Kód Enigmy aneb kdo rozhodl o konci války?

Kód Enigmy aneb kdo rozhodl o konci války?  80%

Skvělý Benedict Cumberbatch exceluje v roli brilantního matematika Alana Turinga, který je na počátku druhé světové války povolán do služeb jeho veličenstva, aby se pokusil o nemožné – prolomit legendární německý šifrovací přístroj Enigma.

„Aby člověk mohl hrát popudlivého génia, musí být génius.“ A tím Turing nepochybně byl. Zapálený vědec, excentrický samotář a v neposlední řadě homosexuál se vymyká většině armádních měřítek. Svojí orientaci je nucen za každou cenu tajit, protože i sovětský špión je přijatelnější než geniální gay.

Turingův krátký život je vystižen klíčovými událostmi: nesnadná studentská léta, smrt milovaného přítele, či stíhání za nemravnost, nicméně hlavní část příběhu leží přirozeně ve snaze o rozluštění německého kódu. Právě pro mnohé tak nudné luštění křížovek v podání Turinga a jeho neméně inteligentních spolupracovníků dává snímku švih. I když britská vláda po 50 letech od konce války odtajnila tajemství o prolomení Enigmy a divák tak konec story tuší, nikterak to filmu neubírá na dramatu a překvapení.

Režisér Morten Tyldum (Lovci hlav) se naštěstí nepouští do ukázek válečné vřavy přímo na bojištích a nechává příběh plynout civilně, ale o to dramatičtěji. Mimořádný scénář (Graham Moore) bez zbytečností umně kombinuje vtip s opravdovostí, a ta trocha patosu („Když vyhodíte Alana, budete muset vyhodit i mě.“) k životu (a k filmu) také někdy patří.

Nepochopený génius bojující s předsudky sice podle historiků pomohl zkrátit druhou světovou válku o dva roky a zachránit 14 milionů lidských životů, ale nebyl oslavován jako válečný hrdina. Naopak na vlastní kůži poznal moc britské homofobie, homosexualita totiž přestala být v Británii ilegální až v roce 1967.

Za pozornost stojí i výkon jako vždy elegantní Keiry Knightley (Joan Clarke), bez jejíž neokázalé ženskosti by se film mohl utopit v matematických vzorečcích a porovnávání mužského ega. Musím ovšem vyzdvihnout i Matthewa Gooda (Hugh Alexander), kterému to na plátně opravdu velmi sluší a po mnoha vedlejších rolích (Match Point, Single Man) by si zasloužil nějaký trhák.

Kód Enigmy se může pochlubit osmi nominacemi na Oscara, mimo jiné za nejlepší film, režii a v neposlední řadě nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Benedict Cumberbatch bude mít ovšem silnou konkurenci, v níž nechybí talentovaný Eddie Redmayne v roli dalšího génia, Stephena Hawkinga v očekávaném snímku Teorie všeho (česká premiéra 26. února).

Pro někoho je Kód Enigmy možná příliš učesaný a ničím ohromující, ale mozaika poskládaná ze skvělých hereckých výkonů, silného příběhu a výborného scénáře prostě stále dobře funguje.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Kód Enigmy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!