ONLINE: Kdo získá Oscara? Sledujte s námi předávání cen v Dolby Theater

ONLINE: Kdo získá Oscara? Sledujte s námi předávání cen v Dolby Theater 

V americkém Los Angeles se v noci na pondělí předávají jednadevadesáté ceny filmové a televizní Akademie. Favoritem letošních Oscarů je mexický snímek Roma společně s královskou komedií Favoritka. Sledujte dění v Hollywoodu s naším online textovým přenosem.

Pro aktualizaci stránky stiskněte klávesu F5...

5:17 A to je vše přátelé. Vítěze známe, dobrou noc všem vytrvalcům a dobré ráno pracantům. Určitě si počkejte na shrnující článek a s dalšími filmy napočtenou.

5:15 Sázkaři trhají tikety. Ani Roma, ani Bohemian Rhapsody. Nejlepším filmem roku 2018 je Green Book!

5:13 Vrchol obstará Julia Roberts, celá v růžovém. Opakují se nominace.

5:10 Jdeme do finále. Po reklamním bloku nás čeká hlavní cena. Tou může Roma vyrovnat vedoucí Bohemian Rhapsody na čtyřech Oscarech. Nepočítá se soška za nejlepší film za dva?

5:07 Mexiko sobě? Gullermo del Toro předává cenu za nejlepší režii. A vítězem je skutečně Alfonso Cuarón za snímek Roma.

5:05 Co myslíte, kdo je víc v šoku? Olivia Colman nebo kolegyně Emma Stone?

4:59 Olivia Colman! Britská královna poráží americkou Ženu. První nominace a premiérový Oscar za Favoritku. Colman je tradičně bezprostřední a zábavná, neskutečně sympatická.

4:57 O titul nejlepší herečky v hlavní roli si to rozdá Olivia Colman a Glenn Close. Kdo uspěje?

4:55 Dalším nominovaným snímkem je Green Book.

4:53 To je pusa! Vítězná, pro Lucy Boynton aka Mary Austin z Bohemian Rhapsody a zároveň partnerku Maleka.

4:46 Velký polibek své partnerce ve filmu i životě a rapsodie pokračuje. Mr. Robot je nyní nejen Freddie Mercury, ale i oscarový vítěz. Rami Malek získal Oscara za Bohemian Rhapsody.

4:44 Tak kdo bude nejlepším hercem? Prozradí Allison Janney a Gary Oldman. Favoritem je Rami Malek.

4:42 Barbra Streissand představuje nominovaný snímek BlacKkKlansman.

4:39 Když máte sen...Gaga už chybí jen divadelní Tony.

4:30 Půl páté a poslední sbohem ikonám Hollywoodu. In memoriam. Ve výběru je pochopitelně i Miloš Forman.

4:25 Zvítězí Lady Gaga za Shallow? Je to tak. Slzy štěstí od popové divy a Oscar za Zrodila se hvězda.

4:22 Která hudba lahodila akademikovu uchu? Cenu pro nejlepší soundtrack přebírá Ludwig Goransson - Black Panther.

4:20 Takovou měl Samuel L. Jackson radost! Zkrátka brother from another mother.

4:10 Brie Larson a Samuel L. Jackson. Dvojice z připravovaného komiksu Captain Marvel předají ceny scenáristům. Oscar za originální práci patří snímku Green Book. Soška za adaptovaný text putuje za Spikem Leem a spol. Sam Jackson má neskutečnou radost - BlacKkKlansman.

4:08 Velká radost v táboře snímku Skin (Barva kůže), který zvítězil v kategorii krátkého hraného filmu. Fauve jsme taky netrefili.

4:05 Ještě jednou emotivní závěr Shallow pro kamery.

3:59 Je tu píseň Shallow ze Zrodila se hvězda a Lady Gaga s Bradleym Cooperem jdou na věc přímo z publika. Procítění na jedničku, jen v hlasech jemná nervozita. Ale závěr společně u klavíru byl opravdu jako z hollywoodské pohádky.

3:56 Těžká kategorie efektů. Tady skutečně netušíme - Avengers? Ready Player One? Předávají Paul Rudd a Sarah Paulson. A je to První člověk - snímek o cestě na Měsíc. Dílo, na které se letos při nominacích hodně zapomínalo.

3:54 Jeden z favoritů letošních Oscarů. Představuje se Roma Alfonse Cuaróna.

3:47 Period. End of Sentence. To je nejlepší dokumentární kraťas. Jedna z recipientek ujistila publikum, že nepláče kvůli tomu, že by měla měsíčky (snímek je o tabu menstruace v Indii).

