Muzea a galerie virtuálně. Vstupte online do Ermitáže, MoMA i Modrého domu Fridy Kahlo

Muzea a galerie virtuálně. Vstupte online do Ermitáže, MoMA i Modrého domu Fridy Kahlo 

Pandemii koronaviru navzdory si můžete prohlédnout světová i česká muzea a galerie díky virtuálním prohlídkám expozic a online přístupu ke sbírkám. Přinášíme vám tipy, jak si užít umění z pohodlí domova.

British Museum v Londýně

Přenést se do jednoho z nejvýznamnějších světových muzeí, v jehož sbírce se nachází na osm milionů předmětů, můžete díky online prohlídce historických exponátů. Nepřehlédněte egyptské mumie, sochy faraonů nebo třeba poklady mayské civilizace.  

Art Institute v Chicagu

Prohlédněte si tisíce děl v druhém největším uměleckém muzeu v USA. Mezi skvosty tamějších sbírek patří Autoportrét Vincenta van Gogha, rozsáhlá kolekce prací Andy Warhola a dalších pop-artistů, Lekníny od Clauda Moneta či Noční ptáci Edwarda Hoppera.

Musée d'Orsay v Paříži

Projděte si online také sídlo francouzského moderního umění, zejména jedinečnou sbírku impresionistů a postimpresionistů jako Clauda Moneta, Vincenta van Gogha nebo Edgara Degase. Muzeum vzniklo v někdejší budově nádraží Gare d'Orsay vybudovaného na břehu Seiny koncem 19. století. S jeho zajímavou historií se můžete seznámit zde

MoMA v New Yorku

Nemusíte cestovat až do Manhattanu, abyste si prohlédli unikátní exponáty v Muzeu moderního umění v New Yorku. Jeho online expozice ukrývá van Goghovu Hvězdnou noc či obrazy od Gustava Klimta, Paula Cézanna nebo Henriho Rousseaua. Z mladších děl tu najdete třeba slavné Campbellovy polévky od Andy Warhola či Tonoucí se dívku Roye Lichtensteina.

Van Goghovo muzeum v Amsterdamu

Největší sbírku nizozemského postimpresionistického malíře, který za pouhou dekádu svého působení vytvořil přes dva tisíce děl zahrnujících portréty i krajinomalby, si můžete prohlédnout v online sbírce. Kolekce muzea zahrnuje stovky maleb, kreseb i umělcových dopisů. Přístupná je zde třeba také výstava soustředící se na nepříliš známý milostný život Vincenta van Gogha

Muzeum Fridy Kahlo v Mexiku

Modrý dům neboli La Casa Azul nedaleko Mexico City, v němž Frida Kahlo žila po celý život, si díky online přístupu můžete prohlédnout zvenku i zevnitř. V muzeu naleznete sbírku autorčiných děl i prací jejího manžela, malíře Diega Rivery, artefakty hispánských dějin či osobní předměty. K vidění je i virtuální výstava představující oblečení a pomůcky z šatníku nejslavnější mexické surrealistické malířky. 

Pergamonské muzeum v Berlíně

Do dávné historie se můžete ponořit při online prohlídce muzea, v němž najdete mimo jiné slavnou Ištařinu bránu, Pergamonský oltář nebo Trhovou bránu z Milétu. V jeho kolekci nechybí sbírka tureckého, íránského nebo třeba syrského umění. Budova je součástí komplexu na Muzejním ostrově v Berlíně, kde se nachází také například Bode Museum či Alte Nationalgalerie. 

Vatikánská muzea v Římě

Do svých komnat lákají na virtuálních prohlídkách také slavná Vatikánská muzea v italské metropoli. Nahlédnout můžete do sedmi místností včetně slavné Sixtinské kaple, kterou zdobí fresky od renesančních umělců, zejména Poslední soud a Stvoření světa od Michelangela. 

Galleria degli Uffizi ve Florencii

Vstupte online i do jedné z nejnavštěvovanějších italských galerií v historickém centru toskánské metropole, která nabízí umění od antického období až po barokní. Mezi nejvýznamnější exponáty patří díla renesančních mistrů Leonarda da Vinciho, Tiziana či Albrechta Dürera. Pravděpodobně nejznámějším exponátem je Zrození Venuše od Sandra Botticelliho. 

