Léto na Moravě: baletní Romeo a Julie, Beseda u Bigbítu i Karpaty Fest

Léto na Moravě: baletní Romeo a Julie, Beseda u Bigbítu i Karpaty Fest 

Kulturní léto na Moravě bude bohaté. Nabízíme vám tipy na řadu festivalů s velkými hvězdami i alternativní multižánrové akce. A jestli vás hudební pochoutky tolik neberou, máme pro vás přichystaný výběr toho nejlepšího z divadla, muzejní noc či programy pro rodiny s dětmi.

Karpaty Fest

Do Slavičína přijedou na čtrnáctý ročník Karpaty Festu velké hvězdy. Vystoupení kapely Tři sestry, zpěvačky Ewy Farné nebo formace Mňágy a Žďorp nebudou ale to jediné, na co se budou diváci moci těšit. 25. a 26. června bude přichystána také gastro zóna a program pro děti, které se mohou těšit na bezplatné soutěže a atrakce. V zámeckém parku vystoupí třeba Pokáč. Vstupenka na oba dny vás vyjde na 750 Kč.

Dolní Morava Open Air

V areálu U Slona se to bude v létě také hemžit krásnými hudebními zážitky. Dolní Moravu navštíví první prázdninový víkend Jiří Macháček se skupinou Mig 21 a o týden později rozezní údolí Tomáš Klus se svou kytarou. 13. srpna pak do svého rodného kraje zamíří kapela Mirai. A pokud zatoužíte pro troše klidu, můžete se vydat do blízké Stezky v korunách stromů, na bobovou dráhu nebo sestoupit do podzemní Stamichanovy štoly.

Beseda u Bigbítu

Zrní, Katarzia, Zvíře jménem Podzim, ale i zajímavé projekty české nezávislé scény. Tak bude vypadat osmadvacátý ročník Besedy u Bigbítu v Tasově u Veselí, na který se můžete těšit šestého a sedmého srpna. Organizátoři tentokrát spojili síly s projektem Fakin Sessions s vidinou posunout festival zase o kus dál. Na programu jsou kromě českých jmen také britští Snapped Ankles a pozvání přijala také kapela Flying Horseman, jejíž členové dorazí až z Belgie.

Hudební festivaly

A teď další hudební program pohromadě. To své si bude moci každý najít na Studentském majálesu v Brně, protože mezi 23. a 26. červnem bude každý den patřit jednomu žánru od rockové středy přes hip hopový čtvrtek až po rapový pátek a alternativní sobotu.

Jižní Moravu pak devátého a desátého července navštíví Leoš Mareš se svými starými peckami a pozvání přijal také Dalibor Janda. V srdci Moravy v Holešově se uskuteční festival TON, na němž mezi 9. a 10. červencem vystoupí Habera a Team, Wohnout nebo Lucie.

Na letní turné vyráží Čechomor, který se 23. července ukáže na zámku ve Vizovicích. Našlapaný program přichystal také festival Šternberský kopec, kde během soboty 24. července vystoupí taková jména jako No Name, Ben Cristovao nebo UDG.

Velké radosti přiveze také mezinárodní festival Pop Messe. Do brněnského areálu Za Lužánkami přijede 23. a 24. 7. třeba Tommy Cash, pařížské djské a producentské duo Acid Arab nebo němečtí Modeselektor. Do Rožnova pod Radhoštěm pak na konci července přiveze Vojtěch Dyk svou novinku D.Y.K. nahranou v New Yorku.

V polovině srpna si nenechte na Dominikánském náměstí v Brně ujít koncert Lenky Dusilové, jíž budou dělat společnost Květy. 6. srpna se s nimi můžete setkat za hradbami Helfštýna.

Velké plány má také hrad Špilberk. Nádvoří navštíví koncem června Lucie Bílá a během léta se do Brna podívá také Anna K. nebo Olympic a dojde i na operu, třeba Bohému v podání Národního divadla Brno. V Huse na provázku pak kapela Zrní oslaví 23. srpna své dvacetiny.

A závěrem jeden zajímavý tip. Na Špilberku si 15. srpna můžete užít ikonickou počítačovou hru MafiaMarkem Vašutem a živým doprovodem Filharmonie Brno.

Divadlo, hudba a performance

Festivaly se často pouští také do míchání divadla, hudby a dalších kratochvílí. Jedním z příkladů takového zážitku je Luhovaný Vincent, který letos zastřešuje téma Bez nánosu. V největších moravských lázních se mezi 24. a 27. červnem dostane návštěvníkům nevšedních zážitků. Těšit se mohou třeba na multisenzorickou performanci Lžička pod nos, která zacílí na všechny smysly a pojme vždy jen tři diváky.

Dojde i na kurátorský blok Festivalu tanečních filmů, přednášku Ondřeje Pavlíka nazvanou Poťouchlost v české filmové kritice nebo diskuzi s hudebními publicisty Karlem Veselým, Milošem Hrochem a Pavlem Turkem. Hudební složku vyplní třeba Marie Ladrová s těreminem v hale Vincentky či ambientní projekt Miloše Dolinského Černý tesák.

Zapadlé kouty Brna chce zajímavým programem oživit festival Uprostřed probíhající celé léto. Připraveny jsou hudební produkce, workshopy, divadelní představení, tančírny, sportovní a multimediální akce a spousta dalšího.

Provodovský fest Horem Dolem láká na Thoma Artwaye, ale také divadlo vi.TVOR, slam poetry nebo surrealistickou dechovku. A v neposlední řadě je tu zářijový WiFič VEN!, na který přijede skupina J.A.R., Katarzia, Buty, Cirk La Putyka a Dejvické divadlo s představením Ucpanej systém.

Dětská přestavení a výstavy

V našich tipech nezapomínáme ani na nejmenší publikum. Například Letohrádek Mitrovských v Brně připravil ve svém suterénu výstavu ze světa skřítků a trpaslíků, která potrvá až do konce srpna.

Do Břeclavi se pak vypravte na Kostičkofest. Tamní městské muzeum a galerie nabízí světově unikátní expozici modelů české architektury z tuzemské stavebnice CHEVA a ateliérových modelů nejen filmové tematiky ze stavebnice SEVA. A součástí je také šestizónová herna. Muzeum Vyškovska zase na léto přichystalo výstavu o historii loutek.

Do divadla Za hradbamiBrně zajděte 30. června na pohádku Včela v hlavě o dětské fantazii a minout byste neměli ani představení O statečném kováři v podání Městského divadla Brno, a to 2. července. V letním kině Špilberk si pak děti užijí 11. července Krkonošské pohádky a jistě je zabaví i kultovní Michal NesvadbaKouzelné školky. Ten přijede 15. srpna.

Divadlo se Shakespearem i nezávislými umělci

Ani divadelní fanoušci nepřijdou zkrátka. Začít mohou třeba na Biskupském nádvoří, kde Městské divadlo Brno odehraje během léta hned několik představení. Na programu je třeba Napoleon aneb Alchymie štěstí, Zamilovaný Shakespeare, Lakomec či klasiky jako Noc na Karlštejně či Tři mušketýři. A jedním z nejzajímavějších bodů programu je určitě balet Romeo a Julie.

A pokud máte chuť na trochu alternativy, nabídne vám ji platforma BuranTeatr, která přišla s projektem ERROR404. Jedná se o venkovní stage nezávislé kultury, na níž od černa do srpna vystoupí především nezávislí umělci z Brna, Prahy, Olomouce, dalších regionů a taky ze zahraničí. A nebude nouze ani o venkovní filmové projekce, výstavy či výtvarné instalace. 

Na zámku Lednice se pak 5. července ukáže Strašidlo Cantervillské. Vyrazit můžete také na Letní shakespearovské slavnosti. Na Špilberku vás bude 23. července čekat Bouře v hvězdném obsazení třeba s Davidem Prachařem nebo Ondřejem Malým.

Muzejní noc i Cyklus života

Po celé republice se 18. června otevřou galerie a muzea v netradiční hodinu, totiž v tu noční. Muzejní noc si užijete i v Olomouci. Kromě menších i větších výstavních míst pak zavítejte k fontáně ve Smetanových sadech, bude totiž speciálně nasvícená a oživená hudbou. Na náměstí Republiky vystoupí se svým ohnivým představením nový cirkus LeVitare a třeba kabaretní scéna Nabalkoně přinese interaktivní inscenaci. V Telegraphu pak kromě výstavy Ještě jednou, prosím proběhne projekce filmu Nikdy neodvracej zrak.

Až do 18. července bude otevřena na brněnském Výstavišti expozice Body Worlds. Ta návštěvníky provede cyklem lidského života od početí přes zrození, růst, dospělost, stáří až ke smrti pomocí exponátů z evropské dílny německého vynálezce plastinace Gunthera von Hagense.

Hradozámecká noc v Jurkovičově vile se letos odehraje poslední červencový den a kromě prohlídky domu jsou součástí také práce designérského dua Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala, kteří se stali absolutními vítězi cen Czech Grand Design za rok 2020. A zajděte i na Špilberk za uměním. Zdejší výstava se věnuje dílu architekta Adolfa Loose.

Foto: Ctibor Bachratý, archiv NdB

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!