Tarantinova poetika obohacená o nostalgii. Tenkrát v Hollywoodu zazářil promyšlenými hereckými výkony i svébytným přístupem k vyprávění

Tarantinova poetika obohacená o nostalgii. Tenkrát v Hollywoodu zazářil promyšlenými hereckými výkony i svébytným přístupem k vyprávění85%

Každý Tarantinův snímek je zapamatováníhodným počinem na poli kinomatografie. A není tomu jinak ani v jeho devátém snímku. Tenkrát v Hollywoodu trochu upouští od krvelačnosti, místo toho se zahloubává se do režisérova nitra a omotává si diváka kolem prstu hvězdnými výkony hlavních postav.

Bylo, nebylo, žil jeden westernový herec se jménem Rick Dalton. Jeho nerozlučným přítelem, poskokem i kaskadérem byl Cliff Booth, jehož hlavním úkolem bylo hlídat (ne)úspěšnému herci dům a spravovat ho.

A jak si tihle dva užívali své chvíle v Hollywoodu v 60. letech společně s Romanem Polanskim a jeho ženou Sharon Tate? To si, milí fanoušci svébytného tarantinovského humoru, povíme v následujících dvou hodinách a třiceti devíti minutách. (A to to mohly být čtyři hodiny.)

Takhle nějak by mohla začínat devátá "pohádka" z dílny jednoho z nejsvéráznějších současných hollywoodských režisérů, Quentina Tarantina. Na rozdíl od jeho předešlých snímků nemá Tenkrát v Hollywoodu výraznější příběh ani tolik krve, přesto je pravděpodobné, že si "přečtení" téhle báchorky několikrát zopakujete. Pohodlně se usaďte, příběh začíná...

Devátý Tarantinův snímek je jednoduše výsekem ze života jednoho béčkového herce a jeho kaskadéra, který se sice odehrává v průběhu několika měsíců a nabízí i několik flashbacků, ale tváří se jako jeden den na hollywoodském place.

Tenkrát v Hollywoodu s sebou nenese jen léty obroušený odkaz svého autora, ale je poctou spoustě lidí i událostí, které tento režisér kdy prožil nebo měl rád. Je prodchnutý upomínkami na 60. léta. Nejvýraznější jsou narážky na režiséra Romana Polanského a jeho manželku Sharon Tate a italského režiséra spaghetti westernů Sergia Leoneho.

Režisér a scénárista na Leoneho neupozorňuje jen v názvu svého nejnovějšího opusu (mezi Leonovy nejznámější filmy totoiž patří Tenkrát na Západě a Tenkrát v Americe), ale naráží na něj téměř každou minutu z více než dvou a půl hodin. Už jenom tím, že Rick Dalton je westernový herec, který přičichne i k práci v Itálii, nicméně i dalšími méně očividnými zmínkami.

Na Tarantinově vlně

Příběh, který kvůli nespočtu schovaných point rozhodně nestačí zhlédnout jen jednou, ale naopak na první pohled okouzlí třemi hereckými výkony. Leonardo DiCaprio, Brad Pitt i Margot Robbie jsou herci (potažmo herečka) přesně ve své roli. Charaktery věčného záporáka, spokojeného, i když neúspěšného kaskadéra a roztomilé manželky Romana Polanskeho jim nekladou žádný odpor. Jako by si samy užívaly, že se mohou nechat zvárnit s takovým porozuměním.

Tenkrát v Hollywoodu má jediný problém, musíte se naladit na vlnu režiséra, který stojí za snímky jako Hanební pancharti nebo Jackie Brown. Nesmíte na něj mít stejné požadavky jako na většinu filmové (a zejména mainstreamové hollywoodské) produkce, naopak je třeba ho přijmout takový, jaký je.

Dlouhý, na první pohled nesourodý, a přesto schopný okouzlit diváka nejen veskrze perfektními hereckými výkony, ale i velmi abstratní myšlenkou, kterou nelze (zejména bez spoilerů) popsat. Je to pointa, která se musí vidět.

Názor informuji.cz: 85%

Kdy a kde dávají film: Tenkrát v Hollywoodu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!