Zkáza Dejvického divadla přináší kvalitní humor a bezkonkurenční herecké výkony. V závěru ale smrdí neuchopitelnou absurditou

Zkáza Dejvického divadla přináší kvalitní humor a bezkonkurenční herecké výkony. V závěru ale smrdí neuchopitelnou absurditou70%

Česká televize se letos rozhodla pro nálož nekorektního humoru. Po téměř kultovním Mostu! přichází Zkáza Dejvického divadla. Herci, kteří už na veřejnoprávní televizi slavili se seriály jako Čtvrtá hvězda nebo Dabing Street, tentokrát hrají sami sebe a kulisami je jejich scéna. Pro záchranu druhého domova jsou ochotní udělat téměř vše - přiznat své sexuální partnery, nazout si obrovské dřeváky i zahrát si na šmejdy. Nakonec to ale trochu přeženou a jejich humor začne hraničit s trapností.

Dejvické divadlo v plné kráse. Režisér Miroslav Krobot hraje režiséra Miroslava Krobota, Dejvické divadlo hraje Dejvické divadlo a i herci hrají jen sami sebe. Jedinou fikcí tak je zkáza scény, která ztratila svého ducha. Geniální koncept, který vás neustále udržuje v nejistotě. Divák se neustále ptá sám sebe, jestli je skutečně Martin Myšička pro peníze schopný udělat všechno. Zda Martha Issová opravdu mluví s kameny? A je snad i ve skutečnosti Hynek Čermák magnet na ženské?

Hvězdy českého filmu

I když vám tyhle otázky nedají spát ještě dlouho po zhlédnutí všech šesti dílů, nejsou v závěru podstatné. Důležité je jen to, že si herci buď zvládli připustit a zveličit své slabosti, předvést je v televizi a nezbláznit se, a nebo naprosto dokonale ovládají herecké umění. Ať tak či tak, před jejich umem v seriálu může smeknout každý z českých herců. Z těchto výkonů před kamerou totiž není patrné jediné zaváhaní nebo nepřesný pohyb. 

Příjemným překvapením jsou i naturščikové, tedy hrající neherci. Patří mezi ně například členky grantové komise na magistrátu nebo redaktorka kulturní rubriky Českého rozhlasu. Stejně jako všichni z divadelního souboru hrají i ony samy sebe. A ačkoli musí svojí přirozenost předvést před kamerou, nezaváhají. Jejich výkony působí vyrovnaně a nejen že zapadají, ale dokonce příjemně ozvláštňují příběh.

Závěrečný zapachájící syreček

Šestidílná série přesto má své mouchy, které nejsou v prvních dílech patrné. Nejdříve vás vtipy o promiskuitě v souboru nebo na zkoušení s hostujícím režisérem donutí k hlasitému smíchu. Od třetího dílu ale v souboru začne zapáchat absurdní syreček. A stejně jako u toho skutečného ani tenhle nemusí chutnat všem. Nejdřív smrdí jen zlehka, stane se vlastně takovým kořením pro humorem nabitý seriál. Nakonec se z něj ale vyvalí vlna s trapností hraničících hlášek.

Na rozdíl od tolikrát opěvovaného Mostu! se navíc nemůže opřít ani o nefilmové cíle schované za veškerou tou absurditou. Komedie stojí sama za sebe, za Dejvické, za specifický humor, který nemusí každý strávit. Neobtěžuje se ani smysluplnou pointou. Provádí diváka těmi nejšílenějšími scénáři, které ho mohou napadnout při slově "zkáza," a závěr se rychle se ztratí z povědomí diváka.

Přesto to, co bylo pro Dejvické divadlo zkázou, se stane hvězdou pro české seriálové nebe. Skoro to vypadá, že zoufalou bídu, kterou s sebou do kin přivádí české komedie, se rozhodla vyřešit televize. Nejen toto jaro, ale zejména letos vytváří zajímavé, nápadité, originální a hlavně velmi vtipné projekty, které stojí za to vidět. A to i když zapáchají.

Kdy a kde dávají film: Zkáza Dejvického divadla (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Před zkázou má Dejvické divadlo uchránit nový hostující režisér.Herci si museli vyzkoušet, jaké to je hrát sám sebe.Ivan Trojan dokonce kvůli záchraně pojede prosit i pozůstalé po Josefu Skupovi.
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!