V létě ožijí divadelní scény pod širým nebem, podívejte se na našich 8 tipů z celé republiky

V létě ožijí divadelní scény pod širým nebem, podívejte se na našich 8 tipů z celé republiky 

Je tu léto, divadla se zavírají... ale zato ožívá nespočet divadelních festivalů. Máme pro vás osm tipů z různých koutů republiky - vydejte se za divadelními zážitky na Pražský hrad, barokní Kuks, pardubický zámek či do Brna, Ostravy nebo Olomouce.

Letní shakespearovské slavnosti

Letní shakespearovské slavnosti se vrací do třech největších měst v České republice. V Praze startuje na konci června festival premiérou komedie Jak se vám líbí. Do Ostravy festival zamíří 16. července, do Brna 20. července. Na programu bude dále Hamlet, Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské, Bouře, Zimní pohádka, Macbeth, Romeo and Juliet a Veselé paničky windsorské.

Letní scéna Divadla Bolka Polívky

  • Amfiteátr Kraví hora: 16. červen - 31. červenec 2023

Divadlo Bolka Polívky zve diváky na 8. ročník Letní scény, kde uvidí spoustu zajímavých představení i výjimečné koncerty. Poprvé se pod širým nebem představí Fichtl s Pavlem Liškou a Michalem Isteníkem, nebo také autorská inscenace performera Pavola Seriše s názvem DADA Revue.

Návštěvníci nepřijdou ani o oblíbené a již zavedené tituly jako je DNA, Šašek a syn, Šest tanečních hodin, Proslov, S láskou Mary anebo Rebelky. Těšit se můžete i na další vybrané inscenace spřátelených divadel jako je Studio DVA, Divadlo Kalich, Divadlo Na Jezerce či Divadlo Palace.

Divadelní léto pod plzeňským nebem

  • Plzeň: 6. červen - 15. červenec 2023

Další ročník Divadelního léta pod plzeňským nebem už je tady! Co tady letos Plzeňáky a další divadelní nadšence z jiných koutů republiky čeká a nemine?

Třeba premiérová inscenace 39 stupňů, která je variací na špionážní film noir Alfreda Hitchcocka z roku 1935. V červenci pak festival uvede pět představení loňské inscenace Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho a chybět nebude ani Slam Poetry a Jsme muzikál!

A pozor, Divadelní léto pod plzeňským nebem si po letošním 16. ročníku dává pauzu. Proto zájemci neváhejte!

Theatrum Kuks

  • Kuks: 23. srpen - 27. srpen 2023

Již více než 20 let - tak dlouho festival Theatrum Kuks dokazuje, že baroko není jízda na mrtvém koni! Festival Theatrum Kuks navazuje na tradici Kuksu jako hudebního, divadelního a uměleckého centra evropského významu. Hlavním krédem festivalu je víra v to, že baroko má mnoho společného s dneškem a i po 300 letech dokáže zaujmout, překvapit či pobavit.

Jako tradičně rozžijí Kuks kromě divadla a hudby také workshopy, barokování a další doprovodné programy. Těšit se můžete i na úžasný výlet po podkrkonošských vršcích.

Jiráskův Hronov

  • Hronov: 28. červenec - 5. srpen 2023

Nejstarší kontinuálně trvající divadelní festival na světě se letos představí již po devadesáté třetí. Festival představí koncerty, taneční show a celou řadu divadelních her včetně oblíbených pohádek pro děti.

Pernštejnlove

  • Pardubice: 25. červenec - 29. červenec 2023

I letos bude Zámek Pardubice hostit Pernštejnlove, divadelní festival o lásce a vztazích. Na festivalu pod širým nebem diváky opět čeká to nejlepší z amatérského i profesionálního divadla.

Festival startuje komediálním thrillerem Umění vraždy. Dále se divákům představí Kateřina Macháčková v monodramatu Show Dr. Ruth, oblíbené Divadlo Tramtarie nebo Robin Ferro v autistickém leporelu Plavat v jezeře. Nebude chybět ani špičková akrobacie, legendární Divadlo Drak nebo skvělé amatérské soubory.

Olomoucké "nejen" shakespearovské léto

  • Olomouc: 9. srpen - 20. srpen 2023

Na parkán Uměleckého centra Univerzity Palackého znovu zavítá Divadlo Tramtárie. Na programu je 9 večerních představení, 3 dopolední pohádky a speciální host Jaroslav Svěcený. Festival zahájí megahit Kabaret nahatý Shakespeare a pokračuje dalšími komediemi a novinkami, jako je Smrt jim sluší, Fat cabaret, Válka Roseových, Tři mušketýři nebo Horory z manželských ložnic.

BONUSOVÝ TIP: Za divadelními festivaly do Prahy

Kromě Letních shakespearovských slavností čeká metropoli řada dalších divadelních zážitků. Hvězdné léto bude nejen pod Žižkovskou věží, ale i na Vyšehradě, Letné a dalších zajímavých místech. Inspirujte se naším výběrem pražských letních scén.

Foto: Facebook Letní shakespearovské slavnosti Brno

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!