Vražda v Orient expresu přiváží do kin fanouškům detektivek plný vagon skutečného napětí

Vražda v Orient expresu přiváží do kin fanouškům detektivek plný vagon skutečného napětí90%

Oblíbené detektivní příběhy jedné z nejčtenějších autorek všech dob - Agathy Christie - už se dočkaly nejednoho zfilmování. Tentokrát si vzal oblíbeného geniálního detektiva Hercula Poirota do rukou Kenneth Branagh a ukázal, že stále je kam se posouvat.

Nejslavnější detektiv na světě, legendární Hercule Poirot, netouží po ničem jiném než po zasloužené dovolené. Sotva se však jeho podivínská duše začne rozplývat nad dokonale upečenými chleby a dokonale připravenými vajíčky, už je volán k naléhavému případu do Londýna. Z Istanbulu je tam nejlepší spojení Orient expresem, a tak si narychlo sežene místo ve vlaku, v němž si plánuje odpočinout alespoň trochu. To se mu však nezadaří, jelikož cestu provází až podezřelé množství smůly - nejprve má vlak nehodu, při níž z důvodu sněžné laviny vykolejí, a v zápětí zde navíc dojde k vraždě.

Hercule Poirot, dožadující se marně svého klidu a obyčejného předání případu policii, je tak povolán do služby, a jak se ukáže, nejedná se o žádnou jednohubku. Případ je vskutku komplikovaný a hodný opravdu jen toho nejlepšího v oboru, a tím náš génius s majestátním knírem rozhodně je. Ačkoli panovaly jisté obavy z obsazení Kennetha Branagha - málokdo si ho v roli staršího moudrého detektiva dovedl představit - role mu padla jako ulitá. Polovinu tváře mu zakrývají vousy, a tak hraje převážně očima a hlasem a jeho výkon lehce předčí mnohá (obecně spíše skeptická) divácká očekávání.

Celý film navíc zdaleka nestojí jen na něm, v tomto snímku se lze bavit o hvězdném obsazení i ve většině "vedlejších" rolí - tedy co se týče zejména postav podezřelých. Daisy Ridley, Johnny Depp, Penélope Cruz, Michelle Pfeiffer, Josh Gad, Judi Dench, Tom Bateman, Willem Dafoe a další by možná zasloužili více prostoru, jejich obsazení i do ne tolik výrazných rolí však zajišťuje filmu takovou úroveň, která se jen tak nevidí.

Totéž lze říci i o dalších prvcích filmu - vydařenost postav není jen prací herců, i scénář je znamenitý. Snímek buduje napětí takovým způsobem, že kdo předlohu Agathy Christie nezná, asi si nedovolí si v průběhu filmu odskočit. Zvědavost, jak vše tedy ve skutečnosti bylo, přibije diváky do sedaček a nepustí je až do úplného vyřešení případu. Kenneth Branagh neodvádí skvělou práci jen jako herec, ale i jako režisér.

Kamera dokonale zobrazuje obrovskou sílu vlaku oproti lidem a obrovskou sílu přírody, v porovnání s níž je vlak jen jako dětská hračka. Úžasné záběry na zasněžené hory i sílu motoru vlaku překoná snad jen skvělá kamera uvnitř vagonu. Film rozhodně stojí za vidění, a to v kině. Z příběhu řešení jedné neobyčejné vraždy se zde stal plnohodnotný epický a vizuálně úžasný velkofilm, který se někomu místy může zdát až přehnaný, tak či tak je Vražda v Orient expresu opravdu příjemným překvapením. A když se na konci dočkáme i náznaků možného pokračování, není už snad ani možné, aby někdo odešel ze sálu kina zklamaný.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Vražda v Orient expresu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!