3:44 Nejlepší animovaný kraťas. Další trefa naší redakce a Oscar pro film Bao. Tentokrát to není cuketka, ale knedlíček.

3:40 Viděli jsme představení nejpopulárnější filmu v českých kinech, Bohemian Rhapsody.

3:33 Vítězka Grammy Kacey Musgraves uvádí další skladbu večera. When a Cowboy Trades His Spurs for Wings zpívají Gillian Welch a David Rawlings.

3:30 Kdo naváže na Pixary a DreamWorksy? Je tu boj o nejlepší celovečerní anímák. Vítězem je Spider-Man: Paralelní světy.

3:23 Oscara získává Mahershala Ali za Green Book. Žádné překvapení. Druhá soška pro rodáka z Oaklandu, první má za snímek Moonlight. Malá anketa. Přebíral už někdo někdy Oscara v kulichu?

3:21 Charlize Theron a James Bond, tedy Daniel Craig. A nejlepší herec ve vedlejší roli je...

3:18 Komu to nejlépe střihalo? To ví Michael Keaton (Birdman, Batman). Vítězný movie editor je John Ottman za Bohemian Rhapsody.

3:16 Kde je Wakanda? To nevíme, ale Black Panther, který se právě představuje, se zapíše do oscarových dějin minimálně nominacemi. Jako komiksový snímek usiluje o hlavní cenu.

3:08 Mary Poppins vykouzlí další hudební číslo. Kam mizí ztracené věci? Ve snímku skladbu zpívá Emily Blunt. Na scéně je však legendární Bette Midler. Stopáž písní je velmi skromná, škoda pro taková vystoupení. Midler je oceněná potleskem vestoje.

3:06 Studená válka nebo Roma? Nejlepší neanglicky mluvený film je snímek Alfonse Cuaróna! Roma získává druhou cenu večera. Zvýšila se šance na zisk hlavní ceny pro konkurenty?

3:03 Představuje se Favoritka. Tu čest má Queen Latifah.

2:57 A je tu zvuk. Zvítězí vyrvál nebo strašidelné ticho? Vítězem je Bohemian Rhapsody, zřejmě skutečně za monumentální Live Aid. Trefa naší redakce. A zvukové efekty následně patří do stejné škatulky se štítkem Queen. Druhá cena večera pro Bohemian Rhapsody.

2:55 Na scéně je Serena Williams, několikanásobné vítězka tenisových grandslamů. Uvádí nominovaný snímek Zrodila se hvězda.

2:47 Druhé hudební číslo představuje khaleesi Emilia Clarke, hvězda Hry o trůny. Jennifer Hudson zazpívá píseň I'll Fight z dokumentu RBG.

2:43 Tyler Perry předá Oscara vítězovi/vítězce za nejlepší kameru. Alfonso Cuarón získává prvního dnešního Oscara (tušíme, že jich bude víc). A Roma taktéž. Naše Favoritka tentokrát favoritkou zřejmě nebyla.

2:40 Výpravu a dekoraci předávají Jennifer Lopez a Chris Evans (Captain Amerika). A je tu druhá cena pro snímek Black Panther. Emotivní děkovná řeč se čte z mobilního telefonu, vítejte v 21. století.

2:35 Krásné kostýmy obou předávajících!

2:30 Kostýmy předává Melissa McCarthy a Brian Tyree Henry navlečení do monstrózních oblečků s vlečkou. Vtipná vsuvka. Vítězem je Black Panther, nakonec McCarthy přece jen obálku králičí rukavicí otevřela. A my jsme mířili vedle na Marii.

2:25 Masky vyhrává právě Vice. Další trefa. Proměna Christiana Balea prostě působí vždycky. No poznali byste ho? Takový normální Batman to býval. Děkovačka je poprvé přerušena hudbou...

2:24 Představuje se první nominovaný film na hlavní cenu. Jde o Vice, který čeští diváci teprve uvidí.

2:20 V reklamní pauze se podívejme na reakci Oprah Winfrey na děkovnou řeč Reginy King.

2:16 Trefa Dominiky Kubištové. Oscar míří k tvůrcům snímku o horolezecké metě na El Capitanu Free Solo.

2:15 Jason Momoa a Helen Mirren předají cenu nejlepšímu dokumentárnímu filmu.

2:11 A vítězkou je Regina King ze roli v dramatickém snímku Barryho Jenkinse. Český divák If Beale Street Could Talk ještě vidět nemohl.

