GASK otvírá expozici faksimile Kutnohorské iluminace a nabízí jedinečnou vstupenku

GASK otvírá expozici faksimile Kutnohorské iluminace a nabízí jedinečnou vstupenku 

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře otvírá 30. března výstavu faksimile Kutnohorské iluminace, jejíž originál získala do svých sbírek v roce 2009. Vzácnost a křehkost tohoto jedinečného uměleckého díla omezuje dobu jeho vystavení jen na několik dní v roce. GASK proto vyšel vstříc zájmu veřejnosti a nechal zhotovit uměleckou kopii, kterou návštěvníkům zpřístupní po dobu turistické sezóny.

Kutnohorská iluminace vznikla v 15. století a její původ je spojován s dílnou významného pražského iluminátora Mistra Matouše. Jde o mimořádně kvalitní malbu, jež je v celoevropském kontextu unikátní svým detailním vyobrazením práce horníků v dolech i následného zpracování rudy, tavení stříbra a ražby mincí. Vedle uměleckohistorické hodnoty je tento list rovněž dokladem mimořádné hospodářské a technologické vyspělosti domácí hornické a hutnické produkce na konci středověku, v době, kdy město Kutná Hora svým bohatstvím úspěšně konkurovalo hlavnímu městu českého království.

Foto: GASK

Od 1. dubna bude v GASK vystavena umělecká kopie Kutnohorské iluminace, která byla vyhotovena barvami a malířskými technika používanými v době jejího vzniku a na původním materiálu – pergamenu. „Faksimile umístěná ve speciální schránce bude vystavena ve vertikální poloze, což umožní návštěvníkům lépe si vychutnat všechny detaily díla, dobovou techniku a nářadí, široké spektrum kostýmů, drobné žánrové výjevy i jednotlivé postavy a postavičky,“ popisuje Vanda Skálová, kurátorka výstavy.

Tuto expozici budou moci návštěvníci zhlédnout při zakoupení vstupenky na proměnné výstavy a zároveň je zahrnuta do společné vstupenky

Spolu… za Kutnohorskou iluminací 

Ve spolupráci s Českým muzeem stříbra a Vlašským dvorem se navíc k výstavě váže společná vstupenka Spolu… za Kutnohorskou iluminací. Návštěvníkům nabídne kromě iluminace také vstup do středověkého dolu a galerijních a muzejních expozic, které se tematicky vztahují k tomuto významnému dílu. Držiteli umožní vstupenka například návštěvu okruhu Cesta stříbra, který přibližuje celý proces středověké těžby, zpracování surového stříbra a zároveň i technologii ražby mincí. Na tento okruh, který zahrnuje návštěvu středověkého dolu, se však musí zájemci předem objednat. Cenově výhodná vstupenka stojí 200 Kč.

Její platnost trvá do 31. října 2024 a bude k zakoupení ve všech třech institucích a v městském informačním centru. Návštěvníci si tak mohou rozdělit vstupy do expozic na celou turistickou sezónu. Projekt tak propojuje městské i krajské instituce a zároveň podporuje turistický ruch v Kutné Hoře a opakované návštěvy města.

Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie GASK nabízí i další akce

Místo konání: Galerie GASK

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!