'Doufáme, že zjistíme, co nás spojuje.' Festival Jeden svět bude zkoumat všechny podoby lidské identity, letos i ve dvou nových kategoriích

'Doufáme, že zjistíme, co nás spojuje.' Festival Jeden svět bude zkoumat všechny podoby lidské identity, letos i ve dvou nových kategoriích 

Letošním tématem Jednoho světa je identita a její různé podoby v globalizovaném světě 21. století. Festival se ho rozhodl zkoumat v Praze od 6. do 17. března a poté v dalších městech pod heslem Bezpečná blízkost. Na začátku jara si tak na plátnech po celé České republice budete moct prohlédnout dohromady 117 dokumentů v dohromady 14 kategoriích. Kromě tradičních kategorií tentokrát najdeme i dvě nové se záhadnými názvy "!!!" a "???".

"Dvě nové kategorie reflektují to, jak různí lidé svou identitu proklamují. Buď tedy máme "???", která ukazuje lidi, kteří neví, co se svou identitou, a nebo "!!!", ve které to dávají jasně najevo," řekl v úterý na tiskové konferenci programový ředitel Jednoho světa Ondřej Moravec. Hrdinové a hrdinky v těchto snímcích se totiž při snaze najít svou vlastní identitu setkávají s nepochopením těch nejbližších. 

Pro aktéry filmu O čem sní pankáči je symbolem revolty tetování, které je ale indonézskou společností vnímáno jako znamení kriminálníků, a musí tak čelit odmítání vlastní rodiny. S nepochopením konzervativní babičky bojuje také mladý polský gay Rafał v autobiografickém dokumentu Bezpodmínečná láska. Na Oskara nominovaný snímek Nerovná jízda zachycuje nelehké dospívání tří skejťáků v oblasti Rezavého pásu na americkém severovýchodě.

To nejlepší na začátek

Jeden svět ve středu 6. března zahájí film Bohové z Molenbeeku. Ten na téma identity nahlíží skrze dětství tří nerozlučných kamarádů, sousedů z bruselské čtvrti Molenbeek, která si získala mediální reputaci jako domov islámských radikálů. Přestože každý pochází z radikálně odlišných světů, společně hledají odpovědi na otázky týkající se islámu, křesťanství a víry v toho správného boha. Jejich harmonické soužití přeruší teroristické útoky, které byly připravovány právě v Molenbeeku. Snímek osobně uvede režisérka Reetta Huhtanen.

Program Jednoho světa je rozdělen do celkem 14 kategorií – 3 soutěžních, 8 tematických, jedné kategorie krátkých filmů, kategorie virtuální reality a kategorii pro děti – Jeden svět dětem.

Soutěžní kategorie

Mezinárodní soutěž představí dokumenty, které vynikají jedinečným autorským rukopisem, a budou tak usilovat o cenu za nejlepší film a režii. Diváci se tak mohou těšit například na snímek Rekonstrukce Utøyi, který měl mezinárodní přemiéru na letošním Berlinale a pokouší se pomocí přeživších zprostředkovat útok na norský letní tábor v roce 2011. 

Soutěžní kategorie Máte právo vědět upozorňuje na porušování lidských práv a dává prostor silným aktivistickým osobnostem z celého světa. Porota Václava Havla bude vybírat celkem z 12 dokumentů. V mezinárodní premiéře uvede dokument Novaja – příběh nezávislého ruského deníku Novaja Gazeta nabízí jedinečnou možnost nahlédnout do práce prestižní redakce, která od roku 2000 tragicky přišla o šest svých členů. Nebo další dokument z novinářského prostředí Bellingcat – Pravda v postpravdivém světě, který na konkrétních případech odhaluje pozadí skupiny, která pouze s pomocí otevřených internetových zdrojů pomáhá vyšetřovat kauzy, jako je otrava agenta Skripala nebo bombardování v Sýrii.