2:07 Trio Fey-Poehler-Rudolph ujišťuje všechny přítomné, že ony večer nemoderují. Rudolph coveruje Shallow ze snímku Zrodila se hvězda. Komičky předají cenu pro herečku ve vedlejší roli. Náš tip byla Rachel Weisz.

2:05 Diváci vidí sestřih toho nejlepšího z minulého roku.

2:02 Následuje We Are The Champions. Kdo bude šampiónem v tradičních oscarových kategoriích?

2:00 Předávání 91. cen filmové Akademie začíná...A velkolepě! Na scéně jsou Queen a Adam Lambert s písní We Will Rock You.

1:50 Do Dolby Theater míří už i Rami MalekRachel Weisz nebo Jennifer Lopez.

1:45 Posledních patnáct minut. Předkládáme finálové predikce a pomalu ladíme přenos.

Nejlepší film: Roma
Nenápadný, ale citlivý a emočně silný černobílý snímek od oscarového režiséra. Tak by se dala stručně shrnout Roma Alfonsa Cuaróna. Autobiografický snímek, který letos s přehledem válcuje všechny evropské a většinu světové filmové produkce, už ohromil sedm soutěžních porot po celém světě. Ačkoli soutěží s takovými kalibry jako je Bohemian Rhapsody, Zrodila se hvězda nebo Favoritka, je právě ona jasným favoritem na letošní zlatou sošku.

Herec v hlavní roli: Rami Malek
Freddie Mercury se díky Ramimu Malekovi vrátil. Herec předvedl téměř geniální výkon a proměnu promyšlenou do posledního detailu. Každý jeho pohyb přesně napodobil frontmana skupiny Queen, každé slovo mělo dokonalou intonaci. A jeho výkon v předešlých měsících poprávu ocenily poroty jak cen BAFTA, tak Zlatých glóbů. Vítězství má tak herec nejspíš v kapse.

Herec ve vedlejší roli: Mahershala Ali
Mahershala Ali už Oscara jednou získal za snímek Moonlight a vypadá to, že se bližší k druhé zlaté sošce za drama Zelená kniha. V ní si zahrál černošského klavíristu Dr. Don Shirley, který si najme podvodníčka v podání Vigga Mortensena jako svého bodyguarda. Za jeho přesvědčivý a dojemný výkon už koneckonců získal Zlatý glóbus i cenu britské filmové kritiky.

Nejlepší animovaný film: Spider-Man: Paralelní světy
Animovaný Spider-Man není jen navoněný komiksový sešit ve filmové podobě, který vás po vyndání z plastového obalu zklame trapných příběhem, ale ani dětinská podívaná po nejmenší. Naopak. Humorem předčí i tolikrát opěvovaného Deadpoola a i po technické stránce patří mezi nejoriginálnější snímky poslední doby. A ačkoli kategorie animovaného filmu má letos taková jména jako Úžasňákovi nebo Raubíř Ralf, nešlapou kreslenému Spider-Manovi ani na paty.

Kamera: Favoritka
Favoritka na začátku letošního roku sbírá ocenění v nejrůznějších kotegoriích od porot po celém světě. A kamera je jedna z těch, u které nikdo nemůže namítat ani půl slova. Robbie Ryan totiž zachytil komorní drama s neuvěřitelným citem a tak trochu divadelním okem, které filmu opravdu velmi sluší.

Adaptovaný scénář: Zrodila se hvězda
Režisér, herec a scenárista Bradley Cooper dal kabát příběhu, který už plátno vyprávělo třikrát. A z dřívějších předloh vybral jen to nejlepší. Nejen srdcervoucí hlášku "I just wanted to take another”, ale i témata, jako jsou povrchnost hudebního průmyslu, závislost na omamných látkách nebo pomíjivost slávy. Na rozdíl od předchozích zpracování do své hvězdy ale dokázal dostat několik novot. Vtip, skvělé herecké výkony a zejména hudbu, která by bez potíží obstála i samostatně.

Nejlepší píseň: Shallow (Zrodila se hvězda)
Ve Zrodila se hvězda hraje hudba zásadní roli a patří k tomu nejlepšímu, co ve snímku můžete vidět, respektive slyšet. Každá píseň perfektně souzní s příběhem a ta hlavní, Shallow, dokáže dojmout a rozbrečet hned několikrát. Ihned po premiéře se dostala do všech rádií a nebylo dne, kdy byste ji neslyšeli z nějakého přehrávače nebo sluchátek, ať už svých nebo cizích. Za to kouzlo, které na několik týdnů spojilo hudební vkus tisíců lidí po celém světě, si tak Mělčina Oscara jistě zaslouží.

