Kingsman: Tajná služba – bláznivě povedená pocta starým bondovkám

Kingsman: Tajná služba – bláznivě povedená pocta starým bondovkám80%

Za rachotu výbuchů, třeskutě suchých hlášek a vypiplaných špiónských „hračiček“ se do kin řítí ujetá variace na klasickou sérii s agentem 007. Přesto je svým provedením moderním snímkem a jedním z filmových překvapení roku!

Myslíte si, že tajné služby musí být vždy řízené vládami států? V novém britském snímku od kultovního režiséra Matthewa Vaughna tomu tak rozhodně není. Zdejší špióni patří do soukromé organizace Kingsman, kterou založila skupina velmi bohatých Angličanů na počátku minulého století.

Trochu jiní špióni

Také její agenti jsou na první pohled v mnoha ohledech odlišní, ale současně „britsky tradiční“. Od svých uhlazených obleků a zdánlivě gentlemanského vystupování, až po přezdívky, převzaté z artušovského mýtu o rytířích kulatého stolu. Cílem této špionážní organizace není také nic menšího než udržování světového míru.

Řekněme si, kdo je kdo v této fiktivní agentuře! Patří sem jejich nejschopnější „bijec“ - distingovaný agent Galahad, v podání vynikajícího Colina Firtha. Převratné zbraně a vychytávky vymýšlí Merlin, kterého si zahrál Mark Strong. A hlava organizace? Tou není nikdo jiný než hvězdný Michael Caine – nazvaný ve snímku Artuš. 

Na pomezí parodie a oslavy bondovek

Zdaleka nejenom tyto detaily tvoří nepřehlédnutelnou filmovou parodii nejenom na bondovky, ale i na další akční filmy současnosti. Ve snímku není nouze o bláznivé hlášky a postavy, stejně jako přehnané a masakroidní bitky.

Zkrátka jde o Vaghnův šíleně-kreativní styl, podobný například jeho pět let starému filmu Kick-Ass. Zároveň však režisér svým novým počinem vystavěl pomník starším bondovkám se Seanem Connerym v hlavní roli. Kromě toho, že je nepokrytě a s radostí kopíruje, tento žánr svým způsobem povyšuje na vyšší - vtipnější a modernější úroveň!

Důmyslný výběr agentů

Ale zpět k ději Kingsmana. Během tajné akce zachrání jeden ze členů agentury nasazením vlastního života svého kolegu Galahada. Ten je mu vděčný a jeho ovdovělé manželce přislíbí postarání se o jejich malého synka. O mnoho let později se zachráněný Galahad pokusí závazek splnit, když zemře další z jeho špiónských kolegů Lancelot.

Jak? Galahad musí grázlovského potomka jeho bývalého kolegy vytáhnout z průšvihu a policejní vazby, aby mu poté navrhl vstoupení do řad tajné agentury. Ale o čest stát se jejím členem musí mladík v podání Tarona Egertona soutěžit s dalšími devíti adepty. Nechci však spoilerovat, takže si na podrobnosti těchto zajímavých úkolů počkejte. :-)

Skvělý mix žánrů s akčními vsuvkami

Jak se celý snímek povedl? Téměř ani minutu vás nenechá na pochybách, že jde o přehnaný (a prohnaný) mix špiónských bijáků, a současně parodie na tento subžánr. Ve filmu totiž naleznete bezpočet narážek na starší bondovky, které se ještě nebraly moc vážně. Dočkáte se zároveň debat o současných filmech, ale i skvělých akčních sekvencí.

Behem nich se musí Galahad a další agenti utkat s nepřáteli, najatými šíleným multimilionářem Valentinem. Tento bláznivý Američan, kterého si zahrál charismatický Samuel L. Jackson, chce nejenom zničit svět. Také využívá svou pobočnici v podání méně známé tanečnice a herečky Sofie Boutelly jako rafinovanou vražedkyni. Oba zmínění herci přehrávají svůj výkon v dokonalé symbióze, ale přesto trochu legračně, jak zřejmě bylo cílem tvůrců.

Geniální úlet z britské školy

Zcela mě také strhla úchvatná kamera filmu od George Richmonda a jeho týmu, která zůstává zcela přehledná i při bojových sekvencích. Zalíbí se vám též špiónské zbraně ve formě vybuchujících zapalovačů, střílejících deštníků a dalších vychytávek. Stejně překvapivé jsou pružiny s bodáky místo chodidel u Valentinovy služebnice, jenž dokazují, že režisér i scénárista jsou velcí hračičkové a úleťáci v tom dobrém slova smyslu.

Možná vám vyrazí dech i velmi masakroidní scéna v kostele, jenž je mimo jiné variací na brutální přehnanost Tarantinových krváků a béčkových hororů. Kingsman: Tajná služba zkrátka nepostrádá černý britský humor ani mnohé popkultovní odkazy. Možná se mýlím, ale něco podobného by zřejmě v čistě americké produkci nemohlo vůbec vzniknout.

Skvělé herecké výkony

Výborný a současně ujetý Kingsman je natočen s velkou láskou i se skvělými hereckými výkony. Ty doslova sálají z každého filmového políčka. Zatímco Samuel L. Jackson si svého zazobaného a šišlajícího cvoka doslova užívá, Michael Caine hraje jako vždy excelentně. Celkový dojem nekazí ani mladík Egerton a další herci. Samostatnou kapitolou je však téměř životní výkon Colina Firtha, který jako by se pro rozpolcenou roli džentlmena, a zároveň nelítostného zabijáka, narodil! Po mnoha jeho postavách uhlazených romantiků jde trochu o další, leč příjemný šok.

Lepší než Skyfall

Potlesk si zaslouží nejenom výborné hudební podkreslení od Henryho Jackmana, Matthewa Margesona a dalších muzikantů, ale také skutečnost, že nový film stojí kvalitativně mnohem výš než až příliš vážné bondovky z posledních let. Podivně bezkrevná hra na "realitu" v Casino Royale nebo Skyffalu se totiž musí oproti bláznivému Kingsmanovi krčit v koutě. Napomáhá tomu nejenom hravý Vaghnův styl, skvělá kamera a vypiplané akční sekvence, ale i herecké výkony par excellence. 

Skvělý snímek podráží jednoduchý scénář

Naopak slabším článkem nového snímku je jeho scénář. Na velmi přímočarém ději, zbytečně vulgárních hláškách či nesmyslně zabitých postavách je poznat, že je film určen primárně pro teenagery. Přes mnoho zajímavých momentů není hlavní dějová linie vůbec překvapivá! To sráží výborný biják o stupeň níž. Přesto se Kingsman bude většině diváků líbit. Především příznivci bláznivých akčňáků, britského humoru a bondovek si na tomto překvapení letošní zimy doslova smlsnou.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Kingsman: Tajná služba

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!