Dny evropského filmu, Nová komedie a derniéra Elegance molekuly. Týdenní tipy od 1. do 7. dubna

Dny evropského filmu, Nová komedie a derniéra Elegance molekuly. Týdenní tipy od 1. do 7. dubna 

První dubnový týden je tu! Zpříjeměte si tak velikonoční pondělí nabídkou kulturních tipů pro pár nadcházejících dní. Vybírat můžete z divadelních a filmových zákoutí, nebo ze společenské a sportovní sekce.

Faksimile Kutnohorské iluminace

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře zpřístupnila 30. března výstavu faksimile Kutnohorské iluminace, jejíž originál získala do svých sbírek v roce 2009. Vzácnost a křehkost tohoto jedinečného uměleckého díla omezuje dobu jeho vystavení jen na několik dní v roce. GASK proto vyšel vstříc zájmu veřejnosti a nechal zhotovit uměleckou kopii, kterou návštěvníkům zpřístupní po dobu turistické sezóny.

Foto: GASK

Ve spolupráci s Českým muzeem stříbra a Vlašským dvorem se navíc k výstavě váže společná vstupenka Spolu… za Kutnohorskou iluminací. Návštěvníkům nabídne kromě iluminace také vstup do středověkého dolu a galerijních a muzejních expozic, které se tematicky vztahují k tomuto významnému dílu. Platnost vtupenky je po dobu 1. dubna až 31. října 2024. Více informací najdete v našem článku.

Vzpomínka na Marii Sukovou

Koncert, který se bude konat 3. dubna v Kostele sv. Vavřince na Malé Straně, je věnovaný nedávno zesnulé paní Marii Sukové, choti legendárního houslového virtuosa Josefa Suka ml., jenž svojí autoritou podporovala mnoho českých hudebníků.

Hlavním aktérem koncertu je komorní soubor Klavírní kvarteto Josefa Suka, hosty večera budou pěvkyně a sólistka opery Národního divadla v Praze Alžběta Poláčková a Sukův žák, houslový virtuos Ivan Ženatý. Na koncertě zazní skladby Josefa Suka, Antonína Dvořáka, J. B. Foerstera a Gabriela Faurého.

Dny evropského filmu

Máme tu 31. ročník festivalu Dny evropského filmu! Těšit se můžete na novinky ověnčené cenami z festivalů v Cannes, Benátkách i v Karlových Varech, a na filmy věhlasných režisérů Wima Wenderse, Fernanda Trueby nebo Alice Rohrwacher, ale i objevné debuty nastupující filmařské generace.

Více než tři desítky aktuálních snímků širokého žánrového spektra, z nichž většina bude uvedena v české premiéře odprezentuje festival Dny evropského filmu. I letos se navíc diváci budou moci setkat s hvězdnými festivalovými hosty, do Prahy přijede například rakouská režisérka Jessica Hausner, jejíž retrospektivu i masterclass festival nabídne.

Hlavní část Dnů evropského filmu proběhne od 4. do 9. dubna v Praze, Brně a Ostravě, poté se akce přesune do desítky dalších kin v České republice, a to od 10. do 14. dubna. Detailnější informace naleznete v našem článku.

Festival Nová komedie

Městská divadla pražská zvou na mezinárodní festival mladých tvůrců Nová komedie, který se bude konat ve dnech 5. až 12. dubna. V rámci letošního třetího ročníku budou v pražském divadle Komedie uvedeny inscenace z německého, polského, rumunsko-maďarského a slovenského divadla. Chybět nebude ani doprovodný program s koncerty, debatami či s večerem slam-poetry. Více se o programu dočtete v našem článku.

Foto: archiv MDP

Právnický ples

Že jste nestihli pro tento rok pořádný ples? Nyní máte možná tu poslední příležitost. Spolek českých právníků Všehrd ve spolupráci s Právnickou fakultou Univerzity Karlovy plánuje na 6. dubna tradiční Právnický ples. Ples se uskuteční v dechberoucích prostorách pražského Obecního domu, skvostu secesní architektury. Právnický ples je více než jen společenskou událostí. Od svého počátku v roce 1870 se stal místem setkávání významných osobností advokacie, justice, akademické obce, osobností veřejného života, studentek, studentů i široké veřejnosti. Více informací naleznete na www.plespravniku.cz a zbývající vstupenky k dostáni v síti Ticketstream.

Kvalifikace mistrovství Evropy: Házená ženy: ČR vs. Portugalsko

České házenkářky slavily velký úspěch naposledy v Česku. A právě na západočeské palubovce porazily před dvěma lety olympijské vítězky z Francie. Teď se vrací na místo činu. Již 7. dubna přivítají od 18.00 Portugalsko, dalšího náročného soupeře v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2024 i přímého konkurenta v boji o postup ze skupiny. Národní tým tedy bude potřebovat maximální dávku podpory. Vstupenky k zakoupení na portálu Ticketstream.

Elegance molekuly

Po loňském fenomenálním úspěchu představení Ucpanej systém v kinech, který se stal zatím nejnavštěvovanějším přímým přenosem divadelního představení v Česku, nabídne Dejvické divadlo další oblíbený titul. Tentokrát mohou diváci v celé České republice a na Slovensku vidět 7. dubna jednu z nejúspěšnějších a nejoceňovanějších inscenací současného repertoáru divadla, hru Petra Zelenky Elegance molekuly.

Divadelní hra dává nahlédnout do života jednoho z nejvýznamnějších chemiků 20. století, Antonína Holého. Ten zásadně ovlivnil životy lidí po celém světě svými objevy antivirotik používaných při nákaze virem HIV, hepatitidy typu B či oparů. Petr Zelenka ve své hře odkrývá život tohoto geniálního vědce a zachycuje jeho cestu během výzkumu léčivé molekuly i strasti vzniku léků skrze farmaceutické firmy. Pro zachycení autenticity se na scénáři podíleli i pracovníci Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, kde Holý působil.   

Prodej vstupenek probíhá na pokladnách jednotlivých kin a online. Seznam kin po celém Česku, kde přímý přenos derniéry proběhne, najdete zde.

Foto: archiv DEF

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!