MET v New Yorku

Na okraji manhattanského Central Parku stojí největší americká galerie – Metropolitní muzeum umění, hovorově zvané MET. Navštivte ho na virtuální prohlídce a nenechte si ujít ani online výstavy, ať už přehlídku luxusních šatů od Christiana Diora nebo výběr z prací barokního malíře Jana Vermeera. Stálá expozice muzea čítá více než dva miliony předmětů od starověku až po moderní umění. Ve sbírce MET jsou zastoupeni Amedeo Modigliani, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Claude Monet a řada dalších. 

Tate Gallery v Londýně

Nenechte si ujít britské umění od poloviny 16. století až po současnost. Londýnské galerie Tate nabízejí vhled do dvanácti chronologicky seřazených místností s výběrem ze svých sbírek. Mezi highlighty z kolekcí bezpochyby patří díla Francise Bacona či Johna Constablea

Vitra Design Museum ve Weil am Rhein

Pod hashtagem #VDMHomeStories se ukrývá online program Vitra Design Musea v německém Weil am Rhein. Virtuálně představuje výstavu Home Stories: 100 let, 20 vizionářských interiérů, která přibližuje proměny obytných prostor za poslední století. Nechybí ani online prohlídka výstavy Typology: An Ongoing Study of Everyday Items, která předkládá zdánlivě banální každodenní předměty. 

Ermitáž v Petrohradě

Do jednoho z největších světových muzeí, které zahrnuje na tři miliony exponátů a největší kolekci obrazů na světě, zve online prohlídka. Přesuňte se alespoň na chvíli do petrohradského Zimního paláce a dalších budov, které nechala v 18. století postavit carevna Kateřina Veliká. 

Munchovo muzeum v Oslu

Prohlédněte si ve vysokém rozlišení díla patrně nejslavnějšího norského malíře a důležitého představitele expresionismu a symbolismu Edvarda Muncha. V online databázi najdete přes dvě stě děl včetně ikonického Výkřiku

Albertina ve Vídni

Kulturní zážitek online a zdarma nabízí i prestižní vídeňská galerie Albertina a řada dalších rakouských institucí. Zamiřte po síti i do kolekce secesních a symbolistických malířů v Belvedere, nahlédněte do komnat rokokového zámku Schönbrunn či do bohatých sbírek Uměleckohistorického muzeamezi jehož highlighty patří Léto od Giueseppeho Arcimbolda nebo Infantka Margarita Španělská Diega Velásqueze

Národní galerie v Praze

Umělecké skvosty najdete také v online kolekci Národní galerie v Praze, v níž nechybí Panna od Gustava Klimta, Růžencová slavnost Albrechta Dürera či Amorfa: Dvojbarevná fuga Františka Kupky. Díla zde můžete vyhledávat i podle témat, najdete tu výběr kreseb Václava Hollara nebo třeba předměty ze sbírky asijského umění.  

Muzeum hlavního města Prahy

Virtuální výstavy nabízí k prohlédnutí Muzeum hlavního města Prahy. Podívejte se třeba na Listopad 1989 v pražských ulicích, Muzeum města Prahy na Těšnově?, Pro kamna ke Špačkovi nebo starší webové výstavy Únor 1948 v Praze, Holby a holbičky – sklo Inwald a řadu dalších. Do detailů můžete prozkoumat také Madonu ze Staroměstské radnice na online interaktivním 3D modelu. 

Galerie Rudolfinum

Pod heslem Online se na sítě přesouvá pražská Galerie Rudolfinum, která v sobotu 21. března v 18 hodin přinese videorozhovor s malířem Michaëlem Borremansem a v další dny komentáře k jeho vystaveným dílům i k videoinstalaci Olympia Davida Claerbouta. Chystá i soutěže o katalogy a plakáty. Kreativní tipy pro nejmenší sledujte pod heslem Klik na přidruženém profilu Artparku

Moravská galerie v Brně

Sbírky volného umění, fotografie, užitého umění nebo grafického designu čítající téměř 200 tisíc předmětů vystavuje kompletně online také Moravská galerie v Brně. Prohlédněte si exponáty druhého největšího uměleckého muzea v České republice.

