Self Made, Světový den poezie i Horstův odložený případ. Nabízíme kulturní tipy na víkend od 21. do 22. března

Self Made, Světový den poezie i Horstův odložený případ. Nabízíme kulturní tipy na víkend od 21. do 22. března 

O víkendu na chvíli odložte pracovní nástroje, vlezte pod deku a užijte si kultury na plný plyn. U telky, počítače nebo knížky. Zde jsou naše koronatipy.

Self Made, Snídaně u Tiffanyho a dívka Mirai

Od pátku je na Netflixu k dispozici limitovaná televizní série s trochu nešťatsným překladem Vypracovaná (Self Made) o pravdivém příběhu afroamerické podnikatelky Madam C.J. Walker, která vybudovala obří kosmetickou firmu a jako první žena se v USA stala milionářkou. V hlavní roli čtyřdílného seriálu exceluje Octavia Spencer, kterou jste mohli vidět například ve snímcích Máma, Skrytá čísla nebo slyšet v Pixarovce Frčíme.

Na HBO GO je pak od března k vidění naprostá klasika Snídaně u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany's) z roku 1961 se skvělou Audrey Hepburn. Nedávno jsme rozebírali rozdíly tohoto oscarového díla oproti románu Trumana Capoteho. Analýzu Daniely Wojnarové si můžete přečíst zde. Rádi upozorňujeme i na další milý film Mirai, dívka z budoucnosti, který je také v nabídce videotéky HBO. Snímek o různých podobách rodinné lásky vznikl v dílně klasika japonského anime Mamoru Hosoda. Pokud se vám líbí animované filmy z východu, určitě mrkněte i na naše tipy od studia Ghibli, které má už nějakou chvíli svá díla na Netflixu.

Pokud nemáte předplatné těch nejpopulárnějších videoték, podívejte se na náš výběr alternativ zdarma.

Katharinina šifra Jørna Liera Horsta

Na knížky bývalého kriminalisty Jørna Liera Horsta už jsme vám v minulosti nabídli několik hodnocení (Poustevník nebo třeba Zaslepení). Nyní se autor vrací k zapomenutým, odloženým případům. Katharinina šifra je pokračováním série Williama Wistinga. Zkušený policista přijíždí k domu Martina Haugena, odkud před čtyřiadvaceti lety zmizela Haugenova manželka Katharina. Případ se nikdy nepodařilo vyřešit. Oba muži se během dlouhého vyšetřování spřátelili, a tak Wisting Haugena v den Katharinina zmizení každý rok navštěvuje. Jenže tentokrát je dům zamčený a Haugenův telefon hluchý. Na Katharininu šifru rovněž připravujeme recenzi.

Berlínská filharmonie

Berlínská filharmonie, tak jako mnoho dalších institucí, musela uzavřít oba své koncertní sály. Živě momentálně sice nevysílá, ale na svých webových stránkách se rozhodla zpřístupnit svůj online archiv a více než 600 koncertů. Pustit si můžete koncerty z posledních deseti let, včetně přestávkových rozhovorů s dirigenty a sólisty. Přístup je zdarma po dobu 30 dní po registraci a zadání kódu BERLINPHIL. Zaregistrovat se je potřeba nejpozději do 31. března 2020.

Mňága a Žďorp nebo dejvická Černá díra LIVE

V rámcu projektu #kulturazije zahraje ve své live zkušebně kapela Mňága a Žďorp. V pořadí již druhý stream s názvem Koncert Třecí plochy Tour by měl doprovázet i křest dvou nových klipů.

Improvizace, stand-upu a legrace se dočkají diváci u výstupu komiček Ivy Pazderkové a Adély Elbel v nové improvizační talkshow Všechno nejlepší. Mluvit budou hlavně ony – s vámi, zvídavými diváky, prostřednictvím vašich otázek. A nebojí se ničeho, takže se můžete ptát opravdu na všechno.

V neposlední řadě se live (i když se záznamem) představí populární Dejvické divadlo. O fyzické lístky se tentokrát nemusíte prát, ani stát dlouhé fronty. Černá díra je hrou, která silou divadelních prostředků a zážitků připomíná, že nic není jednoznačné, všechno může být stokrát jinak. Stačí jen nepatrný pohyb, drobné zaváhání nebo třeba jen myšlenka a všechno se mění, včetně prostoru a času, mimo jiné dvou nezastupitelných magických součástí divadla. Hrají Simona Babčáková / Klára Melíšková, Martha Issová / Jana Holcová, Petr Koutecký, David Novotný, Ivan Trojan a další.

Světový den poezie

Dvacet jedna let existuje svátek oslavující krásu a rozmanitost světové poezie. Nechte se inspirovat výběrem pozoruhodných básnických sbírek od naší redakce. Tak uvádí Kristýna Čtvrtlíková v perexu náš výběr poezie k jejímu Světovému dni, který může aktuálně působit jako živá voda. Nechybí Nezval, Sládek, Thomas, Gellner a další. Článek najdete zde.

Bardo Thödol RockOpery Praha

RockOpera Praha zpříjemní svým fanouškům karanténu záznamem symfonicko-rockového díla Milana Steigerwalda a Pavly Forest Bardo Thödol. To nedávno vyšlo i na DVD, které živě pokřtila herečka Jitka Čvančarová. Záznam bude divadlo nabízet na svém YouTube kanálu ke zhlédnutí zcela zdarma, a to po dobu jednoho týdne. Online premiéra se uskuteční v sobotu 21. března ve 20 hodin.

TV tip: Piráti, Prcičky, básníci a milionáři

Během víkendu se bude na co koukat i v základní nabídce televizních kanálů. Nova pokračuje ve své pirátské expedici, tentokrát se s Jackem Sparrowem projede Na vlnách podivna. Následně nabízí teenagerku Prci, prci, prcičky 2. A pokud toužíte naopak po české klasice, pak se nenechte připravit o nejlepší recept na to, Jak básníci přicházejí o iluze na Primě. Úplně poslední díl série Dušana Kleina s poetou Štěpánem Šafránkem Jak básníci čekají na zázrak, který od Iluzí dělí 32 let, jsme pro vás hodnotili.

V neděli si pak odpočinete u Nestydy s Jiří Macháčkem, oscarového Milionáře z chatrče, Terminátora: Genisys i se seriálovou Daenerys Emiliou Clarke nebo skvělého Constatina s Keanu Reevesem.

The Division 2: Warlords of New York

Tom Clancy's The Division 2 hráče minulý rok nadchla a studio Ubisoft tak přišlo s očekávanou reakcí, rozšířením Warlords of New York. Místem děje bude znovu Velké jablko a vývojáři se podle všeho tentokrát více zaměřili na příběh než na online akci. I tak je ale novinek dost a určitě nepřijdete ani o gró hry samotné. Warlords of New York vyšla na PC, PS4 nebo Xbox One s českou podporou. Koupíte ji od 750 korun, ale k rozběhání rozšíření musíte vlastnit i původní hru. 

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na tipy za celý minulý týden, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!