Nejlepší filmy roku 2015: Co určitě nemělo ujít oku filmového fajnšmekra

Nejlepší filmy roku 2015: Co určitě nemělo ujít oku filmového fajnšmekra 

Další rok ve světě pohyblivých obrázků se pomalu chýlí ke konci. Proto pro vás Informuji vybralo 15 nejlepších snímků uplynulé sezóny, které by vaší pozornosti rozhodně neměly ujít. Velkými okamžiky na stříbrném plátně se to v nich totiž jen hemžilo.

Jen pár dnů po stodvacátém výročí od první veřejné filmové projekce nastal čas pro rekapitulaci toho nejzajímavějšího za uplynulý rok. Od příjezdu vlaku bratří Lumiérů se protočilo nespočet filmových pásů a zlomilo několik set DVD. Každé povánoční období však už tradičně patří reflexi končícího roku v režii Eastwoodů, Allenů nebo Hitchcocků. Redakční patnáctka je seřazena náhodně bez pořadí a nabízí vám, našim čtenářům, pohled na to, kdo byl v roce 2015 naším možným Občanem Kanem.

Pozor! Výběr nejlepších filmů roku 2016 najdete zde.

1) Birdman

Iñárritův režijní koncert ovládl oscarovou noc a nabídl pestrou paletu nadprůměrných hereckých výkonů, kterým kraloval Michael Keaton. Příběh stárnoucího herce toužícího po divadelním comebacku byl zřejmě nejoriginálnějším počinem a právem si zasluhuje místo v našem žebříčku. (recenze)

2) Kingsman: Tajná služba

To režisér Matthew Vaughn mířil do jiných vod. Svěží a zábavnou adaptací komiksového Kingsmana si vzal na paškál špionážní filmy zlaté éry světové kinematografie počínaje jeho nekorunovaným králem Jamesem Bondem. Colin Firth a jeho akční sekvence v kostele dlouho zůstane v paměti všech filmových fandů. (recenze)

 

3) Teorie všeho

Dojemný snímek o nezištné lásce k brilatnímu astrofyzikovi se stal odrazovým můstkem pro kreativního Eddieho Redmayna. Po roli v Bídnících si za ztělesnění Stephena Hawkinga odnesl sošku Oscara a na začátku roku bude znovu útočit na nejvyšší posty se snímkem Dánská dívka. (recenze)

4) Pořád jsem to já

Lisa Genova se svým románem o ztrácení sebe sama ve stínu Alzheimerovy choroby dotkla tisíců čtenářů po celém světě. Filmová adaptace a oscarový výkon Julianne Moore živě ukazují boj s nepřízní osudu a nesmírnou vůli k životu, který se blíží ke konci. (recenze)

5) Mission Impossible: Národ grázlů

Tom Cruise opět dokázal, že je tak trochu nadčlověk. V poslední "nemožné misi" znovu posunul hranice svého herecko-kaskadérského portfolia a v perfektní akční podívané hodil rukavici vstříc listopadovému agentovi 007. (recenze)

6) Spectre

Velmi očekávané navázání na Skyfall diváky nezklamalo. V silné konkurenci se Daniel Craig opřel o klasické bondovské klišé, a i když pro mnohé skutečně na Cruise nestačil, určitě do výběru patří. (recenze)

7) Marťan

Ridley Scott se vrátil mezi elitu Hollywoodu snímkem Marťan. Režisér, který stojí za velkofilmy Vetřelec a Gladiátor, dokázal udržet vtip, který vtisknul do své novely Andy Weir, a ukázal světu, že Matt Damon není pouze Jason Bourne. (recenze)

 

8) Star Wars: Síla se probouzí

Na našem seznamu nesmí samozřejmě chybět pokračování jedné z nejslavnějších filmových sérií. Návrat do předaleké galaxie stále bourá kasovní rekordy, stejně jako láká davy nostalgických fanoušků. J. J. Abrams zreinkarnoval značku Star Wars a otevřel prostor pro existenci trilogie, která se stejně jako její předchůdci zapíše do dějin kinematografie. (recenze)

9) Mládí

Po Velké nádheře mistr Paolo Sorrentino naservíroval divákům další výjimečné dílo. V Mládí sledujeme humornou analýzu neobyčejných životů dvou stárnoucích přátel, které brilantně ztvárnili Michael Caine a Harvey Keitel. (film)

10) Steve Jobs

Dva roky po Jobsovi s Ashtonem Kutcherem se do příběhu slavného vizionáře pustil scenárista Social Network a seriálového Newsroomu Aaron Sorkin. V hlavní roli s Michaelem Fassbenderem a v režii oscarového Dannyho Boyla představil Steva Jobse, zakladatele společnosti Apple, v dramatických momentech jeho neuvěřitelného života. (recenze)

 

11) Macbeth

Michael Fassbender má v našem seznamu dvojité zastoupení. Společně s Marion Cotillard ztvárnil klasické dílo Williama Shakespeara o králi, který podlehl šílenství z moci. Kompletně ve verších má letošní verze filmového Macbetha úchvatnou atmosféru a stojí za to ji vidět. (recenze)

12) Whiplash

Démonický učitel lynčuje svého žáka v cestě na hudební piedestal. Whiplash, jako další oscarový trhák, postavil proti sobě vycházející hvězdu Milese Tellera a ostříleného J. K. Simmonse. Pro šedesátiletého Simmonse byl rok 2015 prozatímním vrcholem - za roli Terence Fletchera bral Oscara, Zlatý Glóbus i britskou BAFTU. (film)

13) Americký sniper

Válečné drama má na svědomí velikán Clint Eastwood. Bradley Cooper hraje špičkového odstřelovače Chrise Kylea, který je svým uměním postrachem všech nepřátel na iráckých frontách. Vnitřní boj excelentního vojáka a otce od rodiny je servírován v prachu válečné zóny, která se z jeho mysli nevytrácí ani po návratu domů. (film)

 

14) Šílený Max: Zběsilá cesta

Remake bláznivé jízdy z přelomu devadesátých let minulého století vyměnil Mela Gibsona za Toma Hardyho a stal se trhákem roku 2015. Žánrovou klasiku pojal George Miller v úctě k názvu skutečně šíleně a výsledek je nutným zářezem pro milovníky rychlé a svižné akce. (film)

15) Malý princ

Malování beránků a planetky s růžemi završují patnáctku toho nejlepšího. Saint-Exupéryho Malý princ ve filmové podobě zkombinoval moderní animaci s kresbami v klasické pohádce pro čtenáře a diváky všech věkových kategorií. (recenze)

Do našeho výběru se nevešlo i několik dalších děl, která stojí alespoň za krátkou zmínku. Rychle a zběsile se v sedmém díle emotivně loučilo s Paulem Walkerem. Marvel přišel s druhými Avengers. Návrat kultovních sérií si kromě Star Wars odbyl i Terminátor a Jurský svět. Benedict Cumberbatch zaujal rolí Alana Turinga ve filmu Kód Enigmy. Joseph Gordon-Lewitt v Muži na laně odolával výškám Světového obchodního centra. Nástrahy přírody překonávala v Divočině Reese Witherspoon i ansábl herců-horolezců v Everestu.

Trefili jsme se i do vašeho vkusu? Dejte nám vědět, jaký snímek jste si oblíbili vy. S přáním všeho dobrého ve filmovém světě se těšíme s dalšími recenzemi a novinkami i v roce 2016!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?