Slezskoostravský hrad, Ostrava

Slezskoostravský hrad

Ostrava, Hradní 1

2
Není tu akce, kterou Slezskoostravský hrad pořádá? Přidej ji

Hrad postavila ve 2. pol. 13. století u brodiště poblíž soutoku řek Ostravice a Lučina knížata z rodu Piastovců. Smyslem a účelem hradu byla ochrana zemské stezky z Opavy přes Hlučín a Těšín do Krakova a zejména ochrana hranice polského státu, kterou tehdy tvořila řeka Ostravice.

O jeho významu svědčí fakt, že byl již ve 13. století obehnán 4 m vysokou a 2,5 m širokou zdí. V roce 1534 byl gotický hrad přestavěn na renesanční zámek a tato úprava je dosud patrná v pozůstatcích zříceniny i v úpravách interiéru.

V roce 1872 zámek vyhořel a následně byl obnoven. Hlavní příčinou jeho zkázy se později stala těžba uhelných slojí přímo pod zámkem, kvůli které stavba poklesla o 16 m. V roce 2004 byl hrad obnoven do dnešní podoby.

Návštěvníkům je přístupné nádvoří, hradní pevnost a věž, v níž jsou k vidění stálé expozice, například expozice Hračky vašeho dětství. Na hradě se nachází i galerie pořádající četné výstavy.

V roce 2008 byla na první terase pevnosti otevřena dobová hradní kovárna a celoročně přístupná hradní kaple, kde je k vidění betlém s vyřezávanými figurkami, křížová cesta či socha sv. Hedviky, patronky Slezska.

V podzemních prostorách pevnosti jsou velká akvária se sladkovodními rybami, expozice Čertí škola, expozice Permoníci a čerti v podzemí Slezskoostravského hradu a Muzeum záhad.

Nejvyšší patro otevřených teras láká na krásný výhled na město a panorama Beskyd. Na nádvoří hradu a v amfiteátru se po celý rok koná množství kulturních a společenských akcí.

Foto: Michal Klajban,  CC BY-SA 4.0



Slezskoostravský hrad a okolí - aktuální program a vstupenky

23březen sobota 10:00

17květen pátek

Majáles Ostrava

Slezskoostravský hradVstupenkyFestival

22červen sobota 12:00

2čvc - 7čvccelý den

Love Camp

Slezskoostravský hradVstupenkyOstatní

13srpen úterý 19:30

Bílá paní 2024

Slezskoostravský hradVstupenkyDivadlo

14srpen středa 19:30

Bílá paní 2024

Slezskoostravský hradVstupenkyDivadlo

7září sobota 15:00

Další akce v okolí Cyklotrasy v okolí
vytisknoutMáš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Slezskoostravský hrad: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!