Kulturní výhled do roku 2022: co se chystá ve filmu, divadle a na koncertní scéně v Česku?

Kulturní výhled do roku 2022: co se chystá ve filmu, divadle a na koncertní scéně v Česku? 

Kulturní události sice nemusí vzhledem ke stávající pandemii nabýt reálných kontur, plány filmových distributorů, divadelních dramaturgů a organizátorů koncertů pro rok 2022 jsou přesto nadějné. Podívejte se, na co všechno se letos můžete těšit.

FILM

Strojvedoucí lokálky, který neprozřetelně zastavil v mírném protisvahu a vlak mu samospádem ujede, taková je výchozí premisa Mimořádné události, nové komedie tvůrce Vlastníků Jiřího Havelky, která vstoupí do kin 3. února. Hledání životní harmonie, ale i hranice mezi vyrovnaností a rezignací zkoumal Jan Svěrák, jenž novinku Betlémské světlo, do níž tradičně obsadil svého otce, uvede 3. března. Osudný závod z roku 1913, v němž se setkal slavný český lyžař Bohumil Hanč s německým sportovcem Emerichem Rathem, rekonstruuje Poslední závod v režii Tomáše Hodana, který se dočká premiéry 24. března. 

Z českých luhů a hájů se diváci mohou těšit i na biografickou tematiku. Historický velkofilm Il Boemo z dílny Petra Václava od 21. července poodhalí osud skladatele Josefa Myslivečka, jemuž propůjčil tvář Vojtěch Dyk. Do ještě hlubší minulosti zavede publikum Jan Žižka, očekávaný projekt Petra Jákla, který by měl být k vidění od 20. října. Jan Prušinovský je zavedenou značkou domácí komedie, který tentokrát ve snímku Grand Prix ironizuje nadšení pro Formuli 1. Kinosály jej nabídnou od 17. listopadu.

Zahraniční produkce by letos měly přijít s mnoha blockbustery. Kenneth Branagh se opět pustil do látky z pera Agathy Christie a 10. února tuzemská kina vnesou jeho zpracování Smrti na Nilu. Novou batmanovku s Robertem Pattinsonem, v němž superhrdina sundá masku, připravil Matt Reeves, dostupná bude od 3. března. Do další epochy míří od 7. dubna Fantastická zvířata s podtitulem Brumbálova tajemství, v nichž se objeví i severská ikona Mads Mikkelsen. V roli zlotřilého Grindelwalda nahradil Johnnyho Deppa.

V roce 1986 v jednom ze svých raných filmů Top Gun zazářil Tom Cruise, který se po třech dekádách vrací coby pilot Maverick v pokračování hitu, v němž by se měl konečně ukázat 26. května. Austin Butler se předvede jako rock’n’rollová stálice Elvis Presley v eponymním celovečerním portrétu Baze Luhrmanna (Velký Gatsby), a to od 23. června. Popularitu románů Stephena Kinga doloží další adaptace, tentokrát románu Prokletí Salemu, jež bude v kinech od 8. září. Na sci-fi klasiku Avatar naváže 15. prosince dlouho očekávaný sequel. 

DIVADLO

Co letos chystají pražské scény? Kvazi-autobiografický kabaret o sexuálním násilí na ženách Ruka je osamělý lovec připravuje A Studio Rubín, premiéru bude mít 10. února. Věhlasný film Absolvent s Dustinem Hoffmanem získá jevištní podobu taktéž 10. února v podání Divadla Na Fidlovačce. Adaptaci literární zpovědi Dějiny násilí bestselleristy Édouarda Louise nabídne 12. února Švandovo divadlo.

Petr Zelenka zamíří 16. března na prkna Studia Dva s komedií o jednom z nejproslulejších fotbalistů Beckham. Figuru docela jiného rázu zase představí od 29. dubna inscenace Discoland v Divadle Na zábradlí, která prozkoumá život majitele klubu Ivana Jonáka očima pamětníků devadesátých let. Má smysl dál žít po smrti partnera? Na to se zeptá Ricky Gervais v dramedy After Life, od 25. května v Divadle Na Jezerce. Prázdninovou sezónu na Kampě odstartuje 9. června recitál k osmdesátinám zpěvačky Marty Kubišové. 

Ani regionální divadla nezůstávají pozadu s přírůstky do svých repertoárů. Slavné dílo Venuše v kožichu zpracuje ostravské Divadlo Petra Bezruče, kde bude ke zhlédnutí od 18. února. Do Divadla F. X. Šaldy v Liberci vstoupí 4. února železničář Alois Nebel v jevištní verzi komiksu Jaromíra 99 a Jaroslava Rudiše.

Zda je v milostných a kamarádských vztazích občas lepší trochu zalhat, to zjistí komedie Pravda od oscarového scenáristy a dramatika Floriana Zellera (Otec), kterou bude od 26. března hrát plzeňské Tylovo divadlo. Kompletního průvodce tuzemskými dějinami slibuje Úplně celá česká historie, kterou Otáčivé hlediště v Českém Krumlově nasadí 18. června.

HUDBA

Koncerty světových megastar už téměř dva roky maří přetrvávající pandemie. Pokud vše dobře dopadne, s vystoupeními by se letos mohl opravdu roztrhnout pytel. Jen namátkou a jen v hlavním městě: 8. června má přijet popový idol Enrique Iglesias, 7. října by měl fanoušky strhujícím electroswingem rozproudit Parov Stelar a v metropoli se má 1. května vůbec poprvé představit osmdesátková formace A-ha.

Čeští fanoušci se rovněž můžou těšit 10. května na OneRepublic, 5. června si tu v rámci evropského turné udělá zastávku Eric Clapton. Nejznámější skladby, ale i nahrávky z nového alba představí 22. června diva Celine Dion. Melancholický hudebník Michael Kiwanuka stane na pódiu 12. července. Rocková stálice KISS povzbudí energickou show hned o den později.

Patti Smith koncert v naději přesunula na 19. července, stejně tak uskupení Pearl Jam, které se má předvést 22. července. Alternativní rockeři Arctic Monkeys, se mají ukázat 18. srpna, letos také nejspíš zastihnete i The Cure, kteří mají vystoupit 24. října.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!