Coldplay, londýnské Národní divadlo a napínavý triller na Netflixu. Nabízíme kulturní tipy na čtvrtek 2. dubna

Coldplay, londýnské Národní divadlo a napínavý triller na Netflixu. Nabízíme kulturní tipy na čtvrtek 2. dubna 

Zavzpomínejte na své dětství, zamkněte se doma před okupantem, zazpívejte si s Chrisem Martinem z Coldplay, poděkujte zdravotníkům a udělejte si výlet za kulturou do londýnského National Theatre. Máme pro vás každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí domova od Informuji.cz.

Filmy pro děti a jeden značně znepokojivý triller

iVysílání pokračuje ve zpřístupňování filmů ve své databázi. Již jsme informovali o porevolučních filmech a zpřístupněných divadelních představeních. Nyní zařazujeme další tip, který zabaví vaše děti u pohádek a třeba i sami zavzpomínáte na filmy svého dětství.

Můžete začít třeba právě vzpomínkou na Tomáše Holého v laskavých filmech ze sedmdesátých let Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Anebo se žáci mohou vydat na stopu zločinu díky novém seriálu Kriminálka 5. C. Pohádek není také nikdy dost, proto v databázi najdete filmy jako Škola princů, Princové jsou na draka, Dvanáct měsíčků, Co takhle svatba, princi? a mnohé další. Ale pozor - přehrát je lze pouze do 12. dubna.

A až děti uložíte do postele, můžete si pustit tísnivý triller na Netflixu.

Nový španělský snímek The Occupant vypráví o kdysi úspěšném šéfu reklamky, který je již více než rok bez práce a prochází řadou neúspěšných pohovorů. Javier Muñoz je nucen se svou rodinou opustit luxusní byt, který je již nad jejich možnosti, a výrazně se uskromnit. Každý má v sobě pomyslný bod zlomu, ze kterého už není návratu - a Javier se do tohoto bodu dostal. Začne sledovat nové nájemníky svého bývalého domova a vymýšlí důmyslně zlověstný plán, jak se vetřít do jejich života. 

Chris Martin na Instagramu

Frontman kapely Coldplay Chris Martin pomohl zahájit iniciativu „Together At Home“ (neboli „Společně doma“), jejímž cílem je pomocí online koncertů podporovat posluchače, aby omezili vycházení v době koronavirové krize. Proto také Chris Martin uspořádal malý 30minutový koncert doma, který vysílal živě a i nyní jej můžete dohledat na Instagramu umělce. Připomeňte si zde také spolu s námi hitovku Speed Of Sound.

Kultura do domu: The Rocket Dogz 

Live stream z Rock Café až k vám domů - další koncert ze série Kultura do domu bude tentokrát patřit pražské psychobilly kapele The Rocket Dogz. Skupina svým mixem rock’n’rollu, punku a hororové tématiky osloví milovníky zejména tvrdších žánrů. Stream koncertu můžete sledovat na facebooku Rock Café nebo Youtube interpreta.

Londýnské národní divadlo míří do všech koutů světa

Nedostatkem diváků trpí kulturní instituce napříč Evropou, v dnešních tipech se vydáme do vyhlášeného královského divadla v Londýně. Národní divadlo Velké Británie již v minulosti streamovalo svá představení do kin a divadel po celém světě, nově si může každý divák londýnská představení pustit pěkně v pohodlí svého domova.

Divadlo totiž pod iniciativou #NationalTheatreAtHome bude streamovat pravidelně každý čtvrtek od 19:00 britského času (pro české diváky ve 20:00) na svém Youtube. První představení bude k dispozici již dnes - inscenace One Man, Two Guvnors s Jamesem Cordenem v hlavní roli je britskou obdobou klasické komedie Sluha dvou pánů. Inscenace se již českým divákům představila, a to v roce 2012 streamem v Divadle pod Palmovkou. Oprašte svou angličtinu a okořeňte si večer britským humorem.

