Zrodila se filmová hvězda. Režisérský debut Bradleyho Coopera útočí na několik Oscarů

Zrodila se filmová hvězda. Režisérský debut Bradleyho Coopera útočí na několik Oscarů100%

Příběh starý přes osmdesát let dostal nový kabát. Kromě romantické (až popelkovské) podívané, která se vyrovná i Pretty Woman, ale může nabídnout i kritiku současného hudebního průmyslu a obecně povrchnosti v showbusinessu nebo dechberoucí hudbu, a hlavně Lady Gagu či Bradleyho Coopera. Nominace na nejméně šest Oscarů na sebe s jistotou blížící se procentuálnímu hodnocení Zrodila se hvězda nenechají dlouho čekat.

 

Příběh o úspěšném muzikantovi, který vytáhl na vrchol neznámou ale talentovanou zpěvačku, vymyslel už roku 1937 W. Howard Greene. Už tenkrát se zrodila hvězda, která byla nominovaná na sedm Oscarů. Během let se tento příběh dostal ve filmovém průmyslu na světlo světa ještě třikrát. V roce 1954 v s Judy Garland, v roce 1976 s Barbrou Streisand a naposledy letos s Lady Gagou.

Režisérský debut Bradleyho Coopera, který si také zahrál hlavní mužskou roli zpěváka Jacksona Maina, se v hlavní dějové lince drží své o osmdesát jedna let starší předlohy, v jednotlivých scénách ale spíš třetí nejmladší sestře. Zpěvák dostane na vrchol mladou zpěvačku. Jeho kariéra jde ale při tom z kopce. Zatím, co její hvězda stoupá, ta jeho zejména kvůli alkoholu, drogám a práškům strmě klesá. Navzdory tomu se tato nesourodá dvojice až do konce nepřestane milovat.

První Oscar: nejlepší režisér

Cooper vybral z dřívějších předloh to nejlepší. Například větu "I just wanted to take another look at you" mohly od svých filmových lásek slyšet i Judy Garland nebo Barbra Streisand. Stejně tak témata, jako je povrchnost hudebního průmyslu, závislost na omamných látkách nebo pomíjivost slávy. Na rozdíl od předchozích zpracování do své hvězdy dokázal dostat několik novot. Vtip, skvělé herecké výkony a zejména hudbu, která by bez potíží obstála i samostatně.

Druhý/třetí Oscar: nejlepší filmová hudba/píseň

Na hudbě s Lady Gagou a Bradleym Cooperem spolupracoval i Lukas Nelson (syn amerického country zpěváka Willieho Nelsona) nebo anglický hudebník, který spolupracoval například s Amy Winehouse, Mark Ronson. Hudba podle režiséra, scénáristy a hlavního protagonisty v jedné osobě vznikala v ruku v ruce s filmem, během natáčení. Je to vidět. Každá píseň perfektně souzní s příběhem. Téměř ve všech si pak můžete užít talentovanou Lady Gaga, díky které si nejste jistí, jestli sedíte na koncertu nebo v kině. Samotnému soundracku Shallow, tedy duetu Lady Gagy s Bradleym Cooperem, se nejspíš během dalších týdnů nevyhnete, předčí totiž většinu současné tvorby.

Čtvrtý/pátý Oscar: nejlepší ženský a mužský herecký výkon

O tom, že umí Lady Gaga zpívat, jsme už věděli. O tom, že umí hrát, už ale měli někteří diváci pochybnosti. Vodítka, že diváky nezklame, ale byla. Například její role v American Horor Story, za kterou dostala i Zlatý Glóbus za nejlepší ženský výkon v minisérii nebo TV filmu. Lady Gaga ale nyní atakuje další filmovou cenu, tentokrát tu nejznámější. Ty už před třemi roky, kdy o ní díky jejímu vystoupení na nich diskutovala světová média, sice vyhrála pěvecky, ale mít doma zlatou sošku je přece jenom něco jiného. 

Lady Gaga během let předvedla naprosté hudební kýče, ale i skvělé písničky, tísíce barev vlasů i extravagantní kostýmy, stejně jako její filmové já. Do jisté míry tak mohla ve Zrodila se hvězda čerpat i ze své kariéry. Až na první mírně teátrální scénu jí totiž věříte vše - od studu při prvním vystoupení, až po překvapení při přebírání Grammy. Stejně tak ale po celou dobu podezříváte Bradleyho Coopera, že si tu a tam při natáčení lokl něčeho tvrdšího, a zároveň mu věříte smutek v jeho očích až do úplného konce. Jejich výkony navíc dokázaly rozbrečet téměř všechny muže v kině, což mluví samo za sebe. (O tom, že brečely všechny ženy, netřeba psát.)

Šestý Oscar: nejlepší film

Nominace jsou tedy jasné. Jméno "A Star Is Born" se objeví nejméně v šesti kategoriích, z toho určitě ve čtyřech hlavních. Kolik jich ale promění nyní, to nedokážou předpověď nejspíš ani samotní členové americké filmové akademie. Přejme jí však, aby dopadla lépe než její nejstarší sestra. Ta totiž při desátém udělování Oscarů proměnila z celkem sedmi nominací jednu, a to za původní scénář. A o tu už jaksi nová Zrodila se hvězda hrát nemůže.

 
Názor informuji.cz: 100%

Kdy a kde dávají film: Zrodila se hvězda

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!