Boj s prášky i pozlátkem šoubyznysu. Elton se v lesklém kostýmu vyzpívá ze závislosti i samoty

Boj s prášky i pozlátkem šoubyznysu. Elton se v lesklém kostýmu vyzpívá ze závislosti i samoty80%

Stejný, ale přece tak jiný. Film Dextera Fletchera má v centru pozornosti hudební ikonu stejně jako Bohemian Rhapsody, ale protagonista v záři reflektorů a třpytek z kostýmů proplouvá životem na vlně alkoholu a prášků na předpis. A následně o tom zpívá. Ať už na scéně nebo muzikálově přímo v ději. Rocketman vypráví zřetelněji, lidštěji, nešidí diváky a po vzoru Eltona předvádí cirkus s mírně rozpolceným šaškem v manéži.

Srovnání zpěvu Eltona Johna a Freddieho Mercuryho se rovná podobnému dilematu, jestli jsou lepší Beatles nebo Rolling Stones. Přesto právě díky tomu, že snímky s hudebními legendami vyšly v řádu několika měsíců po sobě, se fanoušci i hudební kritici zajímali o to, jaký bude kino-souboj dvou vynikajících umělců. Dvou zpěváků s homosexuální orientací, kteří prošli těžkými zkouškami života. Oba snímky ale nemohou být víc jiné.

Reginald už od mládí vyniká ve hře na klavír a strádá ve vztazích s matkou a otecem. Svůj talent rozvíjí a vystupuje jako doprovod úspěšnějších muzikantů, až potká svého dvorního textaře Bernieho Taupina. Změní si jméno na Eltona Johna (Taron Egerton) a naprosto ovládne hudební svět. Jak strmá cesta ale může vést od slávy k naprostému dnu, zjišťuje v moři drog, sexu a byznysu, který je pro něj uměním.

Mercuryho příběh oceněný několika Oscary byl silný snímek s několika otazníky v souvislosti s věrohodností událostí, ale s objevem v podobě Ramiho Maleka v hlavní roli. Skvělý představitel Freddieho a samotná osoba slavného zpěváka spolu s hity dohromady vytvořily fenomén, který slavil úspěch díky Queen a jejich nadčasovým skladbám. Pro publikum epické, avšak řemeslně průměrné.

Rocketman si naopak hraje s možností vytěžit ze snímku víc než jen známé jméno. Eltonovy hity neznají lidé tak dobře jako We Will Rock You nebo Bohemian Rhapsody. A tak režisér Dexter Fletcher pracuje s atmosférou a místo životopisu nasadil do kin muzikál, ve kterém se hlavní hrdina drží předepsaného CV, ale o svých slastech a strastech zpívá - a to spolu s herci ve vedlejších rolích. Důležitý je i fakt, že Elton John zřejmě uvítal, když z něho na plátně udělali queer Mary Poppins a divu na drogách. Ve více než dvouhodinové stopáži nechybí konflikty na všech frontách od rodičů po přítele/manažera až po nejlepšího kamaráda/textaře. Všechny jsou uvěřitelné, realistické a obalené do růžové se třpytkami - přesně podle Eltonova gusta.

Film zároveň není žádnou LGBTQ agitkou (ne, že by na tom bylo něco špatného) a nesází na jistotu. Tutovky nabízí pouze v Taronu Efertonovi, který asi nebude tak opěvovaný jako Malek, ale svou úlohu zvládl s bravurou - a to včetně zpěvu. Zaujme také správně slizský Richard Madden. Jemným faux-pas je pak stárnutí Bryce Dallas Howard, která je na roli matky ještě mladá a její postava vypadá trochu jako po několika injekcích botoxu.

Samotná hudební složka nadchne nejen díky nedávnému koncertu Eltona Johna v Praze, ale i proto, že písně nezaznívají jen v tradičních studiových verzích. Naopak je zpívají malí kluci, mámy a tátové, manažeři, textaři a další. Úžasným kouskem je například Rocketman uvnitř bazénu.

Filmový hudebník s náušnicí a výraznými brýlemi je určitě vzorem pro všechny tvůrce moderních muzikálů. Ale své dělá také hloubka Taupinových textů a genialita samotného mistra. Mix všech prvků nám potom v kinech nabízí svěží zpracování příběhu hudebního dinosaura, který by se podobným způsobem vyzpíval snad ze všeho. Rocketman rozhodně neskončí jen jako další cihla ve žluté zdi plné rádoby hudebních filmů bez duše.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Rocketman

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!