Léto ve Slezsku: hudební Hradec nad Moravicí, literární Inverze i řemeslný jarmark

Léto ve Slezsku: hudební Hradec nad Moravicí, literární Inverze i řemeslný jarmark 

Nespočet hudebních festivalů a akcí plných velkých jmen, literární festival Inverze nebo rytířský turnaj či řemeslný jarmark. To vše se v létě odehraje ve Slezsku. A dojde i na divadlo a gastro festival.

Hudební festivaly

Na své si o prázdninách přijdou fanoušci všech hudebních žánrů. Muchu, Tublatanku, Arakain a řadu dalších hudebníků pohostí mezi  23. a 24. červencem festival Holba Rock na grilu v Opavě. Organizátoři obří akce Beats for Love potěší posluchače drum’n’bass, techna a EDM alespoň menší limitovanou edicí jejich festivalu. Poslední dva červencové dny vystoupí v industriálním areálu Dolních Vítkovic třeba Black Sun Empire, Maduk nebo Alex Di Stefano. 

Na Slezskoostravském hradě již od června probíhá Barrák music hrad. Během srpna se můžete těšit na koncert kapely Divokej Bill, slovenské raperky Simy či skupiny Horkýže slíže a Zakázanýho ovoce. Nabitý program slibuje také festival Štěrkovna Open Music, který se letos uskuteční v Landek Parku v Ostravě - Petřkovicích mezi 29. a 31. červencem. Hlavními hvězdami budou Ben Cristovao, Ewa Farna a Tata Bojs.

Tvrdší hudbu přinese festival Ostrava v plamenech, a to i s řadou zahraničních kapel. Namátkou se návštěvníci v posledních dvou červencových dnech dočkají kapely Sodom, Kissin’ Dynamite a tuzemsko zastoupí Forrest Jump nebo Trautenberk. Menší, ovšem rozhodně ne ošizenou verzi oblíbeného festivalu Hrady CZ pohostí Hradec nad Moravicí. 20. a 21. srpna vystoupí se starobylým hradem za zády třeba Xindl X, UDG, Support Lesbiens nebo Sebastian. 

Především orchestrální kompozice přinesou v srpnu Ostravské dny. Netradiční ale nejsou jen přístupy, které festival přináší, ale také zajímavá atmosféra plynoucí z výběru postindustriálních či chrámových prostor, galerií, divadel a venkovních míst. A závěr léta bude patřit ještě jednou rockerům. Rocktherapy v Orlové bude letos opět pomáhat skrze hudbu třem vybraným dětem a na pódiu se ukáže třeba XIII. století nebo AHARD.

Koncerty IMT Smile či Poletíme?

Hned několik tvůrců se v létě vydává po dlouhé nucené prodlevě na tour. Mezi fanoušky, konkrétně do Píště, se 7. srpna konečně vydá Marpo & TroubleGang. Banjo, punk a turbošansón přiveze na Slezskoostravský hrad 12. srpna kapela Poletíme? a do okolí Ostravy zavítá o den později také slovenská kapela IMT Smile.

V Gongu pak Janáčkova filharmonie překročí hranice klasické hudby. Během léta je součástí několika projektů - doprovází například Queen tribute kapely Queenie, Ondřeje G. Brzobohatého, ostravské duo Krhut & Kozub a další. Na 22. srpna připravila filharmonie malou ochutnávku toho, co nás čeká dále, a dojde právě také na ukázky z jednotlivých projektů.

Festival Ladná Čeladná

Nejen hudbu, ale také divadelní představení pro děti, workshopy, soutěže a další doprovodný program připravili organizátoři festivalu Ladná Čeladná. Minulý ročník se bohužel neuskutečnil, ale letos se do Čeladné mezi 6. a 7. srpnem podívá třeba Vypsaná fixa, Janek Ledecký a nebude chybět ani Vltava či Pavel Dobeš. Novinkou v line-upu je rapové alter ego hudebníka Jiřího Buriana – Kapitán Demo.

Literární fest Inverze i autorské čtení

Také literární festival Inverze se minulý rok potýkal s problémy, ale letos už se nenechá ničím překvapit a odehraje se od pondělí 30. srpna do neděle 5. září, a to především v kulturním centru Provoz, ale také na dalších místech v ostravském centru. Na nábřeží se bude v tomto termínu odehrávat také výtvarný festival Luft, během kterého okolí Provozu rozzáří videomappingové instalace a večerní projekce. Oba festivaly budou propojeny a diváky tak čeká výjimečný zážitek.

