Nejlepší blockbustery i nenápadné filmy roku 2021

Nejlepší blockbustery i nenápadné filmy roku 2021 

Doháníte filmové resty uplynulého roku? Přinášíme přehled věhlasných i podceňovaných snímků s datem premiéry 2021, které nejvíce upoutaly redaktory Informuji.cz.

Myši patří do nebe

Roztomilé putování zvířátek mezi obláčky cílí na děti zhruba mezi šesti a deseti lety, ovšem snová krajina pohltí i dospělé. A nejen ta. Celá metafora je vystavěná úžasně citlivě, s humorem a bez jakéhokoli závanu strachu nebo nejistoty. Příběh o přátelství mezi druhy, které se zdánlivě kamarádit nemohou, ale po smrti už nic takového nehraje roli, s sebou nese velké poselství. Recenzovala Anežka Gavendová. 

Hodnocení redakce: 95 %

Zelený rytíř

Pokaždé, když se o slovo přihlásí produkční studio A24, může divák očekávat minimálně zajímavý, neotřepaný pohled na tematiku či filmařství jako řemeslo. David Lowery naplňuje očekávání beze zbytku. Jeho Zelený rytíř je vizuálně poutavý epos ze dvora krále Artuše, který funguje bez krve, klišé i legendárního meče v kameni. Recenzoval Tomáš Fiala.

Hodnocení redakce: 85 %

Zátopek

Když nemůžeš, tak přidej. To je výrok jednoho z našich nejznámějších běžců Emila Zátopka. Do jeho portrétu se pustil filmař David Ondříček a odvedl mistrnou práci bez velkých experimentů, která s přehledem dosahuje na své žánrové zahraniční kolegy. Společné scény Marthy Issové a Václava Neužila působí naprosto uhrančivě. Recenzovala Anežka Gavendová. 

Hodnocení redakce: 85 %

Bod varu

Zatímco poklidně sedíte na romantické večeři, za stěnami kuchyně luxusní restaurace se může odehrávat drama a totální zmatek. To se pokusil zachytit na jeden záběr Philip Barantini, a udělal to tak dobře, že se vám skoro rozskočí hlava. Střídání perspektiv činí film dynamickým a bezstřihový formát dodává celé situaci ten správný drive, aniž by na diváka působil přesyceně. Recenzovala Anežka Gavendová. 

Hodnocení redakce: 85 %

Jednotka intenzivního života

Je život medicínskou optikou fungující srdce a plíce, nebo nabývá širšího významu? Tříleté pozorování lékařů z průkopnického paliativního oddělení zhmotnila Adéla Komrzý v celovečerním dokumentu Jednotka intenzivního života, v němž zručně objasňuje záslužnou činnost týmu a nevyhnutelné braní v potaz přání a potřeb nevyléčitelných pacientů. Recenzovala Kristýna Čtvrtlíková.

Hodnocení redakce: 85 %

Okupace

Černá komedie Michala Nohejla není plná tanků v ulicích, jak by se mohlo z názvu zdát. Vezme vás do jedné noci v období normalizace, kterou strávíte ve společnosti herců, jimž se oslavy vymknou z rukou. Tragikomický příběh, v němž má každá z postav své místo, je protkán situačním humorem, který vychází především z plasticky napsaných charakterů a nadstandardních hereckých výkonů. Recenzovala Anežka Gavendová. 

Hodnocení redakce: 85 %

Duna

Adaptace na motivy románů Franka Herberta představila zajímavé charaktery, několikrát pohnula střelkou dějového kompasu a následně zabořila hlavu do písku. Než ale najde dalšího pouštního červa, divák si počká, a to daleko déle než na další epizodu na Netflixu. A co na tom, že to vše vypadá úžasně a hudba Hanse Zimmera bouří z repráků. Oáza je zatím daleko. První část Duny je nicméně vizuálně poutavou, dvě a půl hodiny trvající ochutnávkou. Recenzoval Tomáš Fiala.

Hodnocení redakce: 80 %

Není čas zemřít

Pětadvacátá bondovka uzavírá pouť hlavního představitele Daniela Craiga, který se poprvé ve smokingu a s označením 007 objevil na plátně před patnácti lety. Tvůrci vsadili na správnou kartu nejen s obsazením, ale i nevyslovenou myšlenkou na kostru vyprávění, jež začalo s nezkušeným agentem, který nevěděl, zda třepat a míchat, a pokračovalo veteránem toužícím po klidu a postrádajícím dokonalost. Recenzoval Tomáš Fiala.

Hodnocení redakce: 80 %

Vykopávky

Na prahu druhé světové války odkryl Basil Brown na nalezišti v anglickém Sutton Hoo rozsáhlou středověkou hrobku, jež platí za patrně největší archeologický objev na území Spojeného království. Snímek Vykopávky o jeho dlouho nepřipsaném úspěchu vypráví zasvěceně s určitou dávkou napětí, ačkoli se ponejvíce spoléhá na obsazeného Ralpha Fiennese s Carey Mulligan, podávající kvalitní výkon. Recenzovala Kristýna Čtvrtlíková.

Hodnocení redakce: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!