Filmový přehled, týden #8: Vítěz Oscarů Zelená kniha, festival La Película a nový trailer na biografický film o Eltonu Johnovi

Filmový přehled, týden #8: Vítěz Oscarů Zelená kniha, festival La Película a nový trailer na biografický film o Eltonu Johnovi 

Přelom zimy a jara ve filmovém světě už tradičně patří mezi jedno z nejnabitějších období. V minulém týdnu si fanoušci stříbrného plátna mohli užít festival španělského filmu La Película, předávání nejznámějších filmových cen Oscarů, i české premiéry snímků jako Všichni to vědí, Jak vycvičit draka. Nyní diváky čeká vítěz loňského KVIFF „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři" nebo Colette: Příběh vášně s Keirou Knightley.

Nejsledovanější filmovou událostí minulého týdne bylo jistě předávání Oscarů. Otrlejší fanoušci se na něj mohli dívat v televizi, ti méně zaujatí si o něm mohli přečíst ráno v online reportáži. Vítězem se nakonec neočekávaně stala Zelená kniha, která je zařezena do české distribuce až na začátek března. Zlaté sošky za herecké výkony si odnesli Olivia Colman za Favoritku a Rami Malek za Bohemian Rhapsody. Snímek o skupině Queen nakonec bral Oscary celkem čyři. Nejlepší režisérem a zároveň kameramanem se potom stal Alfonso Caurón se svou Romou

Nejprestižnější filmové ceny

A právě drama z předměstí mexické metropole bylo jedním z hlavních taháků festivalu španělských filmů La Película, který minulý týden probíhal nejen v Praze, ale také v Brně, Ostravě a Hradci Králové. Co zaujalo redakci Informuji, si můžete přečíst zde. Mezi nejzajímavější ale rozhodně patřily snímky jako Hledá se Oscar, dále animovaný Black se řekne Beltza a Všichni to vědí, který šel minulý týden i do české distribuce.

V českých kinech potom nejnověji bodovalo třetí pokračování animáku nejen pro děti Jak vycvičit draka, které rozhodně není jen kasičkou na peníze pro distribuční společnost. Návštěvníci v nich také mohli vidět českou černou komedii Úhoři mají nabito a horor, ze kterého ale vzešla jen romantická komedie, Všechno nejlepší 2.

Tento týden přichází do kin výherce loňského filmového festivalu v Karlových Varech „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři" o krizi v Rumunsku nebo historické životopisné drama Colette: příběh vášně s Keirou Knightley.

Jeden svět a Bratři Okamurové

Od šestého března se navíc diváci mohou těšit na oblíbený festival s lidskoprávní tematikou Jeden svět. Na slavnostní zahájení festival přinese poetický film o přátelství v bruselské čtvrti Molenbeek s názvem Bohové z Molenbeeku. Divácké pozornosti by neměla uniknout ani Rekonstrukce Utøyi nebo na Oscara nominovaná Nerovná jízda. Za zhlédnutí stojí i dokumenty jako NovajaBellingcat – Pravda v postpravdivém světě nebo Bratři Okamurové.

Už teď ale můžete navštívit festival o sci-fi filmech Future Gate, který nabízí kultovní snímky jako Gattaca i novinky jako dokument o umělé inteligenci Věříte svému počítači? O tom, co si na festivalu rozhodně nenechat ujít, jsme psali zde.

Filmoví tvůrci se ale diváky v minulém týdnu snažili nalákat i na premiéry, jejichž čas přijde až za několik měsíců. Dočkali jsme se tak nového traileru Rocketmana o Eltonu Johnovi, na western v hlavním roli s Chrisem Prattem The Kid a druhý díl Tajného života mazlíčků. Druhé upoutávky v pořadí se potom dočkal Dark Phoenix, tedy další pokračování ze ságy X-Menů, a Detektiv Pikatchu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!