Pátý den LFŠ: Myši patří do nebe a zaslouží si poklonu

Pátý den LFŠ: Myši patří do nebe a zaslouží si poklonu95%

Myšička Šupito se jednoho dne rozhodne postavit děsivému lišákovi. Chce totiž konečně dokázat, že je stejně statečná, jako její tatínek, který ji kdysi ze spárů lišky zachránil. Jenže její hrdinský čin nedopadne přesně tak, jak si představovala.

Když se ocitne mezi obláčky a spatří za pultíkem kozu místo svatého Petra, ještě si není úplně jistá, co se děje. Záhy se ale vyděsí, a to hned ze dvou důvodů. Je v nebi, ale společně s lišákem Bělobřichem. S tím, kvůli kterému na tomto místě skončila. Jelikož je ale zrovna její nepřítel jediný, koho na novém místě zná, nezbývá jí, než se i přes neshody vydat na putování společně.

Musí totiž projít několika místy, aby se dostala až na kýžený konec. Musí přes očistné bazénky, lunapark a černý les. Postupně jí dochází, že někde tady musí být přece i její tatínek, a tak po něm s pomocí lišáka pátrá. Kam je ale krásný tajemný svět nakonec zavede, ještě vůbec netuší.

Roztomilé putování zvířátek mezi obláčky cílí na děti zhruba mezi šesti a deseti lety, ovšem snová krajina pohltí i dospělé. A nejen ta. Celá metafora je vystavěná úžasně citlivě, s humorem a bez jakéhokoli závanu strachu nebo nejistoty.

Příběh o přátelství mezi druhy, které se zdánlivě kamarádit nemohou, ale po smrti už nic takového nehraje roli, s sebou nese velké poselství a jak už bylo řečeno, dojme i dospělé diváky. A to tak, že k slzám – připravte si kapesníčky. Magický svět animace někdy dokáže vyjádřit v náznacích více, než všechna realita dohromady a přesah je zároveň stále pochopitelný i pro děti.

Postavičky k divákům promlouvají současným jazykem, čímž jim jsou blízké a zároveň oplývají vtipem, ale prožívají stejné pocity, jako my všichni – bojí se, trápí, smějí, dojímají. Takže když se prohání po horské dráze a schovávají v houští, všechno cítíte s nimi.

V řadách dabingu se navíc objevuje řada známých jmen. Můžete tedy průběžně hádat zajímavé hlasové obsazení. Řemeslně Myši taktéž vynikají nad své žánrové kolegy a animace tvoří společně s velmi dobrým střihem pro diváka až uhrančivý zážitek.

Dojemný, roztomilý, snový, ale stále velmi hluboký. Tak by se dal charakterizovat snímek Myši patří do nebe natočený Janem Bubeníčkem a Denisou Grimmovou podle knihy Ivy Procházkové. „Kdo se nebojí, nemůže být statečný,“ praví moudře jedna z pohádkových postav. Autoři vytrvali, neuhnuli z těžkého tématu a předali jej divákům nejlépe, jak to šlo.

Foto: ceskatelevize.cz

Názor informuji.cz: 95%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!