Kněžna, Antique a spojení odlišných hudebních sfér.Týdenní tipy od 15. do 21. dubna

Kněžna, Antique a spojení odlišných hudebních sfér.Týdenní tipy od 15. do 21. dubna 

Co nám půlka dubna přináší z vod kultury? Například Mezinárodní festival divadleních škol, premiérovou inscenaci Kněžna, jubilejní ročník Veletrhu starožitnictví Antique nebo filmovou pohodu v podobě rodinného snímku Prázdniny s broučkem. Z hudebního odvětví tento týden vystoupí jazzovo-latinskoamerické quarteto a jarní turné odstartují Protheus s Komunálem.

Kněžna

Kněžna je drobná divadelní skica, která je vhledem do života a společného soužití dvou žen, jež se potkaly náhodou, ale jejich vzájemné setkání významně ovlivnilo jejich životy. Jedna z dam se potýká s prvními vážnými krizemi svého dosud mladého života a druhá se na sklonku svého vlastního života vyrovnává s krizemi, které už sice prožila, ale jejich důsledky si nese dodnes.

Autorská inscenace inspirovaná skutečnými příběhy a osudy, pojednává o tématech tolerance a odpovědnosti, pochopení či nepochopení druhého, samoty ve stáří, manipulace a všech možných pastech, které přináší navázání úzkého vztahu s jiným člověkem. V hlavních rolích se představí herečky Veronika Lapková a Lumíra Přichystalová. Premiéra proběhne 15.dubna v prostorách divadla D21 na Vinohradech. Repríza představení se uskuteční 7. května.

Nikdy není pozdě

Jana Paulová a Václav Vydra jako filmová dvojice trhají divácké rekordy, kdykoli se objeví na obrazovce, ovšem na divadelním jevišti se spolu setkali až nedávno. Dlouho totiž hledali natolik dobrý komediální text, který by byl pro tak výjimečnou spolupráci dostatečným důvodem. Takový text našli v důmyslně vystavěné komedii Norma Fostera Nikdy není pozdě. Inscenace dává vyniknout ohromnému komediálnímu talentu obou herců, zároveň má i ztišené tóny k zamyšlení. Vypráví příběh dvou lidí, jejichž životní cesty se v průběhu dlouhých desetiletí sice několikrát protnou, ale pokaždé se zase vydají jiným směrem. Až dojde k jednomu osudovému setkání… Jana Paulová a Václav Vydra se v tomto příběhu objeví dohromady v šesti rolích. Tentokrát se tato nezapomenutelná inscenace uskuteční 16. dubna v Háji ve Slezsku.

Jan MERTA – Petr VESELÝ

Museum Kampa představuje i druhou výstavu, a to Jan MERTA – Petr VESELÝ. To jsou osobnosti z generace umělců, kteří na umělecké scéně začali působit v 80. letech. Petr Veselý ve svých pracích reflektuje maximání oproštěnost a zjednodušení, zatímco umělecké práce Jana Merty jsou specifické pestrobarevností a hravostí. Cílem jejich společné výstavy Jan METRA – Petr VESELÝ je upozornění na vnitřní spřízněnost jejich poněkud odlišné tvorby. Expozice je dostupná pouze do 19. května.

Foto: Archiv Museum Kampa

Mezinárodní festival divadelních škol

Na mezinárodní festival divadelních škol se letos veřejnost může těšit již v termínu od 16. do 20. dubna. V rámci festivalu pořádaným zejména Janáčkovou akademií múzických umění (JAMU) v Brně diváky čeká mnoho studentských divadelních představení z různých koutů světa. Posláním festivalu Setkání/Encounter je vytvořit prostor pro propojení divadelních škol a předávání poznatků a zkušeností z divadelní tvorby. Festival spolupracuje s řadou brněnských divadel, které se v tomto termínu otevřou veřejnosti. Kromě divadelních performancí je také možnost navštívit workshopy, diskuze nebo večírky.

Veletrh starožitnictví Antique

Můžete se těšit i na jubilejní 50. Veletrh starožitnictví Antique. Tématem této známé čtyřdenní akce bude Skrytá hodnota starožitností – udržitelnost, a slavnostní atmosféru doplní bohatý doprovodný program. Několik desítek starožitníků představí 18. dubna v prostorách Novoměstské radnice to nejlepší ze své nabídky: obrazy, starožitný nábytek, textil, historické zbraně, staré bankovky a mince, šperky a bižuterii, sklo, porcelán a keramiku.

Prázdniny s broučkem

Kdo by někdy nechtěl vyrazit na rodinnou dovolenou krásným červeným karavanem po dědovi? Bára Poláková coby dobrodružná máma dvou dětí a nadšená food blogerka, řekne této výzvě ano. Její manžel, kterého si zahrál Lukáš Příkazký, dobrodružné nadšení ani trochu nesdílí. Ale když máme vedle sebe někoho, koho máme rádi, je úplně jedno, kde zrovna jsme. Celá rodina proto nakonec vyrazí na letní dovolenou k moři obytňákem. A přesto, že je Jadran doslova na dosah, cesta se může pořádně protáhnout.

Protheus a Komunál: jarní turné

Rockové kapely Protheus a Komunál pojí dlouholeté přátelství během něhož vzniklo i několik společných písní. Proto se rozhodli uspořádat společné jarní turné, a to od 18. dubna do 4. května.

Obě skupiny slibují fanouškům jak vlastní sety sestavené z ověřených hitů, tak velkolepé společné finále, během něhož zazní i společný song Múzy, který byl napsán právě u příležitosti této tour. Fanoušci mohou vybírat ze stávek jako České Budějovice, Mladá Boleslav, Olomouc, Plzeň, Kolín, Děčín, Boskovice a Valašské Klobouky. Své vstupenky seženete na stránkách Ticketstream

Sissoko, Segal, Parisien a Peirani

Kvarteto hudebních hledačů a nomádů objevilo na křižovatce svých cest čarokrásnou hudbu, přirozeně čerpající z nejrůznějších hudebních tradic. Včetně těch klasických, jazzových, afrických, orientálních i latinskoamerických. Podělí se o ni 21. dubna v pražském Divadle u Hasičů.

Foto: archiv +- VeDvou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!