Režie: Alfonso Cuarón
Polsko-mexický souboj vyhraje Cuarón, i když Pawlikowki je zjevení od našich nejbližších sousedů. Točí nesmírně krásné filmy.

Herečka v hlavní roli: Glenn Close
Chtěli bychom Olivii Colman pro její bezprostřední sympatie, ale bude to těžká hollywoodská váha Glenn Close, kdo si odnese cenu za hlavní roli. Drama zvítězí nad komedií.

Herečka ve vedlejší roli: Rachel Weisz
Marina de Tavira by mohla parádně vypálit rybník osazenstvu Favoritky a špatně na tom není ani Regina King. Bude to ale Oscar pro Bond girl (tedy spíše Bond wife) Rachel Weisz.

Neanglicky mluvený film: Studená válka
Je zřejmé, že by to tak fungovat nemělo, ale pokud Roma vyhraje nejlepší film, přepustil bych neanglicky mluvený film Studené válce od Pawlikowského. Oba tvůrci představili jedno ze svých vrcholných děl. Kam se hrabe Ida nebo Gravitace.

Původní scénář: Green Book
Green Book nebo Favoritka? Road movie s rasovým přesahem zřejmě předčí britský důvtip, i když i poměrně nenápadný Adam McKay může sebrat všechnu slávu. 

Hudba: Psí ostrov
V hudební kategorii možná uspěje Panter, ale my tipujeme spíš hollywoodského veterána Alexandra Deplata a jeho Psí ostrov. Překvapit může také klasika Mary Poppins.

1:20 Poslední oscarová léta jsou ve znamení vzestupu tvůrců s mexickými kořeny. Alfonso Cuarón má v ohni deset želízek, loni zvítězil s Tváří vody Guillermo del Toro a několik roků předtím Alejandro Iňaárritu s Revenantem a Birdmanem. Bude série pokračovat?

Další tipy na vítěze zde:

Výprava a dekorace: Favoritka
Co se týče výpravy, míříme snad jistě. Favoritka neohromila jen herectvím a typicky britským důvtipem. Ale třeba to bude smůla a přes cestu přeběhne černý panter. Fiona Crombie by však měla zlatého rytíře získat.

Masky: Vice
Skupina pouze o třech nominovaných. To vážně nebylo vícero dobrých masek? Váháme mezi královnami a politiky. A i když český divák nebude mít tucha, tipujeme spíš druhou možnost. Hlavně kvůli ztvárnění figur, kterébjsou Američanům důvěrně známé (Bush, Cheney...).

Zvuk: Bohemian Rhapsody
Bohemian Rhapsody, především za finální scénu Live Aid. Ale černým koněm může být i Tiché místo, kde snímek stojí za špičkovém zvuku. To však může být prvoplánové a Akademiky to nejspíš neohromí. Srdcem Krasinski-Blunt, rozumem Freddie.

Vizuální efekty: Ready Player One
Těžko předvídatelná kategorie. Dovedeme si představit vítězství hned několika filmů. Tentokrát riskujeme a volíme Ready Player One, protože to není očividná volba. Pravděpodobně však bude Oscarem mávat titán Thanos.

1:00 Hodina do přenosu. Pokud si i vy chcete tipnout favorita, hlasujte v naší anketě na twitteru, případně doplňte svého filmového koně v reakci na tweet. Níže nabízíme další predikce.

Střih: Favoritka
V nenápadnosti je krása. Stejně jako Favoritka boduje v kameře, dominuje i v disciplíně, která nasnímané obrázky musela poskládat za sebe. Díky Yorgosi Mavropsaridisovi si tak nevšimneme, že nějaký střih vůbec existuje. A právě ve chvíli, kdy divák nevidí žádný zvláštní přechod ani nadbytečné sekundy v jednotlivých záběrech, střihač vyhrává.

Zvukové efekty: Black Panther
Black Panther je jedním z velkých překvapení letošního roku, kromě technických kategorií si totiž vybojoval nominaci i v té nejvyšší. Že by získal zlatou sošku za nejlepší film si nemyslíme, ale právě v kategorii jako zvukové efekty jsou jeho šance velmi vysoko. Stačí si jen vzpomenout na závěrečnou bitvu ve Wakandě a je jasné, kdo je tu vítěz.

Kamera: Favoritka
Favoritka na začátku letošního roku sbírá ocenění v nejrůznějších kotegoriích od porot po celém světě. A kamera je jedna z těch, u které nikdo nemůže namítat ani půl slova. Robbie Ryan totiž zachytil komorní drama s neuvěřitelným citem a tak trochu divadelním okem, které filmu opravdu velmi sluší.

Kostýmy: Marie, královna skotská
Letošní poroty i diváky mohly ve filmu okouzlit zejména historické kostýmy z britských ostrovů. Oba jsme mohly vidět až na začátku tohoto roku a to v Marii, královně skotské a o něco skromější Favoritce. Oba díky plejádě pestrobarevných šatů a doplňků musely zaujmout i oko toho největšího módního analfabeta. Nehledě na historicky věrné účesy a líčení. O něco víc práce kvůli většímu komparzu ale bylo v jinak ne úplně podařené Marii, která by si tak jistě tuhle jedinou sošku zasloužila.

0:40 Pokračujeme v tipování...

Krátkometrážní dokument: Period. End of Sentence.
Jakoby to jen název naznačoval. Není sporu, že vyhraje dokument o bourání tabu kolem menstruace. Silný film z genderového i národnostního hlediska.

Krátkometrážní hraný film: Fauve
Snímek o odhodlání, lidském rozumu a přírodě. Ingredience, které dělají dobrý kraťas a možná i oscarového vítěze? Rozdíl mezi hrou a realitou je gró snímku Fauve a Akademici ho právem ocení.

0:20 Společně s kolegyní Dominikou Kubištovou jsme si pochopitelně nenechali ujít příležitost tipnout si vítěze v jednotlivých kategoriích. Před ceremoniálem se o své predikce podělíme. První je na řadě celovečerní dokument a krátkometrážní animovaný film:

Celovečerní dokument: Free Solo
Dokument o pádech i osobních vítězstvích, o urputnosti a překonání sama sebe, který diváka pohltí. Ve Free Solo si jednoduše můžete připomenout, že život horolezce, i když pravdivý, může být skutečný thriller. To je americký snímek Jimmyho China a Elizabeth Chai Vasarhelyiové, který už získal i cenu BAFTA.

Krátkometrážní animovaný film: Bao
Bao dělal v českých kinoprejekcích předskokana pro druhé Úžasňákovi a dokouzal okouzlit stejně jako velkolepý comeback kreslených superhridnů. Během několika minut se divákům před očima přehraje příběh o malém čínském knedlíčku alias miminku, který čeká všechny rodiče. Malý Bao vás okouzlí svou roztomilostí i pravdou, která se v něm skrývá, a zasloužil by si určitě i rozpracování do celovečerního formátu.

0:00 Pokud by se měly Oscary předávat na základě popularity v Česku, rozhodně by zvítězil hudební biopic skupiny Queen a Freddieho Mercuryho Bohemian Rhapsody. V tuzemských kinech převálcoval veškerou konkurenci.

23:45 Na koberci zatím nejvíc zaujal herec Billy Porter ze seriálu Pose. Hádejte proč!

23:30 Začal přenos televize ABC z červeného koberce před Dolby Theater v Los Angeles. Americká stanice ho nabízí i divákům na serveru Youtube

23:10 Akademie letos chtěla vyhovět i tzv. diváckým filmům. Kategorie nejlepšího blockbusteru ale nakonec v seznamu oceňovaných nebude. Proč? Nápad neustál kritiku odborníků i veřejnosti. Tématu jsme se věnovali v naší sérii #IDEA.

22:50 Kdo bude oscarový večer moderovat, není jasné. Po fiasku s Kevinem Hartem Akademie nového průvodce ceremoniálem neoznámila. Víme ale, jaká hudební čísla diváky čekají. Podívejte se na ně v našem výběru.

21:50 Nominace na jednadevadesáté Oscary vedou mexické drama Roma společně s britskou komedií ze stuartovské Anglie The Favourite (Favoritka). Podívejte se na kompletní seznam těch, kteří mají šanci v noci uspět.

21:10 Ještě než se vrhneme na samotné Oscary, připomeňte si, jak si vedly nejlepší filmy loňského roku na Zlatých glóbech a britských BAFTA.

21:00 Krásný večer všem příznivcům filmů, těch amerických zvlášť. Do začátku ceremoniálu zbývá pět hodin. Než show začne a vítězové převezmou první ceny, připomeneme si letošní nominované, podíváme se na červený koberec, zatipujeme si a podělíme se i o několik zajímavostí. Vítejte u online textového přenosu informuji.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!