Literární nadšence potěší také měsíc autorského čtení konající se v Divadle 12. O prázdninách jsou na programu Ivan Štrpka, Marek Vadas nebo Ondřej Štindl či Sylvie Richterová. O festivalu více prozradil jeho programový ředitel Petr Minařík v šestadvacátém dílu podcastu KulTýden

Galerie a výstavy

Ostrava a její okolí láká také na umění. Galerie výtvarného umění v Ostravě nyní oslovuje nejrůznější osobnosti mající blízko k umění, aby se staly kurátorem výstavy jednoho díla. Výtvarník a rektor AVU Tomáš Vaněk vybral dílo Hany Puchové. Stejná galerie nabízí také expozici Hybrid in. Jde o mezinárodní výstavní projekt koncipovaný jako konfrontace současného umění z Česka, Polska a Slovenska.

Prohlédnout si zde můžete také kresby ze sbírky Františka Jurečka a koncem srpna sem určitě zavítejte v rámci Ostravské muzejní noci. Slezské zemské muzeum pak představuje Zdeňka Buriana jako malíře ztraceného času a Plato vystavuje sérii fotografií Předácký kus Lukáše Jasanského a Martina Poláka. Pouze do poloviny srpna pak bude k vidění ve Velkém světě techniky v Dolních Vítkovicích přesná replika skafandru Neila Armstronga, vyrobená pomocí špičkové 3D sken technologie. Oživena je také stávající expozice Světa přírody a k části zaměřené na vesmír přibyl tematický úsek věnovaný misi Apollo 11

Shakespearovské slavnosti a Strašidlo Cantervillské

Slezské divadelní prázdniny definují především Letní shakespearovské slavnosti. Slezskoostravský hrad zažije Bouři, Zimní pohádku, ale také Mnoho povyku pro nic nebo Zkrocení zlé ženy. A samozřejmě nemůže chybět ani Hamlet a nejkratší Shakespearova hra Komédia omylov. Na hradě se také v průběhu léta vyskytne Strašidlo Cantervillské s Martinem Zounarem, Martinem Poštou a Bárou Štěpánovou.

Rytířský turnaj i historický jarmark

Atmosféra hradů je právě v prázdninových měsících nejvíce přitažlivá. Toho využívá třeba hrad Sovinec, kde se můžete těšit na velice bohatý program. Poslední červencový den se tu odehraje velkolepý rytířský turnaj doplněný ukázkou dobového života a etikety při námluvách na gotickém hradě. Pro nejmladší budou připraveny loutkové pohádky hrané velkými marionetami. Ukázky historických řemesel představí kováři, hrnčíři, řezbáři a mnohem více.

7. srpna na Sovinci zavzpomínají na třicetiletou válku a kromě šermířů a krásných tanečnic, které vás rády zapojí do tance, nebudou chybět komentované prohlídky kostýmovanými průvodci a oblíbený Sovinecký rébus. 

O týden později se odehraje Hodokvas Rytíře Kobylky alias tradiční historicko-řemeslný jarmark, který přinese pověsti a šermířské příběhy ze života Karla IV. a spoustu dalšího. Na 21. srpna je přichystán lukostřelecký turnaj a oba poslední prázdninové víkendové dny se můžete těšit na netradiční prohlídky. Dozvíte se zajímavosti z tajemné, možná i temné minulosti hradu Sovinec, o tajích kuchyně našich předků, zažijete bádání v alchymistické dílně a mnoho dalšího.

Hrad Starý Jičín pak přichystal na léto možnost pozorovat hvězdy a planety hvězdářskými dalekohledy, a to přímo na hradním nádvoří 17. července. Závěrem prázdnin pak přivezou na hrad sokolníci nejen dravé ptáky, ale také šelmy, ochočenou lišku, vydru, krkavce a další zvířata.

Garden Food Fest a borůvkové hody

Závěrem něco pro chuťové pohárky. 31. července se v Novém Jičíně poprvé odehraje Garden Food Festival. S sebou přinese bohatý program, workshopy a tradiční i netradiční pokrmy. Návštěvníci se mohou těšit na gastronomické speciality ze všech koutů světa od Ameriky přes Egypt až po Mexiko a Japonsko. Mimo jiné je čeká i vystoupení Davida Kollera. Do Malé Morávky pak vyrazte mezi 21. a 22. srpnem na borůvkové hody.

Foto: Festival Inverze, Anežka Gavendová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!