Mission Impossible – Národ grázlů: Cruise září ve skvělém filmu, který zastiňuje bondovky!

Mission Impossible – Národ grázlů: Cruise září ve skvělém filmu, který zastiňuje bondovky!90%

Máte rádi svižnou akci, exotické dějové destinace, charismatické herce, stejně jako jistý nadhled a odkazy na klasické špionážní filmy? Pak jděte do kina na pátý díl Mission Impossible, který se povedl jako málokterý blockbuster z poslední doby!

Asi není třeba představovat Ethana Hunta – neohroženého a charismatického agenta, který postupem času splynul s jeho představitelem - americkou hvězdou Tomem Cruisem. V pátém díle slavné špionážní série to bude mít muž plnící „nesplnitelné“ mise obzvlášť těžké. Musí se totiž nejen vypořádat s mocným Syndikátem, zaměstnávajícím nejlepší špióny z celého světa, ale také se CIA, která ho chce společně s jeho domovskou agenturou odstavit na vedlejší kolej.

Hunt v ohrožení

Státní úředníci v čele s ředitelem zmíněné americké špionážní agentury, kterého si zahrál Alec Baldwin, si totiž stěžují na neortodoxní metody IMF. Tuto organizaci proto vzápětí zcela zruší a Hunt se ocitá na černé listině. Neohroženému "bouchači" však opět pomáhají jak jeho kolegové z minulých dílů Simon Pegg, a Jeremy Renner, ale také má novou a hezkou posilu v podobě britské agentky z MI6. Tu si zahrála nadaná Švédka Rebecca Ferguson.

Režisérský koncert roku

Jak dopadl pátý díl série, která se od minulého filmu začala utápět ve stereotypu? Nutno říci, že nadmíru dobře – bezesporu jde o jednu z jejich nejlepších částí, ale také též špičku akčních filmů z letošního roku! Na snímku je poznat nejenom jeho astronomický rozpočet, ale také fakt, že ho režíroval a současně k němu napsal scénář geniální Christopher McQuarrie – podle mého názoru jeden z nejlepších tvůrců akčních thrillerů současné doby.

Po skvělých Obvyklých podezřelých, neméně vydařené Valkýře a loňské bombě Na hraně zítřka pokračuje nadaný tvůrce ve skvělé linii i v novém špionážním filmu. Tomu totiž nechybí nic, co má tento žánr mít. Svižný střih, výborné akční scény i neustálé zvraty udržují v Národu Grázlů diváky v napětí, aby je tvůrci „doklepli“ nádhernými destinacemi, skvělými výkony hlavních představitelů i promyšlenými odkazy na starší filmy celé série. Jak se to konkrétně projevuje?

Krásná hravost i odkazy na starší klasiku

Na rozdíl od minulého a slabšího dílu MI, režírovaného Bradem Birdem, se McQuarie vrací k tomu nejlepšímu z oldschoolové tradice prvních bondovek se Seanem Connerym. Tyto filmy měly své kouzlo, ale zároveň se nebraly moc vážně. Dokonce se dá říci, že se v některých momentech nová Huntovka přiblížila nesmrtelné sérii s agentem Bournem!

V novém snímku se dočkáme několika odkazů na staré špionážní filmy, včetně kultovní Casablancy, ale také na první díly filmové série Mission Impossible i na stejnojmenný seriál. Tato hravost a nadšení se nese celým snímkem, což je poznat i na Cruisově skvělém hereckém výkonu.

Komu půjde o krk?

Co se týká akčních scén, ani ty nejsou zde rozhodně zbytečné, ale vhodně doplňují napínavou dějovou linku, balancující na pomezí špionážní akce, thrilleru a sci-fi. Nejde v posledním případě o překlep? Rozhodně ne. Některé Huntovy výkony jsou totiž ještě více neuvěřitelné než v minulých dílech. Tuto nadsázku vyvažuje to, že mu jde v novém snímku několikrát o krk, a neohrožený agent dokonce párkrát selže.

Jako z filmové školy

Bez pomoci ostatních členů týmu, mezi nimiž vskutku na plátně fuguje "chemie", by Hunt rozhodně nepřežil. Kvůli tomuto faktu, stejně jako vyváženosti všech propriet nového blockbusteru, film s přehledem válcuje poněkud sterilní bondovky z posledních let.

Úchvatná kamera, snímaná z nezvyklých nebo z „first person“ úhlů nás ve snímku přenese do zajímavých lokalit jako je Vídeň, Maroko, Paříž i dalších. Doslova strhující je akční scéna ve vídeňské opeře, v marocké elektrárně nebo pozdější honička na motorkách, které se možná zapíší do filmové historie. Zejména u první z nich je napětí a akce dávkována doslova s Hitchcockovskou přesností!

Skvělý děj i herecké výkony

Také děj snímku je přes až příliš náhodné rozuzlení některých událostí na velmi dobré úrovni. Intriky a zákulisní boj jsou umně vybalancovány se svižnějšími scénami, takže se ve snímku meobjevují téměř žádná hluchá místa. Tomu také odpovídá nadšení, se kterým se Cruise vrhl opět bez dublérů do natáčení velké části nebezpečných scén. I v tomto ohledu si proto nový snímek bere to nejlepší ze staré filmařské školy. Skvělé pěstní bitky a zápasy s nožem dodávají filmu také jistý starosvětský, ale zajímavý ráz.

Co se týká hereckých výkonů, ty jsou až na výjimky výborné. Cruisovi jeho role sedne lépe než kdykoliv předtím, a nutno dodat, že je podle mého názoru mnohem charismatičtější než současný představitel Bonda Daniel Craig. To samé se dá říci o představitelce trojité agentky Rebecy Ferguson, která se možná stane hereckým objevem roku. Mladá Švédka totiž dokonale střídá svou polohu milé a šarmantní ženy s mrchou, která dokáže kohokoliv zlikvidovat, a přesto jí tento přečin hned vzápětí odpustíte.

Dočkali jsme se překvapení roku?

Také většina dalšího ansáblu je vyloženě skvělá. Platí to především o Baldwinovi, který si roli drsně-uhlazeného ředitele CIA doslova vychutnává, stejně jako o skvělém Seanu Harrisovi jako šéfovi Syndikátu. Již dlouho jsem neviděl tak věrohodného a přitom úsporně zahraného záporáka, kterému uvěříte jeho nadprůměrnou inteligenci a současně i jeho rozpolcenost. Nejde totiž ani zdaleka o černobílou postavu. Poněkud hůře tentokrát hraje snad jen Simon Pegg, ztvárňující Huntova kamaráda a kolegu.

Je tedy na skvělém filmu, který je od dob Brian De Palmovy pražské „jedničky“ a Abramsova zběsile akčního třetího dílu Mission impossible zřejmě nejlepším počinem celé série, něco špatného? Mezi drobnější nedostatky patří absence vtipných hlášek a scén, stejně jako příliš nevěrohodné Ethanovy kousky, na kterých je však vidět, že jsou myšleny s nadsázkou - stejně jako celý film. Ten je jinak – zejména na velkém plátně v IMAXu symfonií všech smyslů a jedním nejlepších v tomhle roce. Odnáší si proto slabších devadesát procent. 

Kdy a kde dávají film: Mission Impossible – Národ grázlů

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!