Proudcast s Tomášem Hodanem: Setkání Hanče a Vrbaty během osudného závodu zůstane navždy jen mezi nimi. Film Poslední závod znovuobjeví Emericha Ratha

Proudcast s Tomášem Hodanem: Setkání Hanče a Vrbaty během osudného závodu zůstane navždy jen mezi nimi. Film Poslední závod znovuobjeví Emericha Ratha 

Píše se 24. březen roku 1913 a v Krkonoších startuje závod, který vstoupí do dějin. Tragicky během něj kvůli extrémnímu zhoršení počasí umírá český lyžař Bohumil Hanč i jeho přítel Václav Vrbata. Na události osudného dne se zaměří ve svém chystaném snímku režisér a scenárista Tomáš Hodan, který byl hostem Proudcastu Informuji.cz.

Po Tondovi Blaníkovi se rozhodl zaměřit na sportovní drama podle skutečných událostí. "Vznikalo to vlastně paralelně s Blaníkem. Jak byla práce na něm poměrně rychlá, tak si spousta lidí myslí, že to bylo až po něm. Ale já jsem ten film připravoval poměrně dlouho," upřesňuje Tomáš Hodan. A proč zrovna Hanče s Vrbatou? "Vzniklo to tak, že jsem byl s kamarády na přechodu Krkonoš a tam jsme si v jedné chalupě za vánice četli tenhle příběh, který vyšel v časopise Respekt a já jsem v tu chvíli věděl, že je to výborný film," odpovídá.

Přestože je příběh poměrně známý, film Poslední závod má ambici přinést divákovi něco nového. "Přestože se mluví zejména o Hančovi a Vrbatovi, byl tam ještě třetí člověk. Jmenoval se Emerich Rath, byl to pražský Němec, který Hanče ve vánici našel, a pak ho kilometr táhl na Labskou boudu. Pokoušel se ho s nasazením vlastního života zachránit," vysvětluje Hodan," ale jelikož se po válce nehodil příběh hrdinného Němce, který zachraňoval Čecha, tak byl z událostí  vymazán.

Studiem dobových materiálů se Tomášovi Hodanovi podařilo zrekonstruovat závod téměř minutu po minutě. "Vycházel jsem ze spousty dobových novin a lyžařských časopisů, kde tomu bylo věnováno mnoho prostoru. Byla to tenkrát velká událost a rána i pro Krkonoše. Nikomu se nechtělo věřit, že takový zkušený horal, jako byl Hanč, mohl zahynout půl kilometru od Labské boudy," říká Hodan s tím, že se závod hned následující den začal vyšetřovat, proto o něm existují detailní záznamy. "Takže se mi závod skutečně podařilo takřka celý zrekonstruovat. Chybí jen ta hodina a půl, během níž se Hanč potkal s Vrbatou, což víme, protože měl Hanč na sobě Vrbatův kabát. Ale co se tam přesně dělo, to už je jen mezi nimi," dodává.

Je pro něj příběh osudného závodu v něčem nadčasový? Jaké měl v té době postavení nejúspěšnější český lyžař? A mohou se fanoušci těšit na další díly oblíbeného Tondy Blaníka? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v dalším dílu našeho Proudcastu, jehož hostem byl režisér a scenárista Tomáš Hodan.

Pokud byste chtěli přípravu snímku Poslední závod podpořit, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na serveru Donio.cz.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast s Tomášem Hodanem: Setkání Hanče a Vrbaty během osudného závodu zůstane navždy jen mezi nimi. Film Poslední závod znovuobjeví Emericha RathaProudcast s Tomášem Hodanem: Setkání Hanče a Vrbaty během osudného závodu zůstane navždy jen mezi nimi. Film Poslední závod znovuobjeví Emericha Ratha
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!