Galerie NoD v Praze

Na počítačích či chytrých telefonech můžete zhlédnout výstavu mladého malře Kryštofa Strejce s názvem Sám sobě kadeřníkem na 3D interaktivní prohlídce v uzavřené Galerii NoD v Praze. Pokud máte brýle pro virtuální realitu, můžete je použít. 

Galerie GASK v Kutné Hoře

Do virtuálního prostředí se přesouvá i kutnohorská Galerie Středočeského kraje GASK pod heslem Spolu ve stavu nouze. Připravuje virtuální prohlídky výstav, nahlédnutí do sbírek a knihovny či online seriál, jak zabavit ratolesti v době karantény. 

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně

Do hlavní části své expozice nazvané Prostor Zlín zve Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. K prohlédnutí online nabízí celkem jedenáct okruhů – virtuálně se můžete seznámit třeba s díly československých existencialistů, surrealistů nebo s ukázkami moderní zlínské architektury.   

Národní technické muzeum v Praze

Do svých expozic Doprava, Fotografický ateliér, Astronomie, Tiskařství a Architektura, stavitelství a design nyní zve skrze virtuální prohlídky Národní technické muzeum v Praze. Novinkou je také aplikace k výstavě Fenomén Jawa, díky níž si návštěvníci můžou online projít přehlídku a seznámit se se zajímavostmi o pětadvacítce představených motocyklů. 

Czech Photo Centre

Výstavu zahraničních porotců Czech Nature Photo sice aktuálně nemůžete v galerii Czech Photo Centre v pražských Butovicích zhlédnout naživo, online vás přehlídkou ale provedou sami autoři fotografií Peter Delaney a Rob Cottle. Nenechte si ujít pozoruhodné snímky z africké savany i velšské přírody.

Galerie hlavního města Prahy

Kdo si nestihl naživo prohlédnout výstavy Galerie hlavního města Prahy, má nyní možnost po síti. Na svém facebookovém profilu nabízí galerie fotoreport z výstavy Bedřich Dlouhý: Moje gusto i z přehlídky Devětsil 1920-1931.  

Národní muzeum

Zhruba dvacet minut vám zabere online prohlídka výstav Národního muzea. Už nyní je přístupná expozice Sametová revoluce: Říká se jí sametová a Labyrint informací a ráj tisku a v příštích dnech budou následovat další: Račte vstoupit do divadlaImport / Export / Rock´n´roll či Doma na Sibiři. Virtuálně by měly být postupně přístupné veškeré výstavy včetně připravovaných. 

Západočeská galerie v Plzni

Nepřehlédněte online obsah Západočeské galerie v Plzni, v němž najdete fotoreporty z nedávných i aktuálních výstav, videa s komentovanými prohlídkami přehlídek, různé soutěže, komentáře k jednotlivým dílům nebo také ukázky z galerijních sbírek. 

Východočeské muzeum v Pardubicích

A pozadu nezůstává ani pardubický zámek, na jehož stránkách si aktuálně můžete prohlédnout webovou výstavu Muzejní hračkářství – račte vstoupit představující snímky artefaktů starých i sto padesát let. K dispozici jsou také starší přehlídky Silon, perlon, dederon nebo Čas vánoční na starých pohlednicích

Galerie výtvarného umění v Ostravě

Užijte si z obýváku také program ostravského Domu umění. Nepřehlédněte virtuální prohlídky výstav, které budou postupně doplňovány, archiv více než třiceti výstav konaných od roku 2017, přehlídku nabízející průřez evropského a domácího umění ze sbírek galerie nebo představení akvizic za rok 2018. 

Muzeum Karlovy Vary

Karlovarské muzeum mělo 11. března otevřít novou výstavu Mezi Prahou a Káhirou, kterou si nyní můžete prohlédnout alespoň virtuálně. Na stránkách muzea ji zájemci najdou v podobě seriálu, který bude čítat až patnáct epizod a každý den bude zveřejněn jeden díl. Expozice mapuje činnost Egyptologického ústavu od jeho počátků před více než sto lety až do současnosti. 

Západočeské muzeum v Plzni

Do virtuální sféry se přesouvá také Západočeské muzeum, které prohlídku svých objektů a výstavních prostor přibližuje prostřednictvím videí a webových prezentací. Seznamte se třeba s artefakty lidové kultury na Plzeňsku, snímky slavného fotografa Viléma Heckela nebo s oceněnou expozicí Kořeny

Foto: Unsplash

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?