Dejvické divadlo - opera Kouzelná flétna

Dejvické divadlo již zachránilo svého ducha v komediálním seriálu Zkáza Dejvického divadla. Svou zkázu přežilo a znovu ožilo i v našich domácnostech 22. března. Záznam live stream inscenace Jiřího Havelky Černá díra je přístupný i nadále, a dnes se můžete těšit také na live stream jediné opery Dejvického divadla, Mozartovy Kouzelné flétny v režii Miroslava Krobota.

VIDA! Vědecké pokusy zábavně a online

VIDA! je zábavní vědecký park u brněnského výstaviště. Bohužel se se svými návštěvníky také museli rozloučit jako řada dalších kulturních institucí. Ovšem věda nepočká, každou středu v 16:00 VIDA! spouští živé vysílání plné zábavy a pokusů. Připojte se i vy k naší Vidátorce Danče a pokusy si vyzkoušejte zároveň s ní. Live streamy jsou dostupné i zpětně na stránkách VIDA! science centrum. S těmito videi už nebude problém pochopit pokusy z fyziky a chemie!

AZ kvíz online

Populární soutěž České televize AZ kvíz je známá napříč všemi generacemi. Cílem této vědomostní strategické hry je prostřednictvím správného zodpovězení otázek získávat políčka a propojit tak tři strany trojúhelníkové hrací plochy. Nyní si AZ kvíz můžete zahrát doma online - Česká televize digitální verzi zpřístupnila na svých stránkách. Máte několik možností, jak se do hry zapojit - můžete trénovat sami za sebe, vyzvat náhodného hráče anebo svého kamaráda. Vybrat si můžete i svého oblíbeného moderátora - Aleše Zbořila nebo Evu Machourkovou.

Číst Havla v karanténě

Kampaň Číst Havla je jedním ze vzdělávacích projektů Knihovny Václava Havla. Jejím smyslem je během série krátkých videoklipů představit mladým čtenářům Václava Havla nejen jako politika, ale zejména jako významného českého spisovatele, dramatika, esejistu a filosofa. Čtení se chopily známé české osobnosti, mezi nimi Barbora Poláková, Eva Josefíková, Adam Mišík, Ben Cristovao, Janek Rubeš nebo KOVY

Čtení ovšem pokračuje i za současných ztížených podmínek - první četl v rámci projektu Číst Havla v karanténě Michael Žantovský, a to dílo Dopisy Olze. A další následují - Divadlo v Dlouhé se místo původní plánované inscenace Dopisy Olze zapojují alespoň do projektu Číst Havla v karanténě. První čtou Tomáš Turek a Marie Turková, kteří v inscenaci Divadla v Dlouhé za normálních okolností účinkují.

A na závěr - poděkujte kulturou všem v první linii

Městská divadla pražská spouštejí dnešním dnem unikátní akci. Lidé mohou prostřednictvím stránek divadla vyjádřit podporu a poděkování zdravotníkům a příslušníkům integrovaného záchranného systému zakoupením dárkového poukazu na představení.

"Chtěli bychom tyto pracovníky, až se situace uklidní, přivítat v našich divadlech a poděkovat jim tak, jak umíme nejlépe – našimi uměleckými výkony," řekl ředitel MDP Daniel Přibyl. Poukazy v hodnotě 660, 900 a 1180 korun jsou k zakoupení na této stránce, kde je možné i určit, které záchranné složce poukaz půjde. V okamžiku znovuotevření divadel budou dárkové poukazy předány zástupcům jednotlivých organizací, které je následně rozdělí mezi své zaměstnance.

Kampaň na pomoc sestřičkám a dalším zdravotníkům spustil také Ondřej G. Brzobohatý svou novou písní, k níž přizval Martu Jandovou a Vojtu Dyka. Píseň oslovuje širokou veřejnost s žádostí o finanční příspěvek České asociaci sester na transparentní účet, z něhož se pro sestry a další zdravotníky uhradí životní benefity, které jim budou alespoň částečnou odměnou za týdny náročného pracovního nasazení.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte i na tipy ze středy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

Photo © National Theatre Live

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!