Ruka je osamělý lovec. A studio Rubín chystá inventuru (ne)rovnosti žen a mužů

Ruka je osamělý lovec. A studio Rubín chystá inventuru (ne)rovnosti žen a mužů 

Pražská komorní scéna uvede na začátku prosince druhou premiéru sezóny s podtitulem Závislosti. Hra švýcarské dramatičky a performerky Katji Brunner naráží na mnohé podoby stereotypních schémat ve věčném boji mezi mužem a ženou.

Herečky Anita Krausová, Tereza Hofová a Magdalena Kuntová pod režijní taktovkou Ondřeje Štefaňáka představí známé obrazy a situace, na které současná dívka či žena ve společnosti naráží. Inscenace Ruka je osamělý lovec vychází z textu performerky Katji Brunner. Její hra reflektuje klišé a schémata o tom, jaké ženy jsou, chějí být nebo dokonce mají být.

Inscenace nevypráví lineární příběh, ale předkládá situace ztvárněné prototypy současných žen. Brunner je ve svém textu zároveň velmi sarkastická vůči svému pohlaví. Autorka ve své práci často hledá tenkou hranici mezi láskou a násilím. Kritizuje ale i maloměstské poměry nebo povrchnost. 

„Ruka je osamělý lovec ukáže, jak se současné ženy ve společnosti i ve svých osobních životech cítí. Diváci uvidí klišé a masky, které jsou na sebe ženy nuceny brát, ale které na sebe taky dobrovolně navlékají, aby ve společnosti mohly (snad lépe?) fungovat," říká o inscenaci, která byla premiérově uvedena v berlínském divadle Volksbühne umělecká šéfka A studia Rubín Dagmar Fričová. Hra podle ní nabídne kabaretní přehlídku všech příznačných rolí včetně matek samoživitelek, fantaskních princezen nebo nevěst, které nachází naplnění až vstupem do sňatku s mužem. "Je tu ale i ta ruka, která sahá tam, kam nemá – bez dovolení, samozřejmě," dodává Fričová.

Inscenace Ruka je osamělý lovec byla kvůli pandemické situaci přesunuta ze sezóny Velkého úklidu příznačně mezi aktuální téma Závislostí. Pro A studio Rubín text přeložila dramaturgyně Viktorie Knotková. Půjde o první inscenaci Katji Brunner v českém divadle. Premiéru scéna chystá na 2. prosince. První repríza bude následovat o čtyři dny později. Vstupenky jsou v prodeji na stránkách www.astudiorubin.cz 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Ruka je osamělý lovec. A studio Rubín chystá inventuru (ne)rovnosti žen a mužůRuka je osamělý lovec. A studio Rubín chystá inventuru (ne)rovnosti žen a mužůRuka je osamělý lovec. A studio Rubín chystá inventuru (ne)rovnosti žen a mužů
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!