Po thrilleru ani stopy. Máma je otřepanou teen komedií se zvrácenou rape and revenge zápletkou

Po thrilleru ani stopy. Máma je otřepanou teen komedií se zvrácenou rape and revenge zápletkou30%

Režisér Tate Taylor opustil drama a v novém snímku Máma se vrhl na nevyzkoušený žánr thrilleru s hororovými prvky, který mu však příliš nesedl.

Nejlíp se pomstíš na dětech, protože nic tak nebolí, jako když někdo ubližuje tvým potomkům. Americký režisér Tate Taylor si dosud liboval v dramatech, přičemž vlastní mu je stále rezonující téma rasismu na Jihu, odkud sám pochází. O něm do filmu zpracoval román Černobílý svět autorky Kathryn Stockett i životní příběh černošského soulového zpěváka Jamese Browna. Do „obyčejných“ problémů severovýchodu USA si odskočil před třemi lety v Dívce ve vlaku a nyní se vrátil do mississippského maloměsta ani ne 200 kilometrů vzdáleného od jeho domovského Jacksonu.  

Životní smolařka Sue Ann (Octavia Spencer) měla coby nevzhledná a obtloustlá Afroameričanka problém zapadnout do třídního kolektivu na střední škole, na kterou má jen nepříjemné vzpomínky. Po dvaceti letech od maturity se po dlouhé době do města, kde celý život bydlí, vrací její bývalá spolužačka (Juliette Lewis) a její dcera Maggie (Diana Silvers). Ta se skamarádí s partou, jejíž největší zábavou je sehnat alkohol od dospělých a opít se do němoty.

Jednou při škemrání před večerkou vypomůže skupině právě Sue Ann a posléze nabídne k pořádání party i svůj sklep, za což si vyslouží přezdívku Máma. Má jedinou podmínku, nikdo nesmí nahoru do domu. Teenageři ale netuší, že jejich nová přítelkyně si už každého pořádně proklepla a na jejich rodiče má mnohem užší vazby, než by tušili. A že její ochota není tak docela nezištná.

Ať už se režisér snažil o thriller či horor, ani jedno mu nevyšlo. Jediná záporná postava v celém příběhu, se kterou kvůli její protivné povaze nelze mít ani soucit, není totiž ani trochu děsivá, na čemž si film evidentně chtěl nejvíce zakládat. Její chování v současnosti spojené s pár flashbacky z mládí naznačuje spíše jakýsi zvrácený rape and revenge snímek říznutý nepříliš povedenou teen komedií.

Sama hlavní zápletka je nesmyslná a chatrná a na celovečerní film obstát nemůže. Absurdnosti filmu dodává i fakt, že antihrdinka je zaměstnaná jen tak mimochodem, zabývá se pouze a jen obtěžováním svých obětních beránků, všechno jí překvapivě dlouho prochází a navíc disponuje superschopnostmi, díky nimž dokáže všechny zdolat, zcela vykolejit zkušeného policistu i se rychle oklepat z probodnutí břicha nožem.

Když si odečteme scény s vysvětlením důvodů a vykonáním její pomsty, zbydou jen nekonečné záběry opilých náctiletých, kteří stále jen flámují a vůbec neberou v potaz školní ani domácí povinnosti. Vedou přitom nudné dialogy nabité frázemi, které mnohdy ani nedávají logiku. Třeba když se zařeknou, že kvůli podivnému chování Mámy už k ní nebudou jezdit a příští party se koná, hádejte kde. Na celém filmu potěší snad jen taneční kreace a hluboké oči Octavie Spencer plné vzdoru.

Foto: archiv Cinemart

Názor informuji.cz: 30%

Kdy a kde dávají film: Máma

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: , ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!