Národní divadlo Moravskoslezské zahajuje provoz nové scény. Divadlo „12“ představuje první inscenace i nové projekty

Národní divadlo Moravskoslezské zahajuje provoz nové scény. Divadlo „12“ představuje první inscenace i nové projekty

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Národní divadlo Moravskoslezské u příležitosti 100. sezóny otevírá novou scénu. Divadlo „12“, nebo také ‚Dvanáctka‘, se nachází v komplexu Divadla Jiřího Myrona, kde se právě dokončuje první etapa rozsáhlých rekonstrukcí. Scéna byla oficiálně otevřena 16. září one man show pro dva herce Erica Bogosiana, Sex, drogy a hafo prachů.

Od podzimu roku 2017 se v místech bývalého Euroschopu a předprodeje na ul Čs. legií 12 v Ostravě budovala malá scéna, která dostala název Divadlo „12“, nebo také divadlo dvanáctka. „Komorní divadlo s malým jevištěm pro 60 diváků nabídne intimní atmosféru a jedinečný intenzivní kontakt mezi hercem a divákem. Přesuneme tam komorní činoherní inscenace hrané dosud ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka. A v blízké budoucnosti tam vedle činohry dostanou jedinečný prostor pro své komorní a experimentální projekty i další soubory NDM –  opera, opereta a muzikál, a časem i balet,“ přibližuje ředitel Národního divadla Moravskoslezského Jiří Nekvasil a dodává, že z pohledu diváka tvoří tuto novou komorní scénu Národního divadla moravskoslezského především dva prostory – divadelní bar a hlediště v sále.

Oficiálně byla nová scéna divadla pro veřejnost otevřena počátkem 100. divadelní sezóny, konkrétně v neděli 16. září, kdy se zde odehrálo historicky první představení. Jakožto otevírací inscenace dramaturgové zvolili one man show pro dva herce Sex, drogy a hafo prachů arménsko-amerického herce a dramatika Erica Bogosiana, která měla premiéru na konci června letošního roku ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka.

Bogosian se proslavil nejen svými monology, ale také svými one man show, ve kterých často sám účinkoval. Soubor těchto sólových výstupů pod označením 100 (monologů) sklízí úspěch po celém světě. Divadlo pod vedením kmenového režiséra Janusze Klumszy během více než dvouhodinového představení předvádí extrakt z tohoto souboru, jenž byl vybraný přímo na tělo hercům NDM.

Nejbližší představení hry Sex, drogy a hafo prachů se v Divadle „12“ koná 16. října, pak 1. listopadu či 16. prosince vždy od 19 hodin. Lístky lze zakoupit online na stránkách NDM.

Operní studio Národního divadla moravskoslezského v Divadle „12“ představuje také svou novou hudební inscenaci O pejskovi a kočičce, která je jedinečná tím, že v ní hlavní role hrají děti. Zhlédnout se můžete také ostrou tragikomedii Teď mě zabij!.

Nově „dvanáctka“ láká na cyklus scénických čtení s názvem Půl století historie ve třech večerech. První z nich se uskuteční v den 100. výročí založení Československa, tedy 28. října od 19 hodin v režii Pavla Gejguše. Další je v plánu na 17. listopadu na Den boje za demokracii a svobodu čtením díla Tomáše Vůjtka – Zápas o generála v režii Vojtěcha Štěpánka. Poslední čtení Políbila Dubčeka proběhne 12. prosince.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Národní Divadlo Moravskoslezské... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!