Válka bez obětí neexistuje. Komiksoví mušketýři bojují všichni za jednoho v jednom z vrcholů vývoje moderního blockbusteru

Válka bez obětí neexistuje. Komiksoví mušketýři bojují všichni za jednoho v jednom z vrcholů vývoje moderního blockbusteru90%

Dekádu poté, co se filmovým fanouškům předvedl Tony Stark aka Iron Man, přichází první finále. Na velkém plátně funguje jako epická podívaná a velkolepý průsečík charaktery komiksového vesmíru. Ti věrní zůstanou nadšení, zbytek je bude mít za blázny.

A že to skutečně je bláznů svátek - tedy v tomto případě spíš geeků, nerdů, filmových nadšenců a komiksových čtenářů - přibližovaly už první upoutávky, teasery a obrázky. Kdo neholduje bezbřehé akci a jisté rozpolcenosti žánru, který visí někde mezi fantasy, sci-fi a svižnou komedií, asi si spíš pustí doma na DVD Strom života. Pro ony blázny se smyslem pro hru, fantazii a ostatní šílenosti, budou Avengers číslo tři zážitkem, který se nezapomíná. A o to větší, pokud se vyhnuli teoriím a spoilerům v zákoutí internetu.

Tým Avengers, jakkoli rozdělený či rozprostřený po galaxii, čeká konfrontace s dosud největším nepřítelem. Šílený titán Thanos touží dát lidem ve vesmíru ten největší dar. Polovinu jich vyhladí a zbývající nechá žít v blahobytu. Aby se stal tak mocným, musí získat šest kamenů nekonečna. Artefakty, v mnoha případech spojené s hrdiny dosavadních filmů z Marvel Cinematics Universe, jsou symbolem stvoření světa a zároveň možností jeho záhuby. A dva z nich jsou příhodně ukryté na Zemi. 

Připustme tedy, že patříme do skupiny, které zelení tvorové, mágové, bohové nebo bohatí géniové ani přinejmenším nervy necuchají. I když recenzovaný snímek potěší i diváka filmy od Marvelu nepolíbeného. První z literárních ovací musí patřit reřžisérům bratřím Russoovým, protože dokázali téměř nemožné. Spojili na plátně individuální síly z celého desetiletí superhrdinských filmů a snímek ve dvou a půl hodinách nevypadá jako přeplácaný paskvil. Tu a tam mají hrdinové více či méně prostoru, ale celkový obrázek nehovoří o křivdě na žádném z nich. A pokud ano, odpovídá to přesně snahám filmu. Záporák Thanos je k tomu dostatečně zlověstný, ale zároveň ukazuje i svou lidskou stránku. Jeho scény drží na vysoké úrovni především práce Joshe Brolina.

Propojení a práce se všemi představenými světy je ale to, co je skutečným unikátem hrdinského blockbusteru. Každá skupina charakterů přichází do děje se svou unikátní rolí a zároveň zapadne do nastavené dějové linky bez sebemenších potíží. Je až neuvěřitelné, že v případě absence jednoho či druhého by zkrátka snímek byl o něco chudší. A to je na takovou porci postav skutečně velkolepé. I když i výjimky z řad herců, kterých se divák nedočká, existují. 

V čem ale mají několikanásobní zachránci světa největší potíže? Uznávaný scénárista Aaron Sorkin v jednom ze svých vzdělávacích projektů uvedl, že pokud film nedokáže čelit těm nejjednoduším otázkám a návrhům řešení krizových situací, jde kvalitou dolů. Logika je totiž stárá známá ničitelka zážitků a zisků z pokladen. Aniž bychom tedy zacházeli do větších detailů... Hrdinové zoufale nevyužívají moc, jakou mají. Ať už jde o jejich schopnosti nebo vychytávky oněch mocných artefaktů, které vlastní. Své činy pak nechávají bez vysvětlení. Morální aspekt celé věci nebo strach z vedlejších účinků mocného kamene je zřejmý, ale v dialogu o nich nepadne ani slovo. Zkrátka neexistují a Avengers najendou vypadají, že si osud svůj i lidí na Zemi nechávají záměrně proklouznout mezi prsty - tedy minimálně do pokračování v květnu 2019. A jak už bylo zmíněno v úvodu, bojují přesně jako Dumasovi mušketýři za toho jednoho tak těžce, až ztrácí vše, a to takřka zadarmo. Nepřítel totiž podobné bloky nemá.

Infinity War vystihla komediální momenty, umocnila ty tragické, avšak žádoucí, a nezapomněla na věrné fanoušky komiksu. Odchylky od něho jistě některé z nich rozladí, ale většina skladbu této epické komiksové symfonie ocení. Koneckonců, takový projekt ve světě filmu ještě nevznikl. Diváci vidí na plátně výběr těch největších hvězd Hollywoodu, a to nejlepší je, že studio zdaleka není u konce. Avengers možná nikdy nebudou Nolanovým eposem o Temném rytíři. Jako přímočará óda na Stana Leeho a jeho veledíla ale fungují takřka dokonale.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Avengers: Infinity War

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!