Hosodova Mirai si s sebou z budoucnosti nepřinesla žádné překvapení kromě neposlouchatelného dětského křiku

Hosodova Mirai si s sebou z budoucnosti nepřinesla žádné překvapení kromě neposlouchatelného dětského křiku60%

Klasik japonského anime Mamoru Hosoda přichází s tradičně nadpřirozenou podívanou vsazenou do reálného světa. Možná až moc reálného. Tolik dětského křiku totiž zvládne jen ten nejotrlejší divák. Pokud ho ale dokáže vytěsnit, čeká ho příjemná a uklidňující podívaná o dospívání malého chlapce.

Mamoru Hosada od roku 2006 přišel s pěti anime. Jako první ho proslavil snímek O dívce, která proskočila časem. Ten vyprávěl o Mokoto a o tom, jaké výhody i nevýhody může mít cestování v čase. Tématu dospívání se režisér držel i v Letní válce, Vlčích dětech a Klukovi ve světě příšer, které přijala pozitivně jak veřejnost, tak kritici po celém světě. I v Mirai Hosada zůstává u svého tradičního tématu, který ale už diváky nemá čím překvapit. Snad jen otravným jekotem místy nesnesitelného hlavního hrdiny.

Tříletému Kunovi se narodí malá sestra. Místo radosti ale chlapec cítí spíš naštvání, přestane totiž být středem pozornosti. Nezbyde mu tak nic jiného než se uchýlit k psovi a zahradě uvnitř domu. V jeho představách se z ní stává deštný prales, moře i rodokmen všech jeho příbuzných. A právě se svými předky a jejich problémy se začne ve vymyšleném světě setkávat. Mirai ho ale neopustí ani na jeho snových toulkách.

Nekonfliktní vyprávění

Od Mirainy šestnáctileté verze se tak učí, proč by měl sestře pomáhat a ne jí škodit. Od psa, že to, že si ho rodiče nevšímají, neznamená, že ho nemají rádi. Od dědečka, že každá dovednost chce cvik. A postupně se z Kuna díky radám jeho nejbližších stane ukázkový syn i bratr. Stokrát osvědčený formát, který sice může děti vychovat, ale po sté už působí velmi ohraně a místy i nudně.

Příběh bez překvapení střídá scény ze skutečného života s těmi vysněnými, které na ně plynule navazují. Kun se například učí jezdit na kole, ale odmítá se snažit. O něco později si tak vysní dědečka, který mu ukáže, jak být statečný. A v návratu do reality se najednou Kun na kole naučí. Jednoduché střídání jednotlivých scén nenutí dospělého diváka zamýšlet se nad trápením mladých, jako to bylo u Hosodových předchozích anime. Poučení v něm tak nakonec najdou jen malé děti.

Hosodova Mirai vlastně vypadá jak letní nebe s několika malými rozplývajícími se mráčky, které plují po obloze po předem jasné dráze. Krásný slunný den neničí déšť ani vítr, natož nějaká ta bouřka, která by mohla diváka vytrhnout z letargie. A ačkoli pobyt na tomhle filmovém sluníčku příjemně hřeje, stane se z něj jen další příjemná chvíle v dovolenkovém čase. Bude tedy lepší, když diváci proskočí časem z budoucnosti s Mirai ke Kjůtovi do minulého dobrodružství ve světě příšer.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Mirai, dívka z budoucnosti

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!