Nominace na britské filmové ceny BAFTA ovládl Joker. Soupeřit s ním bude Irčan i Tenkrát v Hollywoodu

Nominace na britské filmové ceny BAFTA ovládl Joker. Soupeřit s ním bude Irčan i Tenkrát v Hollywoodu 

Jedenáct. Tolik nominací si vysloužil film Joker na letošních cenách Britské akademie filmového a televizního umění BAFTA. Ve finále, jehož výsledky se dozvíme při předávání cen 2. února, bude bojovat třeba proti mafiánskému Irčanovi režiséra Martina Scorseseho a Tarantinovu nejnovějšímu filmovému počinu, Tenkrát v Hollywoodu.

Irčan i Tenkrát v Hollywoodu získali po deseti nominacích na britské ceny BAFTA za nejlepší filmy minulého roku. Diváci uvidí, ve kterých kategoriích porazí Jokera s jedenácti nominacemi, při předávání na začátku února.

Kromě těchto tří filmů se o nejlepší film utkají i válečný snímek 1917 a jihokorejský Parazit. Sam Mendes, který režíroval 1917, získal za film už Zlatý glóbus. Pon Džun-ho, režisér Parazita, zase se svým nejnovějším snímkem zabodoval na festivalu v Cannes.

Režisér Jokera Todd Phillips získal nominaci za nejlepšího režiséra spolu se Scorsesem, Tarantinem, Mendesem a Ponem Džun-hoem. Nejlepší mužský výkon v dramatu může vyhrát americký herec Phoenix, hlavní hrdina Jokera, nebo Leonardo DiCaprio za svůj výkon v Tenkrát v Hollywoodu. Konkurovat jim bude i Taron Egerton, který si zahrál Eltona Johna ve filmu Rocketman, Adam Driver z dramatu Manželská historie a Jonathan Pryce za hlavní roli ve filmu Dva Papežové.

Z ženských rolí minulého roku nominace na ceny BAFTA vyzdvihly Renée Zellwegerovou za film Judy a Scarlett Johanssonovou za hlavní roli v Manželské historii. Nominaci získala též Saoirse Ronanová za roli v Malých ženách, Charlize Theronová za film Bombshell a Jessie Buckleyová za výkon ve filmu Wild Rose.

Nominace zahrnují výběr ze všech filmů, které se loni promítaly v bristkých kinech. Vedle Zlatých Glóbů jsou i ceny BAFTA předzvěstí Cen Akademie neboli Oscarů, jejichž předání se uskuteční už 10. února brzy ráno českého času.

Foto: The NY Times

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!