Punk, Velvet Havel, české filmy a exkluzivně do vily Tugendhat. Nabízíme kulturní tipy na úterý 31. března

Punk, Velvet Havel, české filmy a exkluzivně do vily Tugendhat. Nabízíme kulturní tipy na úterý 31. března 

Omezeně přístupné české filmy, divadelní hit Velvet Havel, punku vs. muzikál, vila Tugendhat virtuálně a #ctenispojuje. Podívejte se na každodenní tipy na kulturní aktivity z pohodlí vašeho domova od Informuji.cz.

25 českých filmů, které byste měli vidět, než... zmizí

Česká televize ze svého videoarchivu mimořádně vybrala 25 porevolučních filmových snímků, které zpřístupnila na iVysílání, ovšem jen do 12. dubna 2020. Nechybí mezi nimi oscarový film Jana Svěráka z roku 1996 Kolja se Zdeňkem Svěrákem v hlavní roli. Najdete zde i další českou klasiku, jako jsou Pelíšky, Tmavomodrý svět či Jedna ruka netleská, anebo relativně nedávné novinky, jako je film Fotograf, Kvarteto, Tátova volha nebo Po strništi bos.

Je libo indie-pop, muzikál, nebo punk?

V rámci live streamů projektu Kultura do domu se představí kapela I Love You Honey Bunny v  Rock Café Prague! Jde o pražskou indie-pop-rockovou kapelu, která svoji energickou hudbu kombinuje s lehkým nádechem elektroniky. Charismatická čtyřka má za sebou tour po střední Evropě, Kanadě a festivaly jako Sziget, Rock for People nebo Colours of Ostrava. 

Pro milovníky muzikálů přinášíme tipy na zpěvačku Elis Ochmanovou, známou například z muzikálu Čarodějka. Její hodinový koncert s názvem Elis živě vol.3 bude sestaven z písní na přání.

Avantgardní punk s trubkou - kapela Už jsme doma letos slaví 35 let. Punkově divoká, naléhavá, kompozičně náročná, s nadčasovými texty. Kapela, pro kterou je typický je zvuk trubky, sbory, neuvěřitelné tempo a také vizuální stránka, kterou obstarává výtvarník a nehrající člen Martin Velíšek. Zažijte příliv energie prostřednictvím online stream z klubu U Staré paní a #nechodven!

Držte se zábradlí, přichází Velvet Havel

Divadlo Na zábradlí zve diváky na živý přenos oceňované inscenace Velvet Havel na Mall.tv. Velvet Havel je autorský hudebně-divadelní projekt Miloše Orsona Štědroně, který se nechává volně inspirovat Havlovým životem i tvorbou a s humorem a sobě vlastní zkratkou pojednává o něm, jeho okolí i o nás samotných. Forma představení vycházející z hudby dává šanci uchopit toto nelehké a ožehavé téma jedné z největších českých osobností (a již za života legendy) s nadhledem a s vysokou mírou originality.

Martin Hofmann slaví v Celetné

Živý přenos na Facebooku Divadla v Celetné od 21:00 - zapiště si do kalendáře, Martin Hofmann totiž bude v tento čas slavit online narozeniny a všechny vás zve. A možná přijde i tajný host!

Hlasy z podkroví… Klicperova divadla

Z podkroví se ozývají hlasy... to jsou jen herci Klicperova divadla z Hradce Králové, kteří zde diskutují, vyprávějí, předčítají i zpívají. Hostem úterního večera bude herečka Lenka Loubalová, která se angažovala v divadle Husa na provázku, Hudebním divadle Karlín a od roku 2005 je stálou členkou Studia Ipsilon. Do vysílání se budou moci zapojit i diváci, a to prostřednictvím komentářů na Facebooku.

Vila Tugendhat

Jediná památka moderní architektury v České republice, která je na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Tato funkcionalistická vila byla navržená architektem Ludwigem Miesem van der Rohe roku 1928 na zakázku manželů Grety a Fritze Tugendhatových. Podívat se do vily vyžaduje značnou trpělivost - prohlídku je totiž nutné zarezervovat i měsíce dopředu. Nyní ovšem máte jedinečnou příležitost si prostory prohlédnout alespoň virtuálně. Vytvořená interaktivní virtuální prohlídka zachycuje celkem 31 míst plus jednu animaci zimního pohledu. Prohlídku vypracoval VirtualPanorama.cz. Přijměte pozvání do jedinečné vily!

Foto: Tomáš Vojáček

Barvy jara - orchideje ve Fata Morganě

Tropický skleník Fata Morgana se stal v březnu domovem exotických orchidejí. Bohužel je stihl ocenit jen zlomek návštěvníků - s nařízením vlády musely být i prostory Botanické zahrady uzavřeny, včetně skleníku. Na svém Facebooku ovšem Botanická zahrada Praha zveřejnila průchod výstavou - ze záznamu se můžete podívat, jak to letos na výstavě vypadalo.

Výstavu orchidejí jsme již v minulosti navštívili, podívejte se na naši fotogalerii! Můžete si také spolu s námi připomenout výstavu tropických motýlů z minulého roku.

Nebát se - diskuze ve Skautském institutu

Máme mít obavu z koronaviru? Kde hledat kvalitní informace a kterým autoritám věřit? A jak si navzájem co nejefektivněji pomáhat? Moderátoři pořadu NEBÁT SE Jirka Pasz a Marianna Stránská si zvou hosty se zajímavými životními příběhy, kteří odpovídají právě na dvě zásadní zásadní otázky: jak bojovat se strachem a kde hledat odvahu? Základ je jasný - hlavně se nebojte o svém strachu mluvit.

#ctenispojuje

V karanténě máme všichni konečně prostor vzít si některou z dlouho odkládaných knih. A pokud už máte vše přečtené, nezoufejte - internetová knihkupectví stále fungují a knihy vám bezpečně doručí až domů. Můžete se nechat inspirovat také patnácti knihami Velkého knižního čtvrtku, tedy pravidelným výběrem jarních a podzimních knižních hitů, které spatřily nově literární scénu.

Nově se navíc spustila iniciativa #ctenispojuje, která na facebookové stránce Velkého knižního čtvrtku publikuje autorská čtení spisovatelů a spisovatelek, kteří byli v minulosti zahrnuti do výběru Velkého knižního čtvrtku. Spojte se s nimi také. Třeba s reportérem České televize Jakubem Szántó, který předčítal ze své prvotiny Za oponou války, knihy plné dramatických zážitků z frontových linií, míst teroristických útoků i státních převratů a revolucí, které natáčel.

Máte tipy na další kulturní akce z pohodlí domova? Dejte nám vědět pod příspěvkem na facebooku nebo ve zprávě. A přečtěte si také naše další průběžně aktualizované výběrovky na live koncerty na webu, online představení divadel nebo muzea, která můžete navštívit z pohodlí svých domovů. Mrkněte na nové způsoby vzdělávání pro děti nebo i na včerejší tipy, které vám v mnoha případech vydrží i několik dnů. Žijte kulturou i za časů novodobé cholery.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!