Jarní výstavy 2024: výběr pražských galerií

Jarní výstavy 2024: výběr pražských galerií 

Více o akci...

3bře - 22zář celý den

, Poupětova 1

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Slunečné dny přinášejí nové výstavy v Praze - a kam se na ně vydat? Hlavní město Praha nabízí toto jaro několik dechberoucích výstav, které by vás letos neměli minout. Škála výběru je pestrobarevná stejně jako paleta, a to od výtvarné umění po fotografie. My pro vás máme výběr galerií, které tyto výstavy otvírají veřejnosti.

DOX

8. 3. – 2. 6. 2024

Jedním z míst, které jsme si pro Vás připravili, je galerie současného umění v Praze DOX. Tato galerie nabízí opravdu pestrobarevnou škálu výstav, které osloví mladší i starší návštěvníky. Momentálně se v galerii můžete zastavit na výstavě Všechno jako na počátku světa, která vás zaujme zejména ve spojení s tvorbou Václava Hraběte. Autorka uměleckých děl Kamila Ženatá se inspirovala jednou z autorových básní, kterou se posléze rozhodla ilustrovat pro svou diplomovou práci na AVU. Po proměnách a vývoji je tato práce k vidění i široké veřejnosti. 

Foto: Archiv DOX

9. 2. – 22. 9. 2024 

Tato výstava odkazuje na pražského rodáka Franze Kafku, známého jako literárního autora a jednoho z klíčových postav kulturního světa 20. století. KAFKAesque je reflexí Kafkovy práce v současném výtvarném umění. Nezaměřuje se na historii jeho tvorby, ale reflektuje jeho tvorbu v dnešní situaci.

Foto: Archiv DOX

21. 3. – 18. 8. 2024 

Výstava TransForman představí veřejnosti desítky nejnovějších prací malíře Pavla Formana. My tak můžeme sledovat jeho umělecký vývoj mezi lety 2021–2024. Autor výstavy zde představuje své oblíbené formy a přístupy, které se v tomto časovém období transformují do nové stávající podoby. 

Foto: Archiv DOX

Kunsthalle

16. 11. – 22. 4. 2024 

Kunsthalle je mladá pražská galerie, která na jaře nabízí stálé i dočasné výstavy. Mezi ty, které můžete vidět jen v omezeném čase, je Elmgreen & Dragset: READ. Výstava nepostrádá humor, momenty překvapení, nostalgii po 20. století a vyvolává diskuzi o fyzických knihách. Těmi je zaplněn prostor Kunsthalle od podlahy až po strop. Výstavu READ je možné navštívit do 22. dubna 2024.

Foto: Archiv Kunsthalle

1. 3. – 3. 6. 2024 

V tomto časovém období galerie Kunsthalle nabízí výstavu s názvem Notes on Us (Poznámky o nás). Americký autor John Sanborn ve své práci představuje devítikanálovou videoinstalaci V+M z roku 2015 společně s prezentovanou sérií čtyř digitálních portrétů Mythic Status. V ní se zaměřuje na téma lásky, sebelásky a otevřené identity. 

Foto: Archiv Kunstahlle

Museum Kampa

23. 3. – 19. 5. 2024

Jedno z kultovních pražských museí a kulturním ohniskem je Museum Kampa. Toto museum na jaře představuje dvě výstavy. Výstava Preparing for Darkness, Vol. 8 má návštěvníkům připomenout klasickou tvorbu, která dle slov kurátora neodkazuje jen na sebe sama, na rozdíl od moderního umění. Výstava usiluje o představení opačného konceptu a zaměřuje se na 13 umělců, kteří spadají do generace vyznačující se výjimečným přístupem k uměleckým postupům.

Foto: Archiv Museum Kampa

23. 3. – 19. 5. 2024

Museum Kampa představuje i druhou výstavu, a to Jan MERTA – Petr VESELÝ. To jsou osobnosti z generace umělců, kteří na umělecké scéně začali působit v 80. letech. Petr Veselý ve svých pracích reflektuje maximání oproštěnost a zjednodušení, zatímco umělecké práce Jana Merty jsou specifické pestrobarevností a hravostí. Cílem jejich společné výstavy Jan METRA – Petr VESELÝ je upozornění na vnitřní spřízněnost jejich poněkud odlišné tvorby.

Foto: Archiv Museum Kampa

Foto: Archiv Museum Kampa

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!