Nová pohádka od Pixaru opět nezklamala. Frčíme nejenom baví, ale také zdůrazňuje důležitost rodiny a sourozenecké lásky

Nová pohádka od Pixaru opět nezklamala. Frčíme nejenom baví, ale také zdůrazňuje důležitost rodiny a sourozenecké lásky 75%

Pixar se po roce vrací s novým animovaným filmem. Tentokrát se podíváme do světa fantazie, kde ale všechny pohádkové bytosti žijí jako my. Používají mobilní telefony, mají dostupné všechny možné technologie, a tak jako my, trochu zlenivěly. Celý příběh se točí kolem dvou elfských bratrů, kteří se vydají na úžasné dobrodružství za poznáním své minulosti i sebe samých. Opět perfektně zpracovaný animovaný příběh plný vtipů, emocí, ale také nepříjemné reality se jako vždy snaží zaujmout jak mladší, tak starší diváky. Tentokrát ale možná trochu moc.

To by to nebyl Pixar, aby si hlavní postavy neprošly nějakými těžkostmi či vyloženě „peklem“. Mladý elfský kluk Ian (Tom Holland) slaví své šestnácté narozeniny a podle jeho mámy Laurel (Julia Louis-Dreyfus) by měl prožívat jedno z nejlepších období jeho života. Ian se ale místo toho cítí pod psa, je uzavřený do sebe a nemá žádné kamarády. Jeho potrhlý starší bratr Barley (Chris Pratt) ho neustále otravuje řečmi o historii a kouzelném světě, v němž dříve jejich předkové žili, což Iana akorát otravuje. Mladý elf se cítí sám, protože vyrůstal v neúplné rodině bez otce, který zemřel, ještě než se narodil.

Vše se ale změní, když Ianova matka přinese speciální dárek pro oba chlapce od jejich táty. Jedná se o kouzelnickou hůl a zaklínadlo, jež dříve používali čarodějové, než se vše postupem času zmodernizovalo. Správné držení holi a vyřeční kouzla by mělo přivést otce zpět na následujících dvacet čtyři hodin. Nic ale není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát, a chlapci musí čelit hned několika zkouškám.

Režisér Dan Scanlon, který také mimo jiné stojí za snímkem Univerzita pro příšerky, se tentokrát rozhodl pro něco méně vtipného, ale zato s opravdu hlubokou myšlenkou. Ačkoli jsme u Pixaru zvyklí mít na velmi silné příběhy, které pod vrstvou vtipu a barevné animace skrývají všemožná poselství, tentokrát je tomu tak ještě více než kdykoliv před tím. Ať už se jedná o bratrskou lásku, roztříštěnost rodiny či chybějícího otce, vše nám ukazuje, že síla dobrého rodinného zázemí je nesmírně důležitá.

Samotný příběh je sice velmi podobně vystavěný jako předchozí Pixarovské kousky, ale tentokrát se dostáváme do kompletního fantasy světa, který je postavený na tom našem. Animace je také odlišná a spíše se podobá snímkům, jako jsou kupříkladu Monstra vs. Vetřelci. Na druhou stranu je tento svět ochuzený o nějaké větší vysvětlení, jak to v něm všechno funguje a co všechno se v něm nachází, což je možná trochu škoda.

Jak už bylo řečeno, snímek je napěchovaný silnými myšlenkami a důležitými tématy, o kterých by se mělo mluvit. Ač je koncentrace jakéhosi poselství podobná, jako tomu bylo u Coco či Vzhůru do oblak, emotivní a smutné scény se zde objevují mnohem více než u jakýchkoliv jiných animovaných filmů. Místy je to možná až depresivní a pro malé děti naprosto nestravitelné. Klasického pixarovského humoru je zde sice dostatečně, ale přece jenom mnohem méně, než jak je tomu v podobných filmech zvykem.

Celkově se jedná o velmi povedenou a zajímavou Pixarovkou, která má své kvality, ale i mouchy. Animace, příběh a dabing nemají chybu, ale pro mladší diváky jsou některé momenty filmu možná těžší na pochopení a malá míra vtipnosti tomu zrovna také nepřidává. Ovšem pro dospělé publikum je to perfektní emocionální jízda se šťastným koncem. Zkrátka Pixar opět nezklamal a dost možná se mu povedlo vytvořit jeden z nejemotivnějších animovaných filmů vůbec.

foto: IMDB

Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Frčíme

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!