Jihokorejský Parazit pomocí satiry a neustálé gradace příběhu ukazuje pravdivý obraz dnešní společnosti

Jihokorejský Parazit pomocí satiry a neustálé gradace příběhu ukazuje pravdivý obraz dnešní společnosti  85%

Nejzábavnější vítěz festivalu v Cannes od dob Pulp Fiction. Takhle mnozí popisují nejnovější film jihokorejského režiséra Bong Joon-hoa – Parazit. Snímek, postavený na černém humoru a společenské satiře, bravurně pracuje s prvky komedie a dramatu a přináší nezapomenutelný filmový zážitek. A to bez jakéhokoliv obalu navíc.

Dvě rodiny, dva úplně odlišné světy. Zatímco rodina bohatého byznysmena Parka žije v luxusní vile na vrcholku společenského žebříčku, chudá čtyřčlenná rodina nezaměstnaného řidiče Kima strádá v suterénním bytě bez internetu. Co se stane, když se tyto dva světy střetnou a budou muset žít ve vzájemné symbióze?

Ačkoliv je hlavním motivem filmu společenská diverzita, bohatství a chudoba, Parazit toto téma uchopuje s úžasnou lehkostí a za každou cenu nemoralizuje. Spíše se snaží pobavit a možná někdy i vystrašit. Bong se holt nebojí tuto Pandořinu skříňku otevřít trochu jiným způsobem a všechny situace tak trochu nadnést. I když někdy možná až příliš.

Samotný příběh je opravdu zajímavě vystavěný, jednotlivé scény na sebe skvěle navazují a děj vás od začátku do konce nepustí. Jednou se smějete, podruhé cítíte úzkost a nakonec se bojíte. Mísení žánrů, které je u Bonga zvykem, opět překvapivě funguje, a vy máte tak pocit, že je snímek černou komedií, ale také zároveň hororem či thrillerem. Režisér navíc různými způsoby neustále stupňuje divácké očekávání, takže se ani minutu nenudíte. A to je opravdu brilantní.  

Možná se může zdát, že snímek stroze označuje lidi jako hodné a zlé. Opak je ale pravdou. Bong svým filmem nespadává do stereotypů o zloduších a hrdinech, naopak ukazuje, že každý může být jak hodný, tak zlý anebo směsice obojího.

Parazit je úžasně natočený snímek, který fantasticky pracuje s publikem a ani minutu vás nenechá chladnými. Budete se smát, až se za břicho popadat, budete cítit úzkost a možná si i pobrečíte. Bong zkrátka natočil geniální dílo, na které diváci jen tak nezapomenou.

Názor informuji.cz: 85%

Kdy a kde dávají film: Parazit

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!