Větší romantika jak v Lásce nebeské. Jak vycvičit draka napotřetí ubralo na vtipu a přidalo na patetických scénách

Větší romantika jak v Lásce nebeské. Jak vycvičit draka napotřetí ubralo na vtipu a přidalo na patetických scénách70%

Děti i dospělí si mohou potřetí užívat na dračích křídlech společně se Škyťákem a dalšími obyvateli Blpu. A ačkoli většina filmů na pokračování nefunguje, Jak vycvičit draka si zřejmě našlo trenéra, který dokáže být pověstnou výjimkou v pravidle. Příběh tentokrát trochu ubral na vtipných scénách a přidal na scénách plných lásky. V hrané podobě a mezi lidmi by nejspíš takové techniky působily kýčovitě, ale namlouvání draků je překvapivě stejně neodolatelné jako skupinka štěňat tahajících se za ocásky.

Už je to devět let, co Škyťák poznal Nočního děsa Bezzubku a přesvědčil všechny Vikingy na Blpu, že draci jsou skvělá stvoření. A zároveň uběhlo pět let od doby, kdy přišel o otce, ale znovu nalezl matku. A stal se náčelníkem kmene. Nyní se dostává do situace, kdy jeho vesnici ohrožují lovci draků a on stojí před těžkým rozhodnutím. Opustit Blp a zachránit draky, nebo zůstat?

Příběh trochu opustil velkolepé bojové scény a taky spoustu vtipů, kterým se smáli malí i velcí. (I když Rybinoha, Tlamoun i dvojčata Rafana a Ťafan stále zůstávají, aby tu a tam upustili zábavnou hlášku.) Stále se dočkáme i několika krátkých poznámek mezi řečí, které budou dávat smysl jen dospělým. Například když Rybinoha letí s malým drakem do akce a Snoplivec řekne: "Nesnášim lidi, co lítají s miminama." Rozmazlení z předešlých dílů jich ale diváci právem budou čekat víc.

Romantika vládne drakům

Naopak snímek přidal na filozofičnosti a hlavně romantických scénách. Láska jako by pohltila celý Blp. Je vidět mezi Škyťákem a Astrid. Snoplivec se snaží sbalit Škyťákovu mámu. I Rafana se snaží někoho ulovit, akorát se nemůže rozhodnout koho. A hlavně Bezzubka konečně potká dračici svých snů.

Máte tak poprvé možnost pochopit, jak kouzelné mohou být námluvy neohrabeného, ale odhodlaného draka. Jen je škoda, že příběh dračice není ve filmu víc rozebrán. Je do něj hozená jako žížala na prutu, na kterou se má Bezzubka ulovit, a diváci se o ní během celého filmu nic nedozví. Nedovysvětlování je ostatně jedna z hlavních věcí, která na rozdíl od předešlých dílů, kde měl každý tah svůj důvod, pokračování chybí. Nevíme nic o nových postavách, ani nám scénárista a zároveň režisér Dean DeBlois nedovysvětlí, kde vzal Kliďas svoje poznámky o světě za okrajem.

DeBlois zapomněl cvičit draka

Akci se zase Jak vycvičit draka snaží nahradit romantickými scénami, které balancují na hraně roztomilosti a kýčovitosti, skoro vždy se ale zvládnou otočit správným směrem. Ukáže tak nenásilně malým divákům nejrůznější druhy lásky - partnerskou, přátelskou i mateřskou. Neuškodilo by ale, kdyby DeBlois nezapomněl ani na temnou stranu. Hlavní záporák tentokrát stojí tak trochu v povzdálí a nedaří se mu dělat z romantické pohádky nápínavé dobrodružství. Právě na tom třetí pokračování nejvíce tratí.

Dean DeBlois ale i tak dokázal, že pokračování snímků nemusí být jen pokladničkou na peníze pro filmové společnosti. Napsal tři plnohodnotné a vizuálně zajímavé (třetí díl je na tom po téhle stránce dokonce nejlépe) animované snímky, které dokážou pobavit nejen děti, ale i jejich rodiče. A ačkoli je třetí díl nejslabší z celé série, uzavírá celou dračí ságu důstojně. Narozdíl od jiných tak Škyťák odchází s hlavou vztyčenou.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Jak vycvičit draka 3

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Bezzubka se Škyťákem se opět vydávají za dobrodružstvím.Ve třetím díle je důležitou částí příběhu i vztah Škyťáka a Astrid.Láska ale čeká i na Bezzubku.
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!