Knihy, videa i interaktivní hry. Dětem zavřely školy, ale vzdělávání pokračuje dál

Knihy, videa i interaktivní hry. Dětem zavřely školy, ale vzdělávání pokračuje dál 

Školy zavřely, děti zajásaly a rodiče zaplakali. Jenže učit se děti musí i nadále - v rámci škol probíhá výuka distanční formou. Bude to stačit k pochopení probírané látky? A vůbec co dělat, aby děti nezdivočely a nezanevřely na nutné učivo? Máme pro vás pár tipů, které usnadní samostudium!

Když UčíTelka

Za dětmi domů přijdou UčíTelky a to každý všední den od 9:00 do 12:00. Česká televize na jaře spustila půlhodinové výukové bloky vedené vystudovanými pedagogy - a nyní se k nim na podzim zase vrací. Každý den nabídne dětem prvního stupně základních škol jeden předmět. 

Žáci také mohou zamířit na ČT edu, kde najdou přes 3 000 krátkých vzdělávacích videí určených pro děti předškolního věku i žáky středních škol. Videa pokrývají přes dvacítku předmětů od biologie po zeměpis a jsou přehledně členěna podle stupňů vzdělávání i konkrétních témat. Speciálně v době, kdy žáci nechodí do školy, tak může ČT edu pomoci rodičům s domácí přípravou dětí i učitelům se vzděláváním na dálku.

NEZkreslená věda

NEZkreslená věda je cyklus vzdělávacích animovaných videí Akademie věd České republiky. Krátká videa zábavnou formou přibližují různé vědecké jevy studentům středních škol a druhého stupně základních škol. Jednotlivé díly se věnují tématům jako je fungování vesmíru, vývoj člověka, poučí o radioaktivitě, vzniku zemětřesení, technologii 3D tisku, o atomech nebo také o nemoci AIDS. Pro komentář k videím zapůjčil svůj hlas herec Pavel Liška.

Mett Broňa

Tento nadšený učitel z Brna „pomáhá lidem zamilovat se do angličtiny“. Bronislav Sobotka si svým optimistickým přístupem a vášní pro tento jazyk získal solidní fanouškovskou základnu. Na Youtube kanálepřes 140 tisíc odběratelů, kde podporuje začínající i ty pokročilejší angličtináře v dalším sebevzdělávání. Sám je také dobrým příkladem toho, že nikdy není pozdě začít - dnes již certifikovaný učitel angličtiny s absolvovanými mezinárodními cambridgskými zkouškami s angličtinou začínal až ve 20 letech. Takže say hello to Broňa!

VIDA! Vědecké pokusy zábavně a online

VIDA! je zábavní vědecký park u brněnského výstaviště. Bohužel se se svými návštěvníky také museli rozloučit jako řada dalších kulturních institucí. Ovšem věda nepočká, a tak se můžete podívat na online videa plné zábavy a pokusů. Připojte se i vy k naší Vidátorce Danče a pokusy si vyzkoušejte zároveň s ní. Původní streamy najdete na stránkách VIDA! science centrum. S těmito videi už nebude problém pochopit pokusy z fyziky a chemie!

Naprogramuj si s Czechitas vlastní hru

Nezisková vzdělávací organizace Czechitas vzdělává a pomáhá ženám a dětem vyzkoušet si svět informačních technologií. Nyní nabízí programování z domova - i pro děti. V jedenácti krocích den po dni vás Czechitas provedou základním kurzem programování v jazyce JavaScript, což je objektově orientovaný programovací jazyk, využívaný při tvorbě webových stránek.

Výsledná hra by měla vypadat, jako hra PAC-MAN. Celý tutoriál i hra jsou pojaté tak, aby to zvládl úplný začátečník. IT totiž není jen nudný shluk závorek, písmen a číslic. Cílem je ukázat, že IT může být zábava pro všechny. Tutoriál vznikl také u příležitosti čtyřicátého výročí legendární hry PAC-MAN, která spatřilo světlo světa 21. 5. 1980.

Knihovna Václava Havla

Knihovna Václava Havla nabízí zdarma on-line hned několik zajímavých projektů. Jedním z nich je zmenitsvet.cz, kde naleznete 6 životopisných videolekcí, mapující život Václava Havla s důrazem na stěžejní milníky druhé poloviny 20. století. Lekce vedou moderátorka Emma Smetana a choreograf Yemi. Cílovou skupinou je mládež ve věku 14-18 let se zaměřením na výuku dějepisu a společenských věd, popřípadě také angličtiny, pokud si videa pustí s rodilými mluvčími v anglické verzi.

Dalším projektem je rokrevoluce.cz - aneb nezapomeneme na rok 1989. Tehdejší dění zmapovala mladá youtuberka do osmi videolekcí pro děti nad 12 let. 

Nesmíme opomenout ani literaturu - krátké videoukázky z díla Václava Havla lze sledovat na cisthavla.cz, kde jej prezentují známé osobnosti, například Janek Rubeš, Petr Čtvrtníček či KOVY.

Quizlet

Aplikace Quizlet umožňuje ukládat a vytvářet obsah ve formě dvoustranných kartiček. Z nich je možné generovat několik různých her. Obsah je sdílený, a tak je možné využít i obsah od jiných uživatelů. Ideální je tedy se spolužáky dát hlavy dohromady a společně vytvořit sdílený seznam pojmů, který se potřebují naučit. Každopádně je tato aplikace ideální zejména pro učení se anglických slovíček nebo opakování si historických událostí a správné přiřazení letopočtů.

e-knihovna

Městská knihovna v Praze sice uzavřela všechny své pobočky, ovšem číst v knihovně (ale pěkně z domova) si můžete i nadále - i povinnou četbu! Více než 1700 titulů najdete v katalogu e-knih. E-knihy jsou dostupné zdarma a ve třech různých formátech vhodných k prohlížení na monitorech, mobilech i ve čtečkách.

Kramerius opět online! Pro studenty vysokých a vyšších odborných škol zpřístupnila Národní digitální knihovna více než 215 000 titulů monografií a periodik. Přístup by měl trvat do konce nouzového stavu.

Z natáčení pořadu UčíTelka. Foto: ČT

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!