Spielberg ubral ovladače a přidal romanci. Ready Player One přesto chvílemi útočí na nejvyšší skóre

Spielberg ubral ovladače a přidal romanci. Ready Player One přesto chvílemi útočí na nejvyšší skóre80%

Oceňovaný režisér vdechl život osmdesátkovému oltáři se zábavou a precizní grafikou. Většímu úspěchu však stála v cestě autorská práva a touha zavděčit se úplně všem.

Závody s DeLoreanem z Návatu do budoucnosti, kamaráčofty s Železným obrem nebo virtuální mise v domě z Kingova Osvícení? Není problém. Vhoďte šťastnou minci do automatu dle vašeho výběru. Po cestě pozdravte ježka Soníka, Gora z Mortal Kombatu nebo panenku Chuckyho. Nezapomeňte ale na zásadní věc. Vše je pouze iluze a hry zkrátka nejsou pro každého. Steven Spielberg si předlohu jednoho z nejlepších sci-fi románů posledních let vzal za svou, příliš se ale bojí šlápnout na plyn a nehledět na způsobené škody. To ale nutně znamená zapíchnout kudlu střední velikosti do zad každého druhého geeka, který vyrostl na kultuře 80. let. Ready Player One bude jeho modlou stejně jako zklamáním.

Píše se rok 2045 a svět je na pokraji zániku. Lidé z tvrdé reality utíkají do virtuálního prostředí nazvaného OASIS. Jeho autor, excentrický miliardář James Halliday (Mark Rylence), před pár lety zemřel a jako poslední skutek na Zemi odkázal své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde tzv. velikonoční vejce ukryté někde v systému. Odstartoval tak mánii a hon za pokladem, ve kterém jde o život. Uprostřed boje o prvenství hledá tři klíče k věčné slávě a jmění také mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan) alias Parzival.

Není třeba dodávat, že příběh má jasnou cílovou skupinu. Gameři a filmoví nadšenci i generace A-Ha, Stounů a Horečky sobotní noci s nadějí na pořádnou dávku nostalgie berou kina útokem. Ne všichni ale budou s výsledkem spokojení. Samotné pop-kulturní odkazy jsou ve snímku skryté za každým rohem, přesto ale zůstávají až na výjimky v pozadí coby součást jakési atmosféry. Běžnému divákovi to možná tak nepřijde, pro uctívače Ernesta Clinea ale bude odkazů na videohry a osmdesátkové vypalovačky málo. Kniha je totiž přímo nabitá kulturou zmíněné doby. Soundtrack se například vydal správným směrem, písně však jedou jen na poloviční hlasitost a pořádná nakopávačka do akce se nekoná. I když existují čestné výjimky, například Bee Gees a travoltovský duel Parzivala a Art3mis.

Hořkosladký úděl čtenáře se táhne celým snímkem, který se vyšplhá přes slušných 140 minut. Spousta Clineových bombónků totiž logicky podléhá autorským právům, takže tvůrci přece jen museli zvážit, co se do rozpočtu vejde. Prostor tedy neměl Pac-Man nebo Matthew Broderick z roku 1983. Stejně jako ve většině adaptací filmaři také nejsou zdaleka věrní originálu. Divák to ale v případě Ready Player One zkrátka překousnout musí. I proto, že Ernest Cline je zároveň pisatelem scénáře. V rozporu s knihou se ale člověk dočká například úžasné sekvence z Kubrickova Osvícení podle hororu Stephena Kinga. S úpravami však přichází i přizpůsobování mainstreamovému publiku.

I proto ve filmu nepláčeme nad mrtvými ve skutečném světě a celá parta gunterů se potkává v realitě poměrně brzy. Ve výsledku vidíme i procítěnou virtuální romanci, která se odráží ve skutečném údělu zakladatele OASIS. Toho skvěle ztvárnil oscarový Mark Rylance (Most špionů, Dunkerk). I pětice hrdinů z žebříčku nejvyššího skóre má slušné představitele. Ty Sheridan jako Parzival neurazí, Aech je skvělý v obou verzích a japonská dvojice je vyváženým podílem cti a zábavy. Snad jen Art3mis měla být trochu uvěřitelněji průměrná, Spielberg ale dle zákonů Hollywoodu nemohl obsadit ošklivou herečku. Jediným velkým zklamáním zůstává obsazení vymyšlené vražedkyně, naproto zbytečné pro celý film, a také Ben Mendelsohn, který je coby hlavní padouch Sorrento tupý, až to bolí. Simon Pegg na druhou stranu dostal v roli Ogdena Morrowa až tuze málo prostoru.

Snímek vyniká svým pečlivým zpracováním, a také dobře mířenými vtípky. Zabalený do osmdesátkového hávu potom Ready Player One baví od začátku do konce nehledě na to, zda máte předlohu prozkoumanou tam a zpátky nebo ne. A i po čase, kdy film vyjde na DVD a v digitální kopii, bude fajn dohledávat ukrytá vejce a odkazy na zlatou dobu ve světové kultuře. Aktuálně ale načítáme a načítáme s nadějí, že přijde nějaký skrytý level a způsobí nám ten správný videoherní orgasmus. Spielbergův blockbuster se o to snaží, ale zrovna když se přiblíží vrcholu, dojdou mu čtvrťáky...

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Ready Player One: Hra začíná

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!