Úhoři mají nabito adrenalinem a hláškami, ale i přebytečností vedlejších motivů

Úhoři mají nabito adrenalinem a hláškami, ale i přebytečností vedlejších motivů 60%

Do kin vstupuje černá komedie Úhoři mají nabito od režiséra Zapomenutého světla a Babího léta Vladimíra Michálka. Scénář sepsal tvůrce rozhlasových her Petr Pýcha.

Po neúspěšných Prázdninách v Provence přináší režisér Vladimír Michálek, který působí na české filmové scéně přes dvacet let, nový snímek s lehce zavádějícím názvem Úhoři mají nabito. Ten odkazuje na drobný detail v dialogu ústřední party, která v životním stereotypu zahání nudu velmi bizarním způsobem – hraje si na falešnou zásahovku a čas od času evakuuje koncert nebo třeba svatbu. Zatím jim to prochází, a tak s koníčkem vesele pokračují. Ale jen do chvíle, kdy se po jedné akci staví cestou domů na benzínce, kterou právě přepadl maskovaný lupič. Kamarádům se podaří zachránit život těhotné pumpařce (Anna Kameníková), nepočítali však s tím, že pachatel obrátí zbraň proti sobě.

Černá komedie vychází z rozhlasové hry Benzína Dehtov z pera Petra Pýchy, který se chopil i jejího přepsání do filmové verze. Na poli celovečerního filmu jde o začátečníka, který v loňském roce překvapil scénářem k oceněné road movie Všechno bude. Zda promění nominaci na Českého lva, se dozvíme 23. března.

Hru se stopáží necelé hodiny společně s Michálkem rozvedl do stominutového snímku, tím pádem na ni nabalil další děj a přidal několik postav. Základ zůstává vesměs stejný – místo hlasů Ondřeje Vetchého, Václava Neužila, Hynka Čermáka a Martina Myšičky se na plátně setkáváme s respekt budícím sekuriťákem, přirozeným vůdcem skupiny Robertem (Oldřich Kaiser), přihlouplým hospodským Karlosem (Kryštof Hádek), náckovským majitelem fitka Arnym (Jiří Vyorálek), perverzním správcem půjčovny lodí Davem (Matěj Hádek) a mladičkým loserem s přezdívkou Komár (Patrik Holubář).

Filmu, který měl ambici zhmotnit „pouhé“ audio, tak ale bohužel spíš uškodili. Komické situace během zásahů, skvělé (a často i dosti vulgární) hlášky především z úst velitele a napětí začínají uvadat od scény na benzínce zhruba v polovině, kdy se do žertovné nálady začne vkrádat dramatická. Shodou okolností musí banda načas své hobby opustit a divák začíná zívat. Hlavní zápletka našlápnutý příběh nenávratně zbrzdila – zůstat u komedie i za cenu kratší délky by mu jistě prospělo.

Výsledný dojem oslabuje i množství vedlejších postav, o kterých se kvůli jejich sporé přítomnosti na scéně a bezúčelným rozhovorům, které vedou s protagonisty, nedozvíme zhola nic. Stejně zbytečně se jeví motiv svobodné matky, který funguje jaksi kontraproduktivně. Dítě, které je na cestě, osud žádného z hrdinů nijak neovlivní, pro posunutí děje tedy nemá význam. Naopak spíš Majku v podání Kameníkové staví do pozice nezodpovědné matky, která i přesto, že má doma kojence, se vrhá do riskantní zábavy spolu s partou. O tom, že je s potomkem na scéně vidět přibližně tři vteřiny, ani nemluvě. Postava empatické a naivní dívky Kameníkové s prozíravou tváří na rozdíl od ostatních obsazených příliš nesedla.

Co tím vším chtěli tvůrci sdělit? Figuruje tu představa o novodobých zbojnících, kterými se kamarádi kvůli jednání Majky ve stylu „bohatým brát, chudým dávat“ nedobrovolně stali, ale i o neustálé touze po skutečném adrenalinu, kterou z lidí nejspíš žádná moderní technologie nevymýtí.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Úhoři mají nabito

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!