Všichni to vědí sází na hloubku klíčových charakterů a pointu vypouští do ztracena

Všichni to vědí sází na hloubku klíčových charakterů a pointu vypouští do ztracena70%

Asghar Farhadi v zahajovacím snímku loňského Cannes dokázal ukočírovat temperamentní Penélope Cruz, která s tradičně dobrým choťem Javierem Bardemem rozehrává rodinné drama s přesahem do rádoby thrilleru. Místo zajímavé zápletky však íránský tvůrce sází na svého hlavního koně společně s příchutí španělského vína. Film v české premiéře uvedl MFF v Karlových Varech a představí ho i festival La Película.

Hned po snímku Escobar se manželská dvojice Cruz-Bardem vrhla do dalšího společného projektu. Křik, smrt a drogy vyměnili oba herci za další snímek oscarového vítěze Asghara Farhadiho (Klient), který tentokrát vypráví příběh o tajemství, jež mělo zůstat v jedné malé španělské komunitě zapomenuto.

Talentovaný tvůrce měl dle synopse stavět na drtivé tíze informace, která může vše změnit. Z tanečku v rodinném kruhu se však chytlo především drama postavené na hloubce jednoho z charakterů. Pointa po zmizení hosta během svatební hostiny se tak ztrácí právě ve snaze tvůrců přitlačit na osobní příběh klíčové postavy, nikoliv smysl celé dějové linky.

Laura (Penélope Cruz) přijíždí po letech do rodného Španělska na svatbu své sestry. Oslavu po veselce však naruší zmizení jednoho z hostů. Tajemství, která měla zůstat navždy skryta, vyplují pod tlakem jeho nalezení na povrch. Co vše může člověk z hodiny na hodinu obětovat, aby zachránil své blízké?

Asghar Farhadi, který má na kontě oscarového Klienta, odvedl dobrou práci s budováním atmosféry a prostředí v poloze sociálního dramatu. Horší výsledek však zaznamenal na poli thrilleru, kde napětí divák nalézá těžko. Filmu překvapivě nevadí dlouhá stopáž 132 minut. Sice trpí pomalejším rozjezdem, ale ten jde právě na ruku budování zmíněné atmosféry a postav jakbysmet. Chvíli trvá, než se divák zorientuje, a Farhadi si toho byl dobře vědom.

Bardem je tradičně silný, a ačkoliv je Cruz méně uječená (viz Escobar), úlohy jsou rozděleny téměř tradičně. On je zajímavým a komplexním charakterem, zatímco ona drží v ruce typický jižanský temperament. Hodnocením rozhodně nechceme spadat do genderových stereotypů, ale film by bez představitele Paca vůbec nefungoval. Jeho činy a přítomnost posouvají snímek kvalitativně nahoru.

Samotná zápletka zůstává pozadu. Buď uznávaný režisér finále a pointu tvrdě podcenil anebo záměrně postavil vyvrcholení tak, aby zvýraznil Bardemovu úlohu a na poslední chvíli přesměroval divákovu pozornost na pro něho důležitější filmový prvek. Pokud jde však o první z případů, je závěr zbytečně uspěchaný a veskrze prázdný.

Ve výsledku by se tak s lehkým srdcem dalo natisknout na plakáty, že všichni vědí, jak je důležité míti Bardema. S veškerou úctou k Penélope a ostatním.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Všichni to vědí

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!