Vykopávky. Fiennes a Mulligan jako archeologičtí spojenci v překvapivě záživném historickém dramatu

Vykopávky. Fiennes a Mulligan jako archeologičtí spojenci v překvapivě záživném historickém dramatu75%

Na prahu druhé světové války odkryl Basil Brown na nalezišti v anglickém Sutton Hoo rozsáhlou středověkou hrobku, jež platí za patrně největší archeologický objev na území Spojeného království. Snímek Vykopávky o jeho dlouho nepřipsaném úspěchu vypráví zasvěceně s určitou dávkou napětí, ačkoli se ponejvíce spoléhá na obsazeného Ralpha Fiennese a Carey Mulligan.

Archeologickým námětem, který neobsahuje dobrodružné scény ani nádech fantasy, jako tomu je v případě série Indiana Jones nebo ve snímku Mumie, se v krystalické podobě historického dramatu zabývá jen minimum filmů.

Simon Stone, který je více než režisér a scenárista činný jako herec, natočil po šesti letech od zdařilé celovečerní verze Ibsenovy hry Dcera snímek Vykopávky podle stejnojmenné knižní předlohy Johna Prestona.

Pro spisovatele šlo o doslova osobní tematiku, jelikož je synovcem jedné z hlavních postav, účastnice odhalování naleziště Peggy Piggott, kterou před kamerou ztvárnila Lily James. Není proto divu, že svou tetu v novele dal na piedestal a stvořil z ní vypravěčku, ačkoli ve filmu je její úloha spíše upozaděna a zredukována na vedlejší romantickou linku.

Stoneovy Vykopávky, k nimž scénář sepsala Moira Buffini známá díky povedené adaptaci Jany Eyrové s Miou Wasikovskou, se oproti tomu zaměřují především na skutečného objevitele hrobky zahrnující obrovskou loď Basila Browna a Edith Pretty, majitelku pozemku, kde se artefakty nacházely. Společně poněkud marně bojují proti snobskému archeologovi z Britského muzea, který Brownovi, jehož považuje za nevzdělaného amatéra, nechce za žádnou cenu připsat jakoukoli zásluhu.

Film neztrácí v nastoleném biograficko-historickém leitmotivu napojení na jiné žánry, a přesahuje tak do rodinného dramatu, romance na pokraji celosvětového konfliktu i lehké psychologické sondy do člověka, kterému se navzdory nespornému talentu a usilovné snaze nedostává patřičného uznání.

Příběhu pečlivě vystavěnému na jinak ne dosti záživné pointě, jež by spíše vydala na akademickou stať než počin pro publikum streamovací platformy, se kupodivu daří po celou dobu udržovat jistou dávku napětí i uměleckých kvalit, které se odrážejí zejména ve výtečné práci kameramana Mika Eleyho zachycujícího mlžné opary nad ostrovní krajinou i oslnivě vlahé letní večery.

Body bohužel ztrácí na podivném anachronismu, kdy malý Edithin syn v létě roku 1939 zaujatě rozpráví o záhadách vesmíru a explicitně si hraje s modely kosmických raket, přičemž ranou raketu V-2 začali nacističtí konstruktéři vyrábět až o pět let později. Násilně vtěsnaná je ve snímku zmíněná milostná zápletka mezi Peggy a vojákem před narukováním, která svou průhledností a šablonovitostí zpřetrhaných vztahů na začátku bojů působí, že jejím jediným úkolem je oživit serióznost děje.

Největší práci odvádí ústřední představitelé, skvělý Ralph Fiennes, který se coby celoživotní dříč nenechá odradit nepřejícím okolím, a neméně znamenitá Carey Mulligan v roli emancipované vdovy, jež si kromě komunikačních nesnází s muzejníky dělá starosti kvůli vážným zdravotním obtížím a osudu svého dítěte v případě, že by došlo na nejhorší.

Snímek Vykopávky je od 29. ledna dostupný na streamovací službě Netflix.

Foto: Netflix

Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Vykopávky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!