Nejlepší filmy roku 2018. Hvězdy dospívání, rocku, statečné, zrozené i historické

Nejlepší filmy roku 2018. Hvězdy dospívání, rocku, statečné, zrozené i historické 

Obracíme list za rokem 2018 výběrem nejlepších filmů, které zaujaly nás, diváky, poroty a komise. V seznamu najdete top tvorbu, která měla loni českou distribuční premiéru bez daného pořadí. Trefili jsme se naší jedenáctkou do vašeho vkusu?

Viděli jste už všechny hity roku 2018? Podívejte se na náš aktuální žebříček nejlepších filmů roku 2019! A pokud se vám nechce číst, máme ho i ve video verzi.

Já, Tonya

Ve chvíli, kdy doznívaly poslední dozvuky zimní olympiády v Pchjongčchangu, objevil se v českých kinech příběh starý více než dvacet let. Snímek inspirovaný životem milované i nenáviděné krasobruslařky Tonyi Harding znamenal hodně především pro Allison Janney, která za něj získala Oscara i Zlatý glóbus. Povedený životopisný kousek.

Psí ostrov

Wes Anderson se v loňském roce vrátil k animovanému filmu a nemohlo to dopadnout lépe. S hvězdnou sestavou svých "psů" za mikrofonem zkombinoval svůj klasický styl s láskou k japonské kultuře a bude bojovat o dva Zlaté glóby. Už na festivalu v Berlíně ho pak porota ocenila za nejlepší režii Stříbrným medvědem.

Studená válka

Režisér oscarové Idy představil na Cannes další skvost. Snímek o vztahu zamilované dvojice ve stalinském Polsku je podle nás romancí roku, a navíc posbíral téměř všechna ocenění na European Film Awards. Kéž by se taková díla točila i v Česku.

Zrodila se hvězda

Nový kabát staré klasice dal Bradley Cooper ve svém režijním debutu. Kromě romantické (až popelkovské) podívané nabízí kritiku současného hudebního průmyslu a obecně povrchnosti v showbusinessu nebo dechberoucí hudbu, a také Lady Gaga. Zrodila se hvězda se popere o šest Zlatých glóbů a určitě i tunu Oscarů. Vývoj remaků v historii na Informuji analyzovala Dominika Kubištová v seriálu #IDEA .

Tři billboardy kousek za Ebbingem

Neotřelý, humorný, ale i emoce drásající film nadělil oscarové zlato v hereckých kategoriích. Frances McDormand a Sam Rockwell uspěli i na Glóbech a sám tvůrce Martin McDonagh také nepřišel zkrátka. Provokativní nápisy na třech zanedbaných a zapomenutých billboardech přinesly nezapomenutelný filmový zážitek.

Tvář vody

Guillermo del Toro znovu nezklamal a v papírově těsném souboji vyhrál oscarové klání nejen v kategorii nejlepší film. Tvář vody právem dostala šanci na výhru třinácti sošek Akademie a snímek se stal důkazem toho, že fantasy nemusí být jen o tom, co se v našem světě běžně nevyskytuje. Může být stejně tak o lásce a pochopení, jako velkolepých dramatech, jak píšeme v recenzi.

Nejtemnější hodina

Nejtemnější hodina se změnila v nejlepší dvě minuty pro Garyho Oldmana, který si za roli zřejmě nejslavnějšího britského premiéra odnesl svého prvního Oscara. Snímek si ale diváci najdou nejen kvůli nepopiratelně skvělému výkonu hollywoodského veterána. Představuje totiž Winstona Churchilla jako opravdového politika. A to se, především v dnešní době, zatraceně počítá.

BlacKkKlansman

Spike Lee znovu rozvířil americký filmový rybníček domnělou akční retro komedií. Film je půvabně zasazen do hezky vizuálně nasnímaných sedmdesátek, napínavě vyprávěný, místy rozverný a navíc se dívá se na celou problematiku okolo nenávisti a hledání identity více ze široka, takže je srozumitelný i nám Evropanům. A samozřejmě nechybí ani v souboji o Glóby.

Tiché místo

Černý kůň letošního seznamu nejlepších filmů. Po vydařených hororech To a Uteč přišel herec John Krasinski se svou režijní prvotinou, kde s vlastní manželkou hraje hodinu a půl piánko a diváka nutí bát se ticha před mimozemskou bouří. Tiché místo potvrzuje, že v jednoduchosti opravdu třímá síla své otěže. Z jeho týmu může na Zlatých glóbech uspět Marco Beltrami v kategorii nejlepší hudba.

Bohemian Rhapsody

Fantazie, ale hlavně realita kasovního trháku. Rami Malek okouzlil coby Freddie Mercury. Každý pohyb sedí, každé slovo má přesnou intonaci. Proměna je dokonalá do posledního detailu. Proto taky usiluje o vavříny pro nejlepšího herce spolu s hlavní cenou za drama na Zlatých glóbech. Sem tam nějaké dobové nesrovnalosti divákům ani kritikům příliš nevadily.

Lady Bird

Srdcová záležitost aneb tradiční příběh dospívající školačky s kouzlem regionu bez amerického patosu. Saoirse Ronan je zkrátka hollywoodským objevem a zaslouženě proměnila nominaci na Zlatý glóbus (v USA měl snímek premiéru už v roce 2017). To vše pod taktovkou úžasné Grety Gerwig.

Co nás také zaujalo, ale do výběru se z různých důvodů nevešlo?: Spider-Man: Paralelní světy, Mission Impossible: Fallout, První člověk, V Mosulu, Avengers: Infinity War, Ready Player One.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!