Manželská historie. Výtečné drama o destruktivním partnerském vztahu, který měl skončit už dávno

Manželská historie. Výtečné drama o destruktivním partnerském vztahu, který měl skončit už dávno85%

Od pátku je na streamovací službě Netflix s českými titulky dostupná tragikomedie Manželská historie amerického režiséra a scenáristy Noaha Baumbacha, která byla v premiéře uvedena v rámci letošního filmového festivalu v Benátkách.

Někdo vztahem roste, jiný člověk se partnerským svazkem ničí. Tak by se dalo ve stručnosti popsat poselství nového snímku Noaha Baumbacha. V srpnu se s ním v Benátkách ucházel o cenu Zlatého lva, která nakonec připadla filmu Joker. Brooklynský tvůrce v minulosti zaujal festivalové poroty a kritiky dramatem Sépie a velryba či komedií Greenberg.

Nyní vstoupil na VOD (video na vyžádání) platformu jeho dílo s trochu zkresleným názvem Manželská historie, podle něhož by divák mohl čekat vyprávění o společných letech v páru. Ze soužití ústřední dvojice však vidí jen drobné útržky a podstatnou část děje zaplňují chvíle, kdy už žijí odděleně.

Příběh sleduje postupný rozklad vztahu dvou nesourodých jedinců, kteří možná kdysi byli zamilovaní, nyní jsou však citově vyprahlí, ze sebe navzájem vyčerpaní a schopní vnímat na druhém jen negativa. Každý má svou verzi o trýzních i radostech z minulosti a pravda vězí někde uprostřed.

Jako ten „zlejší“ je vykreslen Charlie (Adam Driver), jenž svou kariéru coby divadelní režisér upřednostnil před potřebami choti, talentované herečky Nicole (Scarlet Johansson), která se našlápnuté hollywoodské dráhy vzdala ve prospěch manželova souboru v New Yorku. Spojuje je už jen malý syn Henry, ten však beztak brzy odroste a partnerům zbyde jen hořkost. Nicole proto učiní zásadní rozhodnutí rozvést se, zůstat v rodném L.A. u své rodiny a bojovat za opatrovnictví dítěte.

Scarlett Johansson, Azhy Robertson a Adam Driver ve snímku Manželská historie. Foto: archiv Netflix

Komorní psychologické drama, které nabízí i notnou dávku černého humoru, svým duchem navazuje na povedené žánrové počiny typu Kramerová versus Kramer. Drží ho především výborný scénář, niterně pronikající do psychologie postav a předkládající dlouhé, emocionálně nasycené a pozvolna gradující dialogy, které vyžadují divákovu trpělivost.

Manželská historie s více než dvouhodinovou stopáží proto nepotěší ty, kteří očekávají silnou zápletku – jde vesměs o pocitový snímek, do kterého je nutné se ponořit spolu s titulními hrdiny. Johansson, která bývá často obsazována do marvelovek a sci-fi, znovu prokázala svůj um pro velké charakterní role a ani Driver za ní nezaostává. Skvělý tandem výrazně doplňuje Laura Dern v úloze emancipované a houževnaté advokátky zastupující Nicole.

Drásavé drama, jež však není prvoplánově depresivní, naopak věrně zachycuje zášť mezi dvěma lidmi hraničící až s nenávistí, přičemž oběma nechává naději na lepší zítřky, se tak stává horkým kandidátem na Oscary v příštím roce.

Foto: archiv Netflix

Názor informuji.cz: 85%

Kdy a kde dávají film: Manželská historie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!