Tři billboardy kousek za Ebbingem: jak vysoká je cena za spravedlnost?

Tři billboardy kousek za Ebbingem: jak vysoká je cena za spravedlnost?100%

Pocit matky, jejíž dcera byla zavražděna a znásilněna, si asi sotva někdo dokáže představit. Ať je to jakkoli hrozné, musí být o to horší, když vrah její dcery stále nebyl dopaden a policie po něm dle všeho ani nepátrá. Proto se matka rozhodne vzít věci do svých rukou a popostrčit policii do nějaké akce, a to tak, že za okrajem města vyvěsí provokativní nápisy na tři zanedbané a zapomenuté billboardy.

Mildred Hayes (Frances McDormand) je osamělá matka, co žije se svým téměř dospělým synem (Lucas Hedges). Dle všeho se snaží za každou cenu udržet nad vodou a fungovat navzdory relativně čerstvé ráně - zprávě o smrti své dcery Angely (Kathryn Newton). Každý, kdo Angelu znal, se se ztrátou vyrovnává po svém. Manžel Charlie (John Hawkes) Mildred opustil a našel si devatenáctiletou milenku Penelope (Samara Weaving), Mildred se pro změnu snaží nějakým způsobem dopracovat k pomstě či alespoň spravedlnosti, a to tak, že díky nápadu s billboardy drží smrt své dcery na očích veřejnosti. Věří, že dokud se na událost nezapomene, bude policie nucena na případu pracovat.

Vyvěšením tří červených billboardů s jednoduchými nápisy však Mildred spustí nečekanou sérii chvílemi až absurdních, ale přesto velice realistických událostí, které během pár týdnů změní město či alespoň některé jeho obyvatele k nepoznání. Šéfem policie, který po vrahovi Angely pátrá, je vážený a všemi oblíbený dobrák Bill Willoughby (Woody Harrelson). Jelikož Mildrediny billboardy jsou adresovány přímo jemu, má Mildred rázem více nepřátel, než asi vůbec čekala. Přesto však ze svého stanoviska nepolevuje a věří, že vraha své dcery najde za jakoukoli cenu.

V ději hrají důležitou roli ještě Dixon (Sam Rockwell), mladý policista, kterému to tak úplně nepálí, stále bydlí se svou mámou a násilí mu není cizí - v Ebbingu je známý hlavně pro to, že fyzicky ubližoval při výslechu jakémusi černochovi. Willoughby je jediným důvodem, proč vůbec Dixon ještě u policie pracuje, jelikož se ho neustále zastává a vidí v něm i jeho dobré stránky. V neposlední řadě hraje důležitou roli v příběhu i Red Welby (Caleb Landry Jones), zaměstnanec Ebbingské reklamní společnosti. V momentě, kdy Mildred vyvěšením billboardů vyhlásila mediální válku vůči Willoughbymu, Dixon to chápe jako útok na sebe, za který může hlavně Red Welby.

Ať se to zdá jakkoli složité, všechny postavy ve filmu jsou podstatné a všechny jsou natolik výrazné, abychom se v nich nezamotali. Po scénáristické stránce je film naprosto geniální. Ačkoli vás mnohokrát rozesměje díky skvělým hláškám, pod komediální pokličkou se skrývá vážné téma, které herci, prostředí i soundtrack společně předávají tak dobře, že vám tíha myšlenek a atmosféry zůstane v hlavě ještě dlouho po dokoukání. V každé větě je snad minimum dvou sprostých slov a i rodiče s dětmi si navzájem říkají takové nadávky, které bychom tu nemohli citovat, herci se však skrz drsnou mluvu prokousávají tak lehce, že jim věříme, že se tak v dané oblasti mluví běžně a po chvíli si i ti citlivější zvyknou. Bez toho by totiž film přišel o důležitý prvek, který celkovou atmosféru takto jen podtrhává.

Frances McDormand je v roli Mildred naprosto skvělá a zaslouží si veškerá ocenění, která jsou ve filmovém průmyslu k dostání. Její verze zhrzené a životem ošlehané matky, která je schopná jít pro pocit spravedlnosti přes mrtvoly (a téměř zásadně se neusmívá), je sice z velké části jistě zajímavá už ve scénáři, herečka však přidává na hloubce osobnosti a způsobuje tak, že každý jen trochu vnímavý divák Mildred celý film bezmezně fandí a soucítí s ní.

Režisér i scénárista filmu Martin McDonagh (Sedm psychopatů, V Bruggách) již za tento film získal Zlatý Glóbus za nejlepší scénář, a oprávněně. Odvedl naprosto vynikající práci. Nutno však podotknout, že ať je film skvělý jakkoli, je pravděpodobné, že masového diváka nezaujme. Jak tématem, tak stylem drama Tři billboardy není pro každého (což je pro tohoto filmaře normální, i jeho předchozí počiny měly řady odpůrců), my jim však na Oscarech budeme držet palce. Tři billboardy kousek za Ebbingem jsou to nejlepší, co je v současné době v českých kinech k vidění, a rozhodně je doporučujeme zhlédnout.

Názor informuji.cz: 100%

Kdy a kde dávají film: Tři billboardy kousek za Ebbingem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!