Fest1val nabídne návštěvníkům týden plný filmových premiér, módních přehlídek, architektury a designu

Fest1val nabídne návštěvníkům týden plný filmových premiér, módních přehlídek, architektury a designu 

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Fest1val přichází s jedinečnou kulturní událostí s mezinárodním přesahem, která se bude konat ve dnech od 30. dubna do 5. května v Dolních Vítkovicích.

Fest1val spojí tři oborové sekce: IFFO (International Film Festival Ostrava) – filmový festival představující předpremiéry a premiéry české a slovenské kinematografie –, UNOSmultidisciplinární prezentaci v oblasti textilu, skla, keramiky, grafiky, objektů, fotografie – a PULSEdlouhodobý projekt zaměřený na propojení kreativního regionu střední Evropy v oblasti architektury, urbanismu, interiérového designu a produktového designu.

 „V rámci festivalu byla vypsána studentská soutěž krátkometrážního filmu, které se zúčastnilo 41 studentů vysokých uměleckých škol z České republiky, Polska, Slovenska, Rakouska a Maďarska. Odborná porota ve složení Arkaitz Basterra (baskický režisér a producent), David Laňka (režisér a filmový kritik) a Marek Jeníček (Managing Director CinemArt a.s.) a Kamila Janovičová (česká herečka působící v Národním divadle Moravsosklezském) vybere deset nejlepších autorů, jejichž filmy se budou promítat během studentských dní. Vítěz bude vyhlášen na galavečeru IFFO 1. května 2024 a získá 1000 eur na podporu další tvorby,“ vysvětluje ředitelka IFFO Monika Hillová.

Program Pulse se uskuteční 2. května. Návštěvníci si mohou poslechnout zkušenosti předních výrobců a samotných tvůrců ze všech pěti zemí střední Evropy z oblasti interiérového designu. Jaká je situace v tomto kreativním oboru v každé z pěti zemí? Jaké jsou zkušenosti jednotlivých středoevropských špiček interiérového designu?

O den později, tedy 3. května, se festival zaměří na oblast architektury. Co nejvíce řeší současná architektura a development v celém regionu? A je to skutečně všude stejné? Jaké jsou rozdíly práce architekta a developera v rámci střední Evropy? Je současný systém efektivní a pomáhá výstavbě, nebo naopak brzdí rozvoj měst? Jak jsou na tom jednotlivé země? Své zkušenosti a názory představí přední architekti, developeři, ale i zástupci municipalit a městského plánování. Dojde tak k atraktivní konfrontaci různých názorů a úhlů pohledu na současnou výstavbu.

Multižánrový ostravský Fest1val, který se rozprostře v oblasti Dolních Vítkovic, tedy slibuje návštěvníkům týden plný kulturních zážitků. Významné osobnosti české a zahraniční tvorby představí svá díla v GonguBrickhousuFutureu, JedničceVýdušné jámě, ve Velkém světě techniky a na zámku Vítkovice. Vstupenky jsou již nyní k dispozici na Ticketstream a detailní program je dostupný na stránkách akce.

Foto: archiv Fest1val

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!