Ztichni nebo zemři. Tiché místo je originálním mistrem zvuku mezi horory

Ztichni nebo zemři. Tiché místo je originálním mistrem zvuku mezi horory90%

Po vydařených hororech To a Uteč přichází herec John Krasinski se svou režijní prvotinou A Quiet Place. S vlastní manželkou v něm hraje hodinu a půl piánko a diváka nutí bát se ticha před mimozemskou bouří.

Relativně malý film s rozpočtem 17 milionů dolarů válcuje americká kina a není divu. Originální debut Johna Krasinského nesází na temný hvozd, oživlé panenky nebo strašné klauny. K úspěchu používá pravý opak - ticho. Představitelé hlavních a vedlejších rolí, které skoro napočítáme na prstech jedné ruky, toho za 90 minut moc neřeknou. O to víc však na diváky působí.

Lee a Evelyn Abbottovi (John Krasinski s manželkou Emily Blunt) se s rodinou velmi rychle přizpůsobili pravidlům po mimozemské zteči planety Země. Přežije ten, kdo nevydá žádné hlasitější zvuky. Slepí nepřátelé se totiž řídí pouze svým nadměrně vyvinutým sluchem. Rodina měla štěstí. V době invaze už všichni ovládali znakovou řeč, kvůli vadě nejstarší dcery Reagan. Svět je ale minové pole a spadlý rám s fotografií se rovná krvavé oprátce.

Originální nápad, věrohodné "rodinné" obsazení Krasinski-Blunt a dobrá ruka na mixážním pultu. Na vysoké tržby nakonec ani nepotřebujete superhrdiny. Ačkoliv je Tiché místo se svými úspěchy hluboko pod dosavadními krály pokladen Black Panther a Avengers: Infinity War, Američané ho posunuli na překvapivé bronzové místo. A to si diváci do kinosálů nemusejí brát 3D brýle. Jak to bude v českém rybníčku ukáže zřejmě následujících 14 dní, než přijde do kin Deadpool 2 a publikum na chvíli zapomene, že hororový žánr existuje.

Fantastická práce se zvukem tu hraje prim, jak už jsme naznačovali. Až na výjimky slyšíte pouze nezřetelný šepot, počasí a vrzání rezavých dveří od starého auťáku před domem. Tvůrci s decibely kouzlí podobně jako Christopher Nolan v Interstellaru. Když potřebují, nechají zaznít jen to, co chtějí. Hluchá dcerka má, stejně jako vesmír v Nolanově eposu, naprosto utlumené party a stejně tak užívají té největší hrozby pro ustrašeného diváka i jiné, vhodně vybrané scény. Ve chvíli, kdy "šavle" u zvukového pultu vystřelí nahoru, ježí se vlasy na hlavě. Vše je navíc dokonale načasované.

Atmosféře pak dopomáhá i jednoduchý příběh přeživších, kteří si navykli na pianissimo život a brání se před nebezpečím jak jen to jde. Větší komplikací je těhotenství Evelyn, protože porod se nezadržitelně blíží. Ve scénách s velkým miminovským finále exceluje Emily Blunt, kterou Krasinski naprosto logicky nechává hrát více. Úplným vrcholem je hlavně hereččina mimika a fyzická práce v zajetí dvou odlišných bolestí - vše samozřejmě v naprostém tichu.

Tiché místo potvrzuje, že v jednoduchosti opravdu třímá síla své otěže. Pan a paní Krasinski inkasují tučné strašné a divák především dostane to, na co do kina přišel. Trochu strachu, kupu napětí a onu dětinskou touhu po záběrech toho, co by se odehrálo po finální scéně celého filmu.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Tiché místo

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!