Divadlo pod širým nebem? O pražské letní scény nouze nebude, podívejte se na našich 9 tipů

Divadlo pod širým nebem? O pražské letní scény nouze nebude, podívejte se na našich 9 tipů 

Kamenná divadla si v létě běžně dopřávají zasloužený odpočinek. Napříč Českem ovšem zároveň ožívá nespočet divadelních festivalů. Nechte se inspirovat naším výběrem divadelních zážitků z Prahy a užijte si inscenace i koncerty pod širým nebem.

Prima Hvězdné léto pod žižkovskou věží

  • 26. červen - 6. září 2023

Od června do září se prostor pod Žižkovskou televizní věží změní v originální divadelní scénu. Další ročník Hvězdného léta pod žižkovskou věží se opírá o repertoár pořádajícího Divadla Kalich.

Pro diváky je přichystáno více než 50 představení. Mezi nimi nebudou chybět oblíbené inscenace jako je Pomáda, Pusťte mě ven!, Ani spolu, ani bez sebeKočka v oregánu, Žena za pultem 2: Pult osobnosti, Lakomec, anebo také úspěšná one-man show Caveman.

Premiérově pak letní scéna představí inscenaci Za dveřmi kanceláří s Terezou Kostkovou, Alešem Hámou, Václavem Koptou, Simonou Vrbickou a Jiřím Vojtou. Nouze nebude ani o hudební zážitky, divákům pod věží zahraje Tomáš Klus, Jarek Nohavica i Ondřej Havelka a jeho Melody Makers.

Letní shakespearovské slavnosti

  • 27. červen - 2. září 2023

Shakespearovské slavnosti se vrací do třech největších měst v České republice. V Praze startuje na konci června premiérou komedie Jak se vám líbí. Na programu bude dále Hamlet, Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské, Bouře, Zimní pohádka, Macbeth, Romeo and Juliet a Veselé paničky windsorské.

Metropolitní léto hereckých osobností

  • 2. červen - 2. září 2023

Tradiční přehlídka Metropolitní léto hereckých osobností Studia DVA se bude konat na Letní scéně Vyšehrad, Letní scéně Výstaviště Holešovice, Letní scéně Tvrz Divice, Letní scéně Vítězná a v divadle Studio DVA. A navíc festival letos slaví 20 let!

Na repertoáru nebude chybět legendární lovestory Starci na chmelukomedie Vše o mužích, Tři grácie z umakartu, Vysavač, Líbánky na Jadranu a mnohé další zavedené tituly. Premiérově se pak představí komedie Bez roucha se Zlatou Adamovskou, Miroslavem Vladykou, Petrem Štěpánkem, Anežkou Rusevovou, Petrem Stachem, Janou Strykovou a dalšími.

Připraveno je také hned několik koncertů - mezi vystupujícími se objeví Monika Absolonová, Dan Bárta, Szidi Tobias, Igor Orozovič a Prague Cello Quartet a další.

Letní scéna Divadla Na Jezerce

  • 4. červenec - 24. srpen 2023

Nezapomenutelný letní divadelní zážitek vás čeká i na Chodovské tvrzi a na nádvoří zámku v Dobřichovicích, kam zamíří osvědčené komedie Divadla Na Jezerce. Chybět nebudou hity jako Manželské vraždění, Takový žertík, Pánský klub či Občan první jakosti. Poprvé se pod širým nebem představí i nedávná novinka Mnoho povyku pro lajk.

Koncem července se pak ansábl dále vydá do Brna na Kraví Horu a v srpnu vystoupí v Plané nad Lužnicí.

Festival Za dveřmi!

  • 12. červenec - 18. červenec 2023

Pražský festival pouličního divadla Za dveřmi oživí Prahu akrobacií, divadelními a novocirkusovými vystoupeními v podání českých i zahraničních umělců. Jeho středobodem letos bude Holešovická tržnice. Návštěvníci se budou moci udivovat nad dechberoucími akrobatickými kousky, představí se také mistří žonglování i loutkaři. 

Letní Letná

  • 17. srpen - 3. září 2023

Akrobacie a extrémní výkony, i smích a pobavení. Nový cirkus si najde cestu i na Letenské sady - těšte se na další ročník mezinárodního festivalu Letní Letná

Těšit se můžete na premiéru úplně nové inscenace Losers Cirque Company, premiéru novinky od Elišky Brtnické ve spolupráci se zahraničními hosty, ale také i na její Hang Out, který byl letos nominovaný na Cenu Thálie. Losers uvedou i další své dvě nové show, vystoupí i oblíbení AirGym Art Company, Feel the Universe, Cirkus Tety, a dokonce bude několik komponovaných večerů i sólových vystoupení. Jedno z nich bude patřit i japonské umělkyni Aki Yoshidě.

Letní scéna divadla Ungelt

  • 16. květen - 13. září 2023

Do centra Prahy, v romantické a malebné části Hradčan pod Loretou na Novém Světě, zamíří letní scéna nedalekého Divadla Ungelt. Repertoár je sestavován z divácky nejpřitažlivějších inscenací kamenné scény. Díky příjemně stoupajícímu celodřevěnému hledišti si ale zároveň zachovává pro Ungelt typickou komorní atmosféru.

Foto: Marie Krbová, zdroj Facebook Divadlo Ungelt

Letní scéna Harfa

  • 5. červen - 31. srpen 2023

Střecha obchodního centra Galerie Harfa v pražských Vysočanech se od června opět stane dějištěm oblíbené divadelní přehlídky, která potěší zejména milovníky komediálních her a populárních one-man show. Chybět nebude kultovní Caveman a celá řada dalších oblíbených komedií jako je Zdeněk Izer: Na plný coole!, Normální debil, Lukáš Pavlásek: Planeta slepic, Příště ho zabiju sám! a mnohé další.

VyšeHrátky

  • 1. září - 4. září 2023

Tradiční festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky osvěží první zářijové dny. VyšeHrátky slaví 20. narozeniny, a tak bude letošní ročník ve znamení velkých oslav, radosti, zábavy a kultury. Program nabídne tradičně divadelní představení pořádajícího Studia Damúza a také hostujících souborů.

BONUSOVÝ TIP: Objevujte divadelní festivaly i mimo Prahu

Pro mimopražské a zvídavější Pražáky - vydejte se za divadelními zážitky na barokní Kuks, pardubický zámek či do Brna, Ostravy a Olomouce. Je tam co objevovat! Inspirujte se naším výběrem divadelních festivalů z celé republiky.

Úvodní foto: © 2018 František Ortmann, zdroj Letní Letná 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!