Zátopek předběhl všechna očekávání, byť není dokonalý

Zátopek předběhl všechna očekávání, byť není dokonalý85%

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Když nemůžeš, tak přidej. To je výrok jednoho z našich nejznámějších běžců Emila Zátopka. Do jeho portrétu se pustil filmař David Ondříček a odvedl mistrnou práci.

Vždyť běží jako raněná chobotnice,“ zazní na zlínském stadionu z úst muže přihlížejícího prvnímu tréninku běžecké legendy. Jak je vidět hned v úvodu, Zátopek neměl ke sportu, který jej později proslavil, původně vůbec žádný vztah. To se ale jednoho dne změnilo, a to úplnou náhodou.

Díky své nezlomné vůli, odhodlání a energičnosti se nakonec dostal mezi světovou elitu a fandila mu celá země. Snímek se ale do těchto klíčových momentů postupně vrací z roku 1968, kdy za už slavným běžcem přicestuje australský kolega Ron Clarke s prosbou o radu. Potupně pochopí, že nejen Zátopek, ale i celá země se dostává do těžkých časů.

Tato retrospektiva dodává snímku dynamičnost, a právě také díky ní zůstává divák přilepený očima na plátně celé dvě hodiny. Co ale zaujme hned na první pohled je neuvěřitelná proměna Václava Neužila, který se zhostil hlavní a velmi složité role s grácií. Jeho výkon je obdivuhodný. Nastudování gest, dikce, mimiky, to vše činí jeho výkon velmi uvěřitelným.

Co ale lze vytknout je občasná karikaturnost vynořující se v pár scénách. I tak byl ale Neužil skvělá volba a stejně tak Martha Issová v roli Dany Zátopkové. Jejich společné scény, zvláště pak z vesnických tancovaček, působily naprosto uhrančivě. Skvělým krokem bylo i ponechání nářečí pro zachování autentičnosti, ovšem je nutné říci, že opět bylo v pár obrazech znatelné, že hercům jednoduše nesedí do pusy, jak by mělo.

Tvůrci odvedli velmi profesionální práci bez velkých experimentů a vytvořili tak snímek, který s přehledem dosahuje na své žánrové zahraniční kolegy. Celou atmosféru vystihuje opravdu dobře kamera Štěpána Kučery v kombinaci s hudbou Beáty Hlavenkové.

Nejde o adorační portrét legendy. Zátopek je zde zobrazen velice lidsky – miluje zelí, jí dosyta a je naprosto oddaný své vášni. I tak ale neudělal všechno v životě správně, jako my všichni. A přesně proto ho budete milovat. Příběh disponuje obrovskou lehkostí a dynamikou a předává obecenstvu přesně to, co má. Z Ondříčkova počinu čiší nadšení pro věc, energie, zápal. Nespokojit se s tím, co je a být nejlepší. To si předsevzali i tvůrci a povedlo se jim natočit výborný počin, za který se v zahraničí rozhodně nemusíme stydět.

Foto: kviff

Názor informuji.cz: 85%

Kdy a kde dávají film: Zátopek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!