Areál Dolní Vítkovice, Ostrava

Areál Dolní Vítkovice

Ostrava, Ruská 2993

1
Není tu akce, kterou Areál Dolní Vítkovice pořádá? Přidej ji

Znalosti o vývoji uhelných slojí získané při hornické činnosti na okolních dolech Antonín, Karolina a Šalamoun prokazovaly, že uhelné sloje jsou vyvinuty od Moravské Ostravy dále na jih směrem k vítkovickým železárnám. Proto v blízkosti železáren byly v roce 1851 vyhloubeny dva vyhledávací vrty, které byly pozitivní s nálezy uhelných slojí.

Na jejich základě byl na pomezí Moravské Ostravy a Vítkovic v tzv. Františkově údolí založen nový důl, který dostal název Hlubina.

V roce 1852 začalo hloubení současně dvou jam vedle sebe, což v té době bylo technickou novinkou označovanou v hornické praxi po dlouhou dobu jako dvojitá jáma. Jámy vztažná a větrní byly vyhloubeny ve vzdálenosti 24m od sebe. Těžní jáma č.1 byla od roku 1852 – 1857 vyhloubena až pod 4. patro do hloubky 244 m. Těžní stroj byl neznámé značky.

Větrní jáma Hlubina 1 byla v letech 1854-1856 vyhloubena pod úroveň 2. Patra do hloubky 155m. Jáma byla vyzděna v soudkovitém tvaru se světlostí 3x3,7m. Větrní jáma byla vybavena ventilátorem syst. Guiball. Vyhloubením jam Hlubina v r. 1852-1857 byla otevřena skupina velmi vydatných Jakloveckých vrstev. První těžba z otvírek byla vytěžena jámou v roce 1857, pravidelná těžba začala v roce 1863.

Mezi dolem Hlubina a vysokými pecemi Vítkovických železáren byla vybudována koksovna. Tím vznikl ojedinělý komplex od těžby uhlí, přes úpravnu, výrobu koksu až j výrobě surového železa.  Spojení mezi jednotlivými částmi výroby zajišťovaly pásové dopravníky, zavážecí zařízení a dopravní mosty Dnes je tento průmyslový komplex Národní kulturní památkou ČR a dědictvím EU, jako jediný svého charakteru v celé Evropě. Na žádném jiném místě nenajdete pohromadě celou tuto proceduru. Uhlí bylo do ostatních železáren v Evropě vždy dováženo.



Areál Dolní Vítkovice a okolí - aktuální program a vstupenky

25květen sobota 11:00

Rainbow Run 2024

Areál Dolní VítkoviceVstupenkySport

15červen sobota 15:00

15červen sobota 17:00

Top Festival 2024

Areál Dolní VítkoviceVstupenkyFestival

3čvc - 6čvccelý den

Beats for Love 2024

Areál Dolní VítkoviceVstupenkyFestival

17čvc - 20čvccelý den

14září sobota 14:00

ROCK in Ostrava 2024

Areál Dolní VítkoviceVstupenkyKoncert

1led - 31procelý den

Hopjump - trampolinové centrum

Areál Dolní VítkoviceSport
Další akce v okolí Cyklotrasy v okolí
vytisknout

Areál Dolní Vítkovice na fotkách...

Areál Dolní Vítkovice

Areál Dolní Vítkovice

 
Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Areál Dolní Vítkovice: Napsali jsme... (více)

Areál Dolní Vítkovice: hodnocení ostatních

(1 hodnocení) A jak hodnotíš toto místo ty?