Letošní Česká soutěž představí rekordní počet světových premiér, kterých bude hned sedm. Do výběru se dostaly dva tituly z autorské dokumentární série Český žurnál. Prvním je snímek režiséra Filipa Remundy Bratři Okamurovi, který nabízí netradiční pohled na tuto nesourodou bratrskou trojici. "Pro tento ročník je to symbolický film. Ukazuje, jakým způsobem semohou v jedné rodině vyvíjet tři osoby," myslí si ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Druhým dokumentem jsou Reality, v němž aktéři na vlastní kůži zjišťují, jak funguje trh s nemovitostmi. "Je to takový dokumentární Jumanji film," okomentoval ho Kamenický. Mimo to si v této kategorii budou moct návštěvníci festivalu prohlédnout i dokument o sňatkovém podvodníkovi Mirkovi Začít znovu nebo Ještě nekončíme o aktivních seniorech.

Jeden svět interaktivně

V této kategorii nabídne festival osm projektů ve virtuální realitě, které bude možné zhlédnout v Centru současného umění DOX. Diváci a divačky tak mohou získat nový pohled na historické události (snímky Pozvedni hlasObžalovaný č. 2: Walter Sisulu a S páskou přes oči) nebo se dostat do stavů lidské mysli, které tradiční média nemohou uchopit – manických či šamanských vizí (Manická VRAwavena), mysl dítěte v lůně matky (Nikde, a přece někde) nebo do stavu mysli člověka poškozeného nehodou (Je Anna v pořádku?).

Další částí Jednoho světa, kterou by diváci rozhodně neměli přehlédnout, je kategorie Panoramata, která ukazuje snímky oceněné na jiných filmových festivalech. Za jeden z nejlepších dokumentů uplynulého roku je považován film Hale County ráno i večer, který podmanivě zachycuje atmosféru amerického jihu a je nominován na Oskara.

Dokument Ostrov hladových duchů ukazuje nelehkou situaci uprchlíků uvízlých v detenčním centru na australském Vánočním ostrově. Hrdinovi snímku S láskou, Scott se přes noc změnil život – po napadení kvůli své sexuální orientaci zůstal na vozíku. Ukazuje se, že přijímání LGBT komunity většinovou společností není ani v dnešním západním světě samozřejmostí.

Krátce a výstižně další kategorie

Dalšími kategoriemi na festivalu je Jedna nula, která vezme diváky do kybersvěta. Dále Cesta ke svobodě, která ukazuje situaci v zemích, v nichž pracuje Člověk v tísni. Kategorie Krátce a výstižně se potom vrací k tradici krátkých filmů. "Podle nás lze v krátkém dokumentu dobře zachytit aktuální dění, a tak má mezi kategoriemi své místo," vysvětlila zavedení kategorie dramaturgyně Jednoho světa Barbora Hudečková.

Představí se i kategorie Zemětaje o filmech s ekologickou tématikou nebo Retrospektiva: Matthew Heineman, ve které se objeví jak staré, tak i nové snímky uznávaného amerického dokumentaristy nominovaného i na Oscara. Heineman bude i jedním z nejvýraznějších hostů festivalu. "Jeho dokumenty připomínají spíš hrané filmy. Zároveň se dostává blízko protagostům, ale umí si od nich udržet odstup," vysvětlovala jeho práci dramturgyně Julie Kárová.

Mluvící kino

Program Mluvící kino přinese pět debat se zahraničními experty k vybraným filmům letošního ročníku. Pozvání přijali Dmitrij Muratov, bývalý šéfredaktor jednoho z mála nezávislých deníků v Rusku Novaya Gazeta, právnička a aktivistka za práva neslyšících ve Spojených státech amerických Talila Lewis nebo Joshua Castellino, který se dlouhodobě zabývá globálními právy menšin. Je ředitelem uznávané organizace Minority Rights Group International, která přímo spolupracuje s protagonistkou filmu Na jejích bedrech Nadjou Murat.

O současné situaci v Maďarsku bude debatovat Kristóf Szombati, maďarský antropolog a sociolog, který se věnuje narůstání vlivu extrémní pravice v Maďarsku. Jak pracovat se změnou klimatu na místní úrovni? Dokument Anoteho archa upozorňuje na klimatické změny, které se týkají každého z nás. O tom, jak s nimi na lokální úrovni pracovat, promluví environmentální právnička Joanna Setzer. Všechny debaty se konají v Kině 35 a budou simultánně tlumočeny z angličtiny do češtiny, některé také do českého znakového